Internet of Things devine un factor de producţie şi de competitivitate important pentru companii. În următorii trei ani, din cele 28 de miliarde de dispozitive inteligente existente în lume, aproape 16 miliarde vor fi dispozitive IoT. Europa de Vest va fi prima care va adopta conexiunile IoT și se estimează că numărul de dispozitive IoT de pe această piață va crește cu 400% până în 2021, potrivit unui studiu realizat de Ericsson.
În general, când vorbim despre Internet of Things ne gândim la case inteligente sau dispozitive conectate şi chiar la oraşe smart, însă se pare că această tehnologie are o aplicare extrem de avantajoasă și în industria petrolului şi a gazelor.
Internet of Things va ajunge să devină un factor de producţie şi de competitivitate important pentru multe dintre companiile din industria de gaze şi petrol
Companiile vor ajunge în situaţia în care nu îşi vor mai permite să amâne investiţiile, fapt care va face ca Internet of Things să devină un factor de producţie şi de competitivitate important, potrivit unui studiu al McKinsey&Company, care a identificat 13 domenii în care IoT va fi folosit tot mai mult în anii viitori, cu beneficii economice anuale estimate între 3,9 și 11,1 trilioane de dolari până în anul 2025. Mai exact, este vorba de industriile prelucrătoare, apărare, agricultură, materii prime, construcții, petrol și gaze, asigurări, sănătate, municipalități, utilități, turism, retail și transport și logistică.
De ce are nevoie industria de petrol şi gaze de IoT?
Aşadar, industria de petrol și gaze are nevoie de noi senzori, de analize predictive a datelor colectate de aceştia, de mentenanță preventivă și control în timp real. Şi tehnologia este cea care poate oferi acest lucru, mai exact Internet of Things.
Internet of Things reprezintă un concept ce presupune folosirea Internetului pentru a conecta diferite dispozitive, servicii și sisteme automate, formând o rețea
Necesitatea acestei conectări este şi mai mare în contextul curent al preţurilor destul de mici ale petrolului şi al gazului. Aşadar, este nevoie de optimizarea operațiilor de explorare, transport și rafinare.
Încă de acum cinci ani, când Internet of Things nu era un subiect mainstream, IBM a lansat o platformă IoT Maximo pentru petrol și gaze, platformă ce integrează soluții manageriale pentru echipamentele de producție, facilități, mijloace de transport și infrastructură.
IoT Maximo integrează soluții manageriale pentru echipamentele de producție, facilități, mijloace de transport și infrastructură
De asemenea, cu ajutorul IoT Maximo, sistemele de explorare devin mai uşor de integrat, deţinând şi abilitatea de a se adapta la situaţii oscilante, fie că este vorba de variații de preț sau de cele ale cererii şi ofertei.
O premieră absolută pentru România
La finele anului trecut, Vodafone România și OMV Petrom au finalizat primul test din țara noastră al tehnologiei NarrowBand-IoT pe o rețea comercială de telecomunicații în industria de petrol și gaze.
Vodafone România este primul operator de telecomunicații din țară care a testat cu succes o soluție bazată pe tehnologia NarrowBand- Internet of Things (NB-IoT)
Cele două companii au verificat cu succes tehnologia NB-IoT pe echipamente situate în proximitatea sondelor în producție, în zone izolate, fără acces la internet prin cablu și fără acoperire GSM.
„Aceasta este o premieră absolută pentru România, atât pentru piața de telecomunicații, cât și pentru industriile relevante pentru economia națională, precum cea de petrol și gaze, care vor avea beneficii extraordinare utilizând această tehnologie. Eficientizarea costurilor, monitorizarea activității și controlul permanent, în timp real, în condiții de deplină securitate, impactul mai mic asupra mediului înconjurător sunt doar câteva dintre aceste beneficii pentru companii. Cu ajutorul NB-IoT, vom putea conecta milioane de dispozitive cu costuri și consum de energie minime. Este o poveste de succes atât pentru Vodafone România, cât și pentru OMV Petrom”, a declarat la acel moment Valeriu Nistor, Director Enterprise Business Unit, Vodafone România.
NB-IoT este proiectat să conecteze dispozitive aflate în zone greu accesibile pentru tehnologiile radio existente, care necesită un consum redus de energie și a căror conectare presupunea costuri mari până acum. Un aspect important este faptul că NB-IoT oferă companiilor siguranța și protecția necesare, deoarece operează în spectru de frecvență licențiat și oferă aceleași niveluri de securitate ca și 4G.
Testele au fost efectuate atât în condiții de laborator, cât și pe teren, și au verificat cu succes conectarea echipamentelor specifice industriei de petrol și gaze la centrul de date al OMV Petrom prin intermediul unei rețele de telecomunicații comerciale.
NB-IoT este o tehnologie radio Low Power Wide Area (LPWA) care va conecta milioane de dispozitive – de la senzori, contoare, mașini, aparate electrocasnice, până la conducte de petrol, gaz și apă – și va extinde semnificativ tipurile existente de soluții IoT
Această tehnologie deţine un potențial mare de aplicabilitate pentru conectarea echipamentelor, atât a celor folosite pentru case inteligente, cât și pentru dezvoltarea de noi aplicații utile diferitelor industrii.
Internet of Things System
O altă aplicaţie IoT este oferită de Cisco. Mai exact este vorba de Internet of Things System, o platformă care simplifică administrarea la scară largă a dispozitivelor și obiectelor conectate la rețea. Aceasta oferă o infrastructură care este proiectată să gestioneze sisteme de mari dimensiuni cu trafic intens generat de diverse dispozitive și platforme.
Totodată, Cisco IoT System permite industriilor precum cele producătoare de petrol și gaze, utilități, transport, siguranță publică și orașe inteligente să accelereze implementarea soluțiilor IoT.