Viteza de transfer de date urmează să fie de 100 de ori mai mare decât cea oferită de 4G. Tehnologia 5G este tehnologia care urmează să ne schimbe radical viaţa – cel puţin aşa susţin specialiştii din domeniul telecomunicaţiilor și cel mai probabil aşa se va întâmpla. Aşadar, ce este tehnologia 5G, cum funcţionează şi de când ne vom putea bucura de acest avans tehnologic?
Specialiştii din sectorul IT&C spun că 5G nu reprezintă doar un nou standard în telecomunicaţii, ci în întreg domeniul tehnologic. Prin urmare, această tehnologie va putea fi folosită atât pentru smartphone-uri, cât şi pentru orice alt dispozitiv inteligent, fie că este vorba de maşinile care se conduc singure, frigidere inteligente, mijloace de transport în comun sau de realitatea virtuală.
Ce este şi cum funcţionează 5G?
5G este numele generației a cincea de tehnologie rețele celulare fără fir, aceasta fiind succesoarea tehnologiei 4G. Conform Samsung, se preconizează ca tehnologia 5G să fie instalată în Europa până în anul 2020. Prin această tehnologie, viteza de transfer de date urmează să fie de 100 de ori mai mare decât cea 4G.
În cazul tehnologiei 5G, viteza de transfer de date urmează să fie de 100 de ori mai mare decât cea oferită de 4G
Internetul va fi mult mai rapid și va consuma mai puține resurse, adică conectarea la 5G nu va descărca instant bateria unui dispozitiv inteligent.
Pe lângă viteza foarte ridicată, o dată cu implementarea 5G va fi eliminată şi noţiunea de lag, adică acea întârziere dintre acțiunile celui care controlează un dispozitiv și reacția serverului.
Aşadar, rata de latenţă – viteza cu care comunică între ele două dispozitive inteligente – va tinde spre zero (va fi de 1 ms), ceea ce presupune că, în comparaţie cu tehnologia 4G, este de 50 de ori mai redusă şi de 100 de ori mai mică faţă de latenţa tehnologiei 3G. Reţeaua 5G va fi scalabilă, versatilă și flexibilă, susţinând extrem de multe cerinţe şi aplicabilităţi.
Viteza cu care comunică între ele două dispozitive inteligente va fi de 1 ms.
5G nu va înlocui standardul 4G
Tehnologia 5G utilizează unde de frecvență înaltă, care oferă viteză și lățime de bandă mai mari. Cu toate astea, 5G nu va înlocui standardul 4G, ci îl va completa, cel puțin în primii ani de la implementare.
Potrivit unui studiu Cisco, în 2021 creşterea numărului de utilizatori mobili, smartphone-uri, conexiuni IoT, trecerea la tehnologia 5G şi consumul de conţinut video mobil vor duce la creşterea traficului de date mobile de până la şapte ori. Tehnologia 4G va susţine 58% din totalul conexiunilor mobile, fiind urmată de 5G.
Traficul în reţelele 5G va reprezenta doar 1,5% din traficul total de date mobile până în 2021. Însă această tehnologie va genera de 4,7 ori mai mult trafic decât o conexiune medie 4G şi de 10,7 ori mai mult trafic decât o conexiune medie 3G.
Tehnologia 5G va genera afaceri de peste 1.200 de miliarde de dolari până în anul 2026
1 miliard de abonamente 5G
Conform unui studiu realizat de Ericsson, în următorii 6 ani a cincea generaţie de conectivitate celulară va acoperi peste 20% din populaţia globului. Mai exact, urmează să avem nu mai puţin de 1 miliard de abonamente 5G.
Ericsson mai anticipează că primele implementări 5G vor avea loc pe pieţe ca Statele Unite, Coreea de Sud, Japonia şi China. La început, tehnologia va fi disponibilă în zone urbane cu densitate mare a populaţiei.
În 2017, 78% din operatorii telecom spuneau că efectuează teste pentru implementarea tehnologiei 5G
Când se va implementa tehnologia 5G?
Tehnologia 5G este în curs de implementare, iar marile companii de telecomunicaţii au anunţat deja că realizează testele pentru implementarea ei. În plus, la finele lunii iulie, anul curent, ANCOM – Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii – a anunţat că licitaţia pentru frecvenţele destinate tehnologiei 5G va fi organizată în 2019.
De asemenea, instituţia a adoptat şi calendarul național privind alocarea benzii de frecvențe 470-790 MHz, precum şi opțiunile de reglementare asociate.
Documentaţia acestei licitaţii, care include şi preţuri de pornire, se va realiza până în luna iulie 2019, în timp ce licitaţia pentru spectru se va încheia în decembrie 2019.
O altă acțiune cu impact asupra implementării tehnologiilor 5G este încheierea de acorduri bilaterale de coordonare cu țările vecine, până la 30 iunie 2019. Totodată, ANCOM va derula și o campanie de monitorizare a spectrului radio în benzile de frecvențe care fac obiectul licitației și va pune la dispoziția participanților la licitație un raport privind situația semnalelor radio identificate pe teritoriul României în aceste benzi, provenite de pe teritoriul altor state.
Până pe data de 31 iulie 2019, ANCOM va adopta decizia privind organizarea procedurii de acordare a licențelor, respectiv stabilirea condițiilor de acordare a drepturilor de utilizare a frecvențelor și a altor acte normative necesare.
Conform propunerii, până la data de 15 decembrie 2019 se va finaliza licitația pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor în banda de 700 MHz și în celelalte benzi de frecvențe vizate pentru furnizarea de comunicații fixe și mobile asociate tehnologiei 5G.
Până la data de 15 decembrie 2019 se va finaliza licitația pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor pentru tehnologia 5G
La nivel european, au fost identificate următoarele benzi de frecvențe prioritare pentru introducerea timpurie a sistemelor de comunicații mobile de generația a 5-a în Uniune: banda de 700 MHz (694-790 MHz), banda 3400-3800 MHz și banda de 26 GHz (24,25-27,5 GHz).
Deși tehnologia 5G va fi disponibilă şi în România cel mai probabil în anul 2020, iar în alte ţări încă din 2019, însă nu se poate vorbi de proiecte majore decât peste doi ani.