Finante

Avantajele muncii la domiciliu

01.02.2021

Deși a apărut ca o necesitate cauzată de pandemie, munca la domiciliu oferă o serie de avantaje atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. Pandemia de COVID-19 a obligat companiile din întreaga lume să își reevalueze opțiunile pe care le pun la dispoziția angajaților în  ceea ce privește locația de desfășurare a activității. Astfel, pentru a preveni transmiterea infecției cu coronavirus, marea majoritate a companiilor au implementat munca la domiciliu, atunci când acest lucru a fost posibil. Acest moment a marcat însă un pas important în direcția acceptării muncii la domiciliu drept o opțiune viabilă, de care se poate profita la maximum, chiar și în România, unde munca la domiciliu era privită destul de circumspect, fapt evidențiat în diverse analize publicate în mediul online.

Conform unui studiu Eurostat, România și Bulgaria reprezintă statele cu cei mai puțini angajați care lucrează de la domiciliu

Legea care permite angajaților români să lucreze de la domiciliu sau dintr-o locație diferită decât cea a angajatorului a intrat în vigoare în anul 2018. La nivelul Uniunii Europene însă, în anul 2019 circa 5,4% dintre persoanele angajate obișnuiau să lucreze de acasă.

Condițiile impuse de recenta pandemie de COVID-19 au permis companiilor să își schimbe poziția față de munca la domiciliu. La o analiză mai atentă, este important să menționăm faptul că munca la domiciliu aduce o serie de avantaje, atât pentru angajat, cât și pentru angajator.

Cele mai importante avantaje oferite de munca la domiciliu

Munca la domiciliu vine la pachet cu o serie de avantaje pentru angajații care se pot organiza eficient pe cont propriu. Astfel, pentru angajați, putem vorbi de un program de lucru mai flexibil, de un control sporit asupra mediului în care își desfășoară activitatea, de economie de timp și bani (în ceea ce privește transportul). În plus, este important de menționat faptul că lucrul la domiciliu a fost asociat cu un nivel de stres mai scăzut, întrucât naveta la serviciu nu a mai fost necesară, un impact mai redus asupra mediului înconjurător, dar și o productivitate și o performanță crescute.

Munca la domiciliu oferă avantajul de a permite crearea unui program de lucru extrem de flexibil, precum și maximizarea eficienței

Timpul petrecut în mijloacele de transport în comun sau în mașină ne permite să ne pregătim psihic pentru o nouă zi de muncă dar, pe de altă parte, reprezintă o risipă de timp, un interval important pe care îl petrecem într-un mod nefolositor, blocați în trafic, în drum spre sau de la locul de muncă.

S-ar părea că o navetă mai lungă de 30 de minute pe zi este asociată cu un nivel crescut de stres și anxietate, stres care poate genera probleme de sănătate (creșterea nivelului de colesterol, creșterea glicemiei, un risc crescut de depresie).

Echilibru între viața personală și cea profesională

Telemunca te ajută să obții un echilibru mai bun între viața privată și cea profesională, deoarece îți permite să te ocupi și de problemele deosebit de importante din viața ta și a familiei, fără a fi afectat de programul fix de lucru.

Munca de acasă îți permite în acest fel se acorzi o atenție suplimentară sănătății fizice și psihice, să adopți o dietă mai sănătoasă, având mai mult timp la dispoziție, să petreci mai mult timp cu familia sau câteodată, de ce nu, să dormi mai mult.

În acest fel, lucrul de acasă sau din oricare altă locație preferată îți permite să îți setezi obiectivele zilnice și să lucrezi în propriul ritm la îndeplinirea lor, fără a fi afectat de pauzele obligatorii, de mediul de lucru, nivelul de zgomot sau de proiectele celorlalți colegi.

Adoptând munca la domiciliu îți poți crea propriul program de muncă, ceea ce îți conferă un control sporit asupra rezultatelor, dar și o flexibilitate mai mare atunci când ne referim la modalitatea în care îți organizezi activitatea

Munca de la domiciliu oferă avantajul de a permite angajaților să realizeze importante economii. Astfel, nu trebuie să îți mai faci griji în ceea ce privește combustibilul, taxele de drum, de parcare, cheltuieli asociate ținutelor office, prânzului servit în oraș, toate acestea fiind practic eliminate.

Telemunca este mai prietenoasă cu natura, din moment ce angajații nu mai trebuie să folosească mijloacele de transport pentru a ajunge la locul de muncă. În acest fel, se reduce nivelul de poluare și traficul se descongestionează.

Avantaje pentru ambele părți

Munca de acasă este avantajoasă și pentru companii, deoarece permite realizarea unor economii importante, prin prisma închirierii unor spații de lucru mult mai mici, prin eliminarea costurilor asociate întreținerii acestora și a parcului auto (atunci când angajatorul pune la dispoziție mașini de serviciu), dar și un impact mai redus asupra mediului înconjurător.

Telemunca oferă avantaje și pentru angajatori, fiind demonstrat faptul că angajații care muncesc de acasă sunt mai fericiți, din moment ce își pot restabili un echilibru între viața personală și cea profesională. Totodată, se fac economii substanțiale în ceea ce privește spațiile de lucru, cu cheltuielile asociate întreținerii acestora, dar și cu cele rezultate din activitatea de birou.

Telemunca oferă avantaje și pentru angajatori, fiind demonstrat faptul că angajații care muncesc de acasă sunt mai fericiți, din moment ce își pot restabili un echilibru între viața personală și cea profesională

Un alt avantaj important este că societățile pot angaja oamenii cei mai potriviți, indiferent de locația acestora, angajați care dovedesc o loialitate mai mare față de brand, dar oferă în plus și o perspectivă nouă asupra piețelor, un insight valoros pentru orice companie.

Studiile relevă și faptul că angajații care muncesc de la domiciliu au nevoie de mult mai puține zile libere, mai puține concedii și se pot ocupa de taskurile zilnice mult mai eficient, din confortul propriei case, chiar și atunci când nu sunt neapărat în cea mai bună formă.

Amenajarea biroului de acasă

Telemunca îți permite să îți aranjezi biroul de acasă exact așa cum dorești, fie că vorbim despre un scaun ergonomic, un birou mai generos sau care beneficiază de lumină naturală mai multă, un nivel mai redus de zgomot sau dimpotrivă, o anumită preferință în ceea ce privește muzica ambientală. Toate acestea contribuie la îmbunătățirea productivității și o eficiență crescută pentru cei care aleg munca de acasă.

Munca la domiciliu îți permite să te focusezi pe aspectul care contează cel mai mult și anume performanța

Nivelul redus de întreruperi din activitate, posibilitatea de a îți programa timpul și obiectivele zilnice exact așa cum dorești, planificarea pauzelor de masă și economisirea timpului cu naveta sunt numai câteva dintre avantajele pe care munca la domiciliu le poate aduce. Dar, cel mai important aspect este acela că munca la domiciliu îți permite să te focusezi pe aspectul care contează cel mai mult și anume PERFORMANȚA!

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/telemunca-in-2021/