Rezerve valutare Romania

Averea românilor: Ce efecte are pandemia de COVID-19?

14.07.2020

Averea financiară a românilor crește mai lent decât media din Europa de Est și rămâne puternic concentrată, arată cea mai nouă analiză realizată de Boston Consulting Group. Aproximativ 20% din averea financiară națională este deținută de persoane care au până la 100.000 de dolari – segment care este reprezentat de mult peste 95% din populația României.

De asemenea, 37% este deținută de persoane care au între 100.000 și 250.000 de dolari, ia 17% din averea națională este deținută de segmentul de peste 100 milioane de dolari;

Diferenţa de aproximativ 26% se împarte în ponderi relativ egale în categoriile 250.000 – 1 milion, 1-5 milioane, 5-20 milioane, 20-100 milioane de dolari.

Averea românilor. Creştere de 7%

Conform studiului, averea financiară a românilor a crescut în medie cu 7% în ultimii 20 de ani, într-un ritm mai lent decât creșterea de 10% înregistrată în Europa Centrală și de Est, Statele Baltice și Rusia în aceeași perioadă.

Prin urmare, românii dețin în prezent 4% din averea financiară totală din această regiune, într-o scădere semnificativă de la valoarea de 7,3% înregistrată în 1999.

Averea românilor. Ce spun autorii studiului?

„Acest lucru poate părea surprinzător, într-un context în care România a avut una dintre cele mai mari rate de creștere economică din Europa din ultimii 10 ani, dar ar putea fi explicată prin doi factori: 1. o dezvoltare puternică a consumului, care a determinat creșterea economică din ultimii ani; 2. rate mari de creștere a investițiilor non-financiare, în primul rând imobiliare, care nu sunt incluse în calculul averii financiare adresate de studiul nostru”, spun autorii cercetării.

La 20 de ani de la primul raport anual al BCG asupra averii globale, la ora actuală, aceasta cunoaște o concentrare mult mai mică decât în trecut, iar decalajul de avere care a separat la începutul secolului piețele dezvoltate de piețele de creștere s-a redus dramatic. La nivel global, averea financiară netă aproape s-a triplat în ultimii 20 de ani, trecând de la 80 de miliarde de dolari în 1999 la 226 de miliarde de dolari la sfârșitul lui 2019.

Averea românilor. Impactul COVID-19

Pe de altă parte însă, criza COVID-19 va avea un impact într-o măsură mai mică asupra averii românilor, comparativ cu media din regiunea est-europeană.

“BCG consideră că această criză provocată de COVID-19 va avea un impact mai mic asupra acumulării averii de către români în comparație cu alte țări din regiune. Prin urmare, în următorii cinci ani, averea financiară locală va crește mai susținut decât cea din Europa Centrală și de Est, Balcani, Rusia sau chiar decât media globală, luând în considerare toate scenariile,” a spus Bogdan Belciu, Partner BCG.

Averea românilor. Trei scenarii

În raport, BCG prezintă trei scenarii posibile pentru evoluția post-COVID-19 la nivel global, care va impacta diferit industria administratorilor de investiții:

Recuperare rapidă

Deși PIB-ul mondial scade rapid, această situație va fi trecătoare, iar averea globală va crește de la 226 trilioane de dolari în 2019 la 282 trilioane de dolari până în 2024, cu o rată de creștere de 4,5%. Pentru administratorii de active va exista o scădere a profiturilor pe termen scurt, dar pandemia nu va avea un impact pe termen lung asupra industriei.

Averea românilor. Recuperare economică lentă

Impact mai puternic asupra economiei, criza va fi mai severă și va dura mai mult până la recuperare. În acest scenariu, averea globală va scădea la 215 trilioane de dolari în acest an și apoi va crește la 265 trilioane de dolari până în 2024, o creștere anuală de 3,2%. În acest caz, marja de venit a administratorilor de active va fi în scădere, în special pentru cei care lucrează cu raport cost-beneficiu ridicat. Drept urmare, consolidarea industriei poate crește.

Averea românilor. Pierdere prelungită

Impact prelungit asupra economiei, a pieței muncii și productivității. Drept urmare, averea globală va scădea la 210 trilioane de dolari în acest an, ca să crească apoi la 243 de miliarde de dolari până în 2024, o creștere anuală de doar 1,4%. Ca rezultat, administratorii de active vor trebui să lucreze într-o piață deosebit de dificilă, costul achizițiilor în acest caz ar putea crește semnificativ.

“Nu ne așteptăm la o creștere a concentrării averii în România, deoarece averea segmentelor inferioare crește mai repede decât cea a segmentelor foarte bogate” a declarat Belciu. Cu toate acestea, persoanele cu o avere cuprinsă între 250.000 și 1 milion de dolari vor avea cea mai rapidă rată de creștere în următorii cinci ani, conform estimărilor BCG.

De asemenea, alocarea activelor arată o tendință interesantă. În România, asigurările de viață și, în cea mai mare parte economiile aferente pensiilor deținând o pondere semnificativă, mai mare decât în Europa Centrală și de Est, Balcani și Rusia, se plasează sub media globală. Fondurile mutuale și investițiile directe în acțiuni sunt în linie cu tendințele regionale, în timp ce numerarul și depozitele au o pondere mult mai mică în averea totală.

Citeşte şi România susține implementarea instrumentului SURE

 

 

Citiți și despre:

  • Cât de uşor se pot plăti taxele în România?Cât de uşor se pot plăti taxele în România? Ţara noastră a urcat pe locul 52 în clasamentul Paying Taxes 2015. Astfel, România este acum printre cele mai bine clasate ţări din Europa Centrală şi de Est în clasament, înaintea Poloniei (locul 87), […]
  • Valoarea titlurilor de stat cumpărate de populație: peste 500 de milioane de leiValoarea titlurilor de stat cumpărate de populație: peste 500 de milioane de lei Emisiunea de titluri de stat adresată persoanelor fizice, ediția Centenar, cunoaște un adevărat succes: volumul total de subscriere atins astăzi este de cinci ori mai mare decât valoarea anunțată, respectiv […]
  • Previziuni economice pentru 2020Previziuni economice pentru 2020 Previziuni economice 2020. Economia globală pare să fi evitat o recesiune, însă riscurile rămân ridicate. Estimările pentru 2020 privind creșterea economică mondială sunt pozitive. Astfel, în prima parte a […]
  • Industria asigurărilor, afectată de pandemia de coronavirusIndustria asigurărilor, afectată de pandemia de coronavirus Industria asigurărilor a fost al patrulea cel mai afectat sector din economie, fiind depășit doar de hoteluri și agrement, bănci și energie. Astfel, la jumătatea lunii iunie 2020, din cauza pandemiei, […]
  • Cum stimulează publicitatea creșterea economicăCum stimulează publicitatea creșterea economică România, pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul promovarea afacerilor în mediul digital. An de an, piaţa de publicitate online creşte simţitor, însă aceasta nu a ajuns încă la un nivel maximum, […]