Stiri: Logistica

Averizare călătorie Bulgaria august 2023.

MAE, anunț pentru românii care călătoresc în Bulgaria în perioada 11-15 august 2023

10.08.2023

Avertizare călătorie Bulgaria august 2023. Ministerul Afacerilor Externe anunță cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Republica Elenă sau Republica Turcia că, pentru perioada 11 – 15 august 2023, sunt preconizaţi timpi mari de aşteptare la trecerea prin punctele de frontieră bulgare.

Vămi deschise

Se recomandă folosirea tuturor punctelor de frontieră bulgare deschise circulaţiei internaţionale, după cum urmează:

– La frontiera româno-bulgară: Giurgiu-Ruse, Calafat-Vidin, Negru Vodă-Kardam, Vama Veche-Durankulak, Lipniţa-Kainardja şi Dobromir-Krushari (ultimele două puncte cu orar de funcţionare 08:00-20:00, pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t), Ostrov-Silitra, Turnu Măgurele-Nikopol (ferry, cu program de funcţionare 08:30-19:30; www.feribot-eurobac.ro), Zimnicea-Svishtov (ferry, cu program de funcţionare 08:30-19:00; www.ferry.bg) şi Bechet-Oryahovo (ferry, cu program de funcţionare 05:00-24:00; www.ferryboat.bg);

– La frontiera bulgaro-elenă: Kulata-Promachonas; Makaza-Nimfea (masa totală admisă a autovehiculelor de până la 3,5t); Ilinden-Exohi (traseu ocolitor pentru PCTF Kulata, ruta spre Kavala); Kapitan Petko Voivoda-Ormenion (ruta spre Alexandropolis); Zlatograd-Termes şi Ivaylovgrad-Kiprinos (ultimele două puncte doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t).

Punctul de frontieră Kulata

În cazul tranzitării punctului de frontieră Kulata, se recomandă turiştilor români să nu folosească trasee secundare sau terţiare ocolitoare în scopul evitării coloanelor de autoturisme aflate în aşteptare pe autostrada A3 – Struma pe sensul de ieşire din Bulgaria către Rep. Elenă (în astfel de situaţii, pe aceste trasee ocolitoare, autorităţile bulgare de poliţie desfăşoară filtre de control care nu permit accesul către punct decât în cazul autovehiculelor în care se află funcţionari sau angajaţi ai firmelor care îşi desfăşoară activitatea în zonă adiacentă punctului, ori localnici din zonă; singura cale de acces către punctul Kulata pe sensul de ieşire către Rep. Elenă este autostrada A3 – Struma).

– La frontiera bulgaro-turcă: Kapitan Andreevo-Kapikule; Lesovo-Hamzabeyli; Malko Târnovo-Derekoy (ultimul punct prezintă o infrastructură redusă şi înregistrează în mod constant timpi de aşteptare foarte mari).

Recomandări

Se recomandă cetăţenilor români să se asigure că deţin suficiente resurse de combustibil, apă şi alimente şi că menţin în stare de funcţionare mijloacele mobile de comunicare, iar firmelor româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri – să întreprindă măsuri adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare, prin luarea în considerare a posibilităţii înregistrării unor timpi măriţi de aşteptare la trecerea frontierei bulgare şi prin asigurarea resurselor necesare de apă şi alimente pentru persoanele transportate.

Respectarea regulilor de trafic rutier

Se recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să respecte cu stricteţe regulile de trafic rutier, în special regimul legal de viteză admisă în localităţile din Bulgaria, dar şi în afara acestora (drumuri naţionale şi autostrăzi).

De asemenea, cetăţenilor români care revin în România la data de 15 august 2023 li se recomandă să ia în calcul posibilitatea măririi considerabile a timpilor de aşteptare la trecerea prin punctul de frontieră Ruse, la taxa de pod, în special în a doua parte a zilei, atunci când majoritatea turiştilor români revin în România şi aleg să intre în ţară prin punctul de trecere a frontierei de la podul Giurgiu-Ruse.

Taxa de pod

Se recomandă ca turiştii români care aleg să revină în ţară prin PTF Ruse să pregătească, în prealabil, suma exactă pentru taxa de pod, şi anume 4 (patru) leva sau 2 (doi) euro (monede cu valoare nominală de 1 euro sau 2 euro), în acest mod putând fi scurtaţi considerabil timpii de aşteptare pentru procesarea şi eliberarea documentelor justificative tip chitanţe, facturi, bonuri fiscale.

În acest context, se recomandă achiziţionarea acesteia înainte de intrarea pe segmentul de drum rutier din Republica Bulgaria supus taxării – şi achitarea conformă a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Vinieta electronică

Autorităţile bulgare recomandă insistent ca vinieta electronică să fie achiziţionată online prin intermediul site-ului www.bgtoll.bg (cu versiune şi în limba română – https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica) – site oficial recomandat de autorităţile bulgare competente.

Citește și Topul celor mai ieftine mașini electrice în 2023