Orașul are proiecte finalizate sau aflate în curs de finalizare care însumează peste 500 de milioane de euro.
Autoritățile locale din Bacău se mândresc cu o rată de absorbție a fondurilor europene de circa 95-96%. Banii proveniți de la Uniunea Europeană au reprezentat, așadar, soluția pentru investițiile propuse de administrația locală. “Cred că proiectele realizate cu fonduri europene definesc cel mai bine administrația pe care o conduc, <model de bune practici> pe această componentă a fondurilor europene. Nici în perioada de criză, nici în alte perioade, nu am invocat, niciodată, lipsa fondurilor, fie că vorbim despre bugetul local, fie că vorbim despre bugetul de stat. Am căutat altă soluție, iar această soluție a venit de la Uniunea Europeană. Spun acest lucru deoarece în Bacău avem o rată de absorbție a fondurilor europene de circa 95-96%, și proiecte finalizate, sau aflate în curs de finalizare, de peste 500 de milioane de euro. Domeniile pentru care am depus proiecte și am obținut finanțare sunt dintre cele mai diverse și vorbesc aici despre infrastructura rutieră, servicii publice, infrastructura de agrement, proiecte cu componentă socială, infrastructura de business. Foarte pe scurt am să vă spun despre Centrul de Afaceri și Expoziții, circa 15 milioane de euro, despre Pasajul rutier subteran Oituz – Ștefan Gușe, 8 milioane de euro, o nouă aducțiune de apă, cu stații de epurare și tratare, circa 52 de milioane de euro, un depozit ecologic în locul fostei gropi de gunoi, circa 20 de milioane de euro, retehnologizarea sistemului de termoficare, circa 82 de milioane de euro, Insula de Agrement, 12 milioane de euro, Planul Integrat de Dezvoltare Urbană despre care v-am spus și lista poate continua. Cele mai multe din aceste proiecte au fost finalizate pe exercițiul bugetar 2007 – 2013 al Uniunii Europene”, ne-a declarat Romeo Stavarache, primarul orașului Bacău.
Investiţii
Una dintre cele mai importante investiții de anul trecut a fost realizată tot cu ajutorul banilor proveniți de la Uniunea Europeană. “Dacă este să mă refer strict la anul 2013, cea mai importantă investiție o constituie Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), un proiect ambițios, finanțat cu circa 35 de milioane de euro, fonduri europene. Cred că este cel mai complex PIDU din țară, un proiect care presupune reabilitarea unor mari bulevarde, intens circulate, crearea a circa 1.200 de noi locuri de parcare, a 2,2 hectare de spații verzi, modernizarea și construcția a două pasarele și două poduri. Practic, prin acest proiect, construim toate intrările, respectiv, ieșirile din oraș, pe patru benzi de circulație, iar efectele în trafic sunt, de la sine înțeles, benefice”, ne-a declarat Romeo Stavarache.
Edilul șef spune că anul acesta se dorește finalizarea lucrărilor de modernizare de la Spitalul Municipal. “Cea mai mare dorință este ca anul acesta să finalizăm lucrările la Spitalul Municipal. Este primul spital din România ultimilor 25 de ani construit de o administrație locală, un spital modern cu 19 secții și circa 400 de paturi. Lucrările sunt finalizate într-un procent de circa 80% și sper ca anul acesta să devină funcțional. Avem achiziționată deja cea mai modernă aparatură de investigații și analize din țară. Îmi doresc să-i știu pe oameni sănătoși, îmi doresc să beneficieze de un sistem medical de calitate, de un corp medical de excepție”, ne-a explicat Romeo Stavarache. Primarul a adăugat că nu sunt doar aceste lucrări pe lista de investiții. “În ceea ce privește infrastructura rutieră și pietonală, anul acesta vreau să finalizăm investițiile cuprinse în PIDU, investiții care vor aduce, cu siguranță, un plus de confort pentru toți cetățenii. Lucrăm apoi la montarea de pavele pe foarte multe trotuare, ambiția mea este ca toate trotuarele din Bacău, în câțiva ani să fie modernizate. Nu în ultimul rând, vom accelera lucrările la Sala Polivalentă, o sală de 6.000 de locuri, cu posibilitatea extinderii până la 8.000 de locuri și vom proceda la fel cu lucrările la noul Stadion Municipal. Mișcarea sportivă este foarte importantă în viața unei comunități, în primul rând pentru că promovează valori și spirit de fair play. Avem în Bacău sporturi puternic reprezentate pe plan național și internațional, mă refer aici, în primul rând, la echipa de volei fete, campioană națională, și echipa de handbal băieți, vicecampioană națională, cu prezențe multiple în competițiile europene”, explică primarul orașului Bacău.
Educație și cultură
Acestea nu sunt singurele inițiative ale primarului. Romeo Stavarache spune că susține elevii cu rezultate excepționale la școală prin burse speciale. “Ca primar, filozofia mea se axează pe trei coordonate: educație, sănătate, credință. Cred că cel mai important lucru în viață, pe care nimeni, dar absolut nimeni, nu ți-l poate lua, este educația. Am inițiat în urmă cu șapte ani un program de sprijinire a elevilor în școlile și liceele din oraș, program prin care acordăm burse locale la aproximativ 3.300 de elevi. Le acordăm pentru rezultate bune la învățătură, dar și pentru implicarea elevilor în acțiuni civice și sportive. Lunar, cei 3.300 de elevi primesc una din cele trei categorii de burse – de performanță, merit și excelență – mai exact sume cuprinse între 50 de lei și 100 de lei, repet, lunar. Tot pentru stimularea performanței, și tot de șapte ani, organizăm în fiecare an Gala Învățământului băcăuan, eveniment la care premiem cu sume care ajung și până la 2.000 de lei, performerii de la olimpiadele naționale și internaționale, atât elevii cât și profesorii de la catedră. Dacă în urmă cu șapte ani am avut circa 180 de premianți, anul trecut am avut aproape 450 de performeri, semn că invesțiţiile în educație dau roade. De altfel, aceasta este cea mai puternică investiție. Oameni educați și pregătiți”, spune Romeo Stavarache, primarul orașului Bacău.
Nici viața culturală nu este uitată, evenimente precum Toamna Bacoviană, Saloanele Moldovei, Zilele George Apostu. Sau Zilele și Hramul orașului, Festivalul Mihail Jora ori Festivalul Arlekin sunt doar câteva dintre cele susținute de administrație. “Încurajăm proiectele culturale și nu numai prin acordarea de finanțări nerambursabile, 90% pentru fiecare proiect, finanțări acordate în baza Legii 350/2005. Aceste finanțări se acordă și pentru activități sportive, de mediu, tineret, culte”, spune edilul șef.
Viața economică
Anul trecut, unul dintre cei mai mari operatori de servicii IT din Europa, compania SCC din Marea Britanie, a deschis o filială în Bacău. Acest lucru a adus 300 de locuri de muncă pentru tinerii din oraș. Aceasta nu este însă singura companie de renume care și-a ales punctul de lucru în Bacău. “Viața economică este extreme de dinamică și reprezintă mai multe ramuri ele economiei. Avem cel mai mare producător de carne de pui și preparate din țară, Agricola Internațional, cel mai mare distribuitor de materiale de construcții și accesorii, Dedeman, să nu uităm compania Aerostar sau fabrica de pâine Pambac. În general, rolul unei administrații locale în ceea ce privește acest segment al investitorilor este destul de limitat. Sigur să se pot emite hotărâri de Consiliu Local care să sprijine mediul de afaceri, dar marja de mișcare este destul de mică deoarece trebuie să te supui deciziilor luate de Parlament și Guvern. În Bacău, de exemplu, pentru că legea permite, acordăm o reducere de 25% la plata impozitului pe mjloacele fixe firmelor și companiilor locale”, ne-a declarat Romeo Stavarache, primarul orașului Bacău.