Slide

Sanatate

Bilete tratament balnear 2024

Balneoclimaterica, transformarea unei întreprinderi de stat

01.06.2016

Complexul hotelier de la Sovata oferă o gamă largă de proceduri de tratament. Înființată în 1991, Balneoclimaterica este succesoarea fostei Întreprinderi Balneoclimaterice Sovata și deține un complex hotelier cu bază de tratament, format  din hotelurile Sovata, Aluniș, Făget, Brădet, 76 de vile și ștrandurile Lacul Ursu și Lacul Aluniș. În urma legilor retrocedării însă, societatea a restituit către foștii proprietari sau urmașii de drept ai acestora majoritatea vilelor trecute în proprietatea statului român prin naționalizare.

În anul 2001 a avut loc privatizarea societății prin vânzarea pachetului majoritar deținut de Fondul Proprietății de Stat, de 82,17%, către un grup de investitori din Ungaria, format din Corvinus Rt, investitor financiar,  și Danubius Hotels Group – investitor profesional. După 2007, pachetul majoritar este deținut doar de Danubius Hotels Group, care în prezent a ajuns să dețină 97,97% din acțiunile Balneoclimaterica datorită investițiilor de modernizare, efectuate în ultimii ani.

„Eforturile investiționale ale societății, dar și ale altor operatori din stațiune, au fost completate de Consiliul Local cu lucrări de modernizare și extindere a infrastructurii orășenești, absolut necesare obținerii unui produs turistic balnear de calitate. Lucrările finanțate din surse guvernamentale și Europene, de aproximativ 45 de milioane de euro, au făcut ca în anul 2013 Sovata să fie declarată cea mai bună stațiune balneoclimaterică a României”, declară Fulop Nagy Janos, directorul general al Balneoclimaterica.

Proceduri de tratament în unități modernizate

Principalele tipuri de proceduri de tratament specifice stațiunii Sovata sunt băile minerale cu apă caldă din lac, împachetări cu nămol, electroterapie, hidroterapie, pneumoterapie, irigații și tampoane, diferite tipuri de masaj, împachetări cu parafină.

„Cel mai nou produs de tratament și prevenție aplicat odată cu punerea în funcțiune, după modernizare, a Danubius Health Spa Resort Brădet, este tratamentul anti-stres, boala acută a civilizației moderne la început de secol XXI”, susține Fulop Nagy Janos.

Toate aceste proceduri pot fi realizate în cadrul complexului hotelier deținut de Danubius Hotels Group Sovata. Acest complex este format din Danubius Health Spa Resort Sovata de 4 stele – fostul Hotel Sovata, modernizat în 2003 – Danubius Health Spa Resort Brădet de 4 stele superior – fostul Hotel Brădet, modernizat în 2014 – și Hotelul Făget, care urmează să fie modernizat.

Danubius Hotels Group este cel mai mare prestator pe piața turistică balneară și de medical welness din centrul și estul Europei, deținând un număr însemnat de hoteluri în stațiuni renumite din Cehia, Slovacia, Ungaria și România. Deține, de asemenea, hotelul Regents Park din Londra.

Cele trei hoteluri pun la dispoziția turiștilor un număr de aproximativ 400 de camere – care asigură 800 de locuri de cazare – un centru de conferințe cu 8 săli, un centru spa și o bază de tratament și medical wellness, omologate conform standardelor TÜV Rheinland.

De asemenea, din patrimoniul complexului fac parte și 6 vile, ștrandurile de la lacurile Ursu și Aluniș, baza de tratament Lacul Ursu – modernizată în 2006 – și un popas turistic de 1,4 hectare, cu căsuțe din lemn și spațiu de campare pentru 50 de locuri.

Complexul hotelier este amplasat la mai puțin de 200 de metri de Lacul Ursu, cel mai mare lac helioterm din Europa, care din cauza salinității sale accentuate a fost poreclit ,,Marea Moartă” a Transilvaniei.

Începând din anul 2000, Balneoclimaterica deține Licența de Concesiune a zăcământului de nămol sapropelic peloidogen din Lacul Ursu. Acest nămol împreună cu apa sărată a lacului sunt factorii naturali de cură și tratament utilizați cu succes în bazele de tratament ale societății pentru tratarea afecțiunilor reumatice, ginecologice, afecțiuni ale aparatului respirator, afecțiuni dermatologice – psoriazis.

Ultimele pregătiri pentru sezonul estival

Cum sezonul estival a început, hotelierii mai au de pus la punct doar ultimele amănunte. Iar conducerea Balneoclimaterica este, de asemenea, pe ultima sută de metri în ceea ce privește pregătirile pentru deschiderea ștrandurilor cu tot ce înseamnă activități de agrement și distracție.

De aceea, dacă permit condițiile meteorologice, ștrandul de lângă Lacul Aluniș ar trebui să fie deschis, în timp ce ștrandul de lângă Lacul Ursu urmează a fi deschis în jurul datei de 24 iunie.

Serviciile variate și de calitate au atras numeroși turiști atât români, cât și străini. În plus, compania a pregătit și oferte speciale pentru diferite categorii sociale. „Avem contract pe hotelul Făget cu Casa Națională de Pensii Publice pentru un număr de 2.660 bilete de tratament pentru pensionari și alte categorii de asigurați, cu tarife specifice pentru acest segment”, adaugă directorul general al Balneoclimaterica.

Datorită serviciilor de bună calitate oferite la cazare, alimentație publică, tratament, turism de conferințe, un număr tot mai mare de turiști sunt atrași de stațiunea Sovata, atât români, cât și străini veniți din diferite părți ale lumii.

În plus, familiile cu copii beneficiază de anumite avantaje, deoarece în cadrul Centrului Wellness există personal specializat care se ocupă, la cerere, de copii, pentru ca părinții să-și poată efectua procedurile de tratament sau de prevenție.

Modernizarea continuă

În cei 15 ani care au trecut de la privatizare, evoluția Balneoclimaterica este evidentă, un exemplu fiind numărul angajaților care a crescut de la 172 în anul 2001 la 284 în 2015. Succesul căpătat a permis un ritm de dezvoltare susținut al bazei materiale, cheltuielile cu lucrările de modernizare și îmbunătățire a gradului de confort ridicându-se la suma de 25,2 milioane de euro.

Cele mai recente investiții au fost realizate de Balneoclimaterica în modernizarea și ridicarea gradului de confort al Hotelului Brădet și transformarea lui în Danubius Health Spa Resort Brădet de 4 stele superior. Această lucrare a fost finalizată în iunie 2014 și a avut o valoare de 7,6 milioane de euro.

În continuare, compania va investi și în ultimul hotel al complexului, Hotelul Făget de 2 stele fiind transformat într-o unitate de 3 stele, iar la subsolul acestuia va fi amenajată o bază de tratament și wellness.

Cifra de afaceri estimată de conducerea companiei pentru anul 2016 este de 37.800.000 de lei, puțin peste cea înregistrată anul trecut, de aproximativ 37.600.000 de lei. De aceea, Balneoclimaterica dorește să păstreze poziția fruntașă a stațiunii Sovata atât în regiune, cât și la nivel național, dar și consolidarea produselor stațiunii pe piața turistică balneară românească prin creșterea calității serviciilor și îmbunătățirea raportului calitate-preț.