Banca de alimente Cluj - Banca de alimente Lidl

S-a deschis a doua Bancă de Alimente din România. Unde este situată?

31.10.2018

Banca de alimente Cluj. Banca de alimente Lidl. S-a deschis a doua bancă de alimente din România. Acest lucru a fost posibil cu ajutorul Lidl. Banca de alimente se află în Cluj- Napoca. Aceasta funcționează după principiile Federației Europeane a Băncilor de Alimente (FEBA).

Banca de Alimente Cluj-Napoca este prima bancă de acest tip din vestul țării. Aceasta a fost fondată de către Junior Chamber International (JCI), prin proiectul Food Waste Combat.

Banca de alimente Cluj: Risipa alimentară

O treime din toate produsele din ţara noastră ajung la coşul de gunoi sau sunt irosite inutil, anual. Această cantitate corespunde cu 2.55 milioane de tone de produse alimentare. În acelaşi timp, 5 milioane de români se află în pragul sărăciei, iar 66% din familiile din mediul rural nu își pot asigura hrana zilnică, conform datelor FoodWaste România.

În acest context, pentru a continua demersurile de conștientizare și reducere a risipei alimentare și, în același timp, pentru a veni în sprijinul persoanelor în dificultate, Lidl s-a implicat activ în lupta contra risipei alimentare prin sprijinirea inaugurării primelor bănci alimentare din ţara noastră înființate dupa modelul organizațiilor de profil din Uniunea Europeană și conforme cu principiile Federației Europene a Băncilor de Alimente (FEBA).

Banca de alimente Lidl: Fondatori

Banca de Alimente din Cluj este cel de-al doilea asemenea proiect din România în care Lidl este membru. Aceasta a fost deschisă după Banca pentru Colectarea și Distribuția Alimentelor din București, inaugurată în 2016.

Pentru a crește gradul de conștientizare a risipei alimentare și a combate efectele sale negative, la nivel național, Lidl își propune să contribuie la fondarea unor bănci de alimente la standarde europene și în alte orașe, precum Roman, Timișoara, Craiova sau Brăila.

Ce spun reprezentanţii Lidl?

„Pentru noi, combaterea risipei alimentare este mai mult decât o prioritate, este o responsabilitate pe care ne-o asumăm. Pe lângă toate soluțiile pe care le-am adoptat în operațiunile noastre de business, ne bucurăm că putem contribui și la inițiative care pot genera schimbări în bine în domeniul risipei alimentare la nivel de societate, cum sunt Băncile de Alimente din Cluj și București. Băncile de alimente sunt deschise tuturor actorilor din retail și nu numai, iar pe această cale lansăm o invitație către cât mai mulți agenți economici pentru a contribui la misiunea acestora prin donarea de produse sau susținerea financiară”, a spus Cristina Hanganu, Director de Comunicare și CSR Lidl România.

Banca de alimente Cluj: Program pilot

După un program pilot de aproape şapte luni, prin care au fost salvate nu mai puţin de 7 tone de mâncare, Banca de Alimente din Cluj și-a început oficial misiunea de recuperare sistematică imediată a produselor alimentare comestibile și non alimentare, care din diverse motive și-au pierdut valoarea economică de piață și redistribuirea acestora persoanelor aflate în dificultate, care nu au putere de cumpărare.

„Banca pentru Colectarea și Distribuția Alimentelor din București este un proiect pilot, ce funcționează ca și Băncile din alte state europene și care se dorește a fi multiplicat în mai multe localități din țară. La Cluj, am fost alături de persoanele inimoase de la proiectul Food Waste Combat al JCI care acum devine o asociație soră, o Bancă de alimente care să lucreze ca și noi pentru reducerea risipei alimentare și ajutorarea semenilor noștri defavorizați. În activitatea noastră suntem parteneri ai Institutului pentru Cercetări în Economie Circulară și Mediu din Cluj”, a spus Gabriel Sescu, fondatorul Băncii de Alimente București.

Banca de alimente Lidl: Persoane defavorizate

Organizația colectează și livrează gratuit alimente și produse igienico-sanitare pentru uz personal pentru copii și adulți organizațiilor guvernamentale care acordă servicii de asistență socială unor categorii diverse de grupuri vulnerabile:

 • copiilor cu dizabilități sau cu risc de abandon școlar,
 • tinerilor cu dizabilități,
 • bătrânilor nevoiași,
 • fetelor mamă,
 • femeilor maltratate,
 • familiilor monoparentale sau numeroase,
 • familiilor defavorizate,
 • imigranților,
 • sinistraților.

Pot dona produse alimentare și non-alimentare:

 • producătorii agroalimentari,
 • distribuitorii din lanțul logistic,
 • hipermarketurile și supermarketurile,
 • magazinele alimentare, cantinele,
 • restaurantele și hotelurile care au surplusuri alimentare.

Banca de alimente face parte din Institutul pentru Economie Circulară IRCEM, ca exemplu de bune practici pentru combaterea risipei alimentare.

Banca de alimente Cluj: Ce spune fondatorul proiectului?

„Surplusul de alimente există în fiecare zi și, în prezent, acea cantitate ajunge la gunoi, în vreme ce 5 milioane de români trăiesc în pragul sărăciei. Noi ne propunem să transferăm surplusul de produse de la agenți economici și de la producătorii agroalimentari către ONG-urile și fundațiile de caritate din Cluj, în mod gratuit. Dar nu vrem nicidecum să legitimăm surplusul prin asta, doar să-l ținem sub control și să contribuim la reducerea lui în timp”, a detaliat Camelia Gui, coordonator al proiectului Food Waste Combat, al Junior Chamber International și fondator Banca de Alimente Cluj.

Citeşte şi Rezultate financiare MOL 2018: Creştere puternică în trimestrul al III-lea

 

 

Citiți și despre:

2 păreri la “S-a deschis a doua Bancă de Alimente din România. Unde este situată?

 1. Pingback: Piata auto 2018. Autovit: Evoluţie spectaculoasa | Jurnalul de Afaceri

 2. Pingback: Rezervele valutare ale Romaniei, octombrie 2018 | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.