Banca Mondială a aprobat un nou împrumut pentru România

26.05.2014

Consiliul Directorilor Executivi ai Băncii Mondiale a aprobat, pe data de 22 mai, Strategia de parteneriat de ţară pentru România pe perioada 2014 – 2017, precum şi primul împrumut pentru politici de dezvoltare (DPL), în valoare de 750 milioane euro, sub egida acestei strategii.

Astfel, prin intermediul noii strategii de parteneriat, Banca Mondială îşi propune să acorde sprijin României în vederea îndeplinirii obiectivelor de dezvoltare pe termen lung, în conformitate cu Programul de guvernare, Programul de convergenţă şi Programul naţional de reformă.

În acest sens, Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) va utiliza o gamă variată de instrumente financiare şi o combinaţie de servicii de analiză şi de consultanţă, iar Corporaţia Financiară Internaţională (IFC) şi Agenţia de Garanţii şi Investiţii Multilaterale (MIGA) se vor concentra pe susţinerea eforturilor de dezvoltare a sectorului privat şi respectiv de sprijinire a întreprinderilor de stat din sectorul energetic.

Împrumutul de 750 de milioane de euro este acordat pe o perioadă de 18 ani, la o dobândă egală cu rata dobânzii EURIBOR la 6 luni + o marjă variabilă (marja indicativă actuală este de 0,47%, aceasta fiind modificată de Bancă la fiecare 6 luni), urmând a fi rambursat într-o singură tranşă la 15 mai 2032.

Împrumutul este primul din cadrul primei serii de credite programatice pentru politici de dezvoltare ce va fi acordată României de către BIRD, în perioada 2014 – 2015 în vederea eficientizării finanţelor publice şi creşterii economice. Al doilea împrumut din această serie, în valoare de aproximativ 1 miliard dolari, se va contracta în prima parte a anului 2015.

„România este în prezent mai bine pregătită decât în 2008 să absoarbă volatilităţile regionale şi mondiale, iar stabilitatea sa macroeconomica permite atingerea obiectivului de creştere economicã de peste 3,5% pe termen mediu. În acelasi timp, asigurarea convergenţei cu Uniunea Europena necesită investiţii în infrastructurã, îmbunătăţirea utilizãrii fondurilor europene si sprijinirea sectorului privat. Acestea sunt provocãri pe care le recunoastem si sperãm ca asistenta financiarã si tehnicã din partea grupului Bãncii Mondiale sã contribuie la atingerea acestor obiective„ a spus Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget si guvernator pentru România în cadrul grupului Bãncii Mondiale.

Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor Publice, a afirmat că România a dezvoltat un parteneriat solid cu Banca Mondială, care a permis intervenţii în diverse sectoare ale economiei.

Citiți și despre: