Slide

Stiri: Economie

Bani de la Guvern pentru romanii care gazduiesc refugiati ucraineni

Bani de la Guvern pentru românii care găzduiesc refugiaţi ucraineni

24.03.2022

Bani de la Guvern pentru românii care găzduiesc refugiaţi ucraineni. Persoanele fizice care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi din zona conflictului armat din Ucraina vor beneficia și de decontarea cheltuielilor cu cazarea în valoare de 50 de lei/zi/persoană găzduită în plus față de decontarea cheltuielilor cu hrana în valoare de 20 de lei/zi/persoana găzduită. Măsura este prevăzută în Ordonanța de urgență aprobată ieri de Guvern, care completează cadrul normativ referitor la mecanismele de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din Ucraina.

Bani de la Guvern pentru românii care găzduiesc refugiaţi ucraineni. Bugetul alocat

„Persoanele fizice care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi din zona conflictului armat din Ucraina vor beneficia și de decontarea cheltuielilor cu cazarea în cuantum de 50 de lei/zi/persoană găzduită în plus față de decontarea cheltuielilor cu hrana în valoare de 20 de lei/zi/persoana găzduită. Decontarea se va realiza din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de Urgență/Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, urmând ca mecanismul de decontare să fie stabilit prin hotărâre de Guvern”, conform sursei citate.

Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului

Sumele necesare pentru decontarea cheltuielilor se vor asigura din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

De asemenea, actul normativ vizează modificarea Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, în sensul introducerii posibilității sprijinirii unităților administrativ-teritoriale din statele vecine care se confruntă cu dificultăți în gestionarea afluxului de persoane care provin din zona conflictului armat.

Citeşte şi Smithfield Foods donează 2 milioane dolari pentru refugiaţii din Ucraina