Stiri: IT&C

BCR a raportat un rezultat operaţional de 352,6 milioane euro

31.10.2014

Banca Comercială Română (BCR) a înregistrat un rezultat operaţional de 1.569,9 milioane lei (352,6 milioane euro) în primele nouă luni ale anului 2014, pe fondul unei creşteri a portofoliului de credite performante acordate persoanelor fizice, a stabilizării și îmbunătăţirii calităţii portofoliului de credite pentru companii, însoţite de creşterea capacităţii de a atrage depozite şi distribuţia de success a fondurilor de investiţii administrate de Erste Asset Management.

„BCR este poziţionată să beneficieze în continuare de aceste evoluţii, considerând faptul că banca a finalizat cu succes ultima fază a unui proiect de îmbunătăţiri aduse reţelei de unităţi, pentru consolidarea calităţii si prezenţei sale în România”, spun reprezentanţii băncii.

Pe baza unei rate a solvabilităţii aflate la maximul său istoric, (20% în septembrie 2014) şi a unei baze de capital solide (5,1 miliarde lei), BCR şi-a asumat accelerarea problemei creditelor neperformante şi a iniţiat o curăţare extinsă a bilanţului, conform anunţurilor făcute în luna iulie 2014.

Progresele în ceea ce priveşte rezolvarea creditelor cu probleme au făcut ca volumul creditelor neperformante să scadă continuu, la fel precum rata aferentă a acestora, situată deja cu 10% mai jos faţă de trimestrul anterior. Scăderea ratei creditelor neperformante este vitală pentru reluarea creditării şi îmbunătăţirea performanţei.

Capitalizarea băncii va absorbi cu uşurinţă măsurile de curăţare a bilanţului menţionate mai sus şi va rămâne solidă pentru a susţine o creştere sănătoasă pe toate liniile de afaceri.

Profitabilitatea pe termen scurt a fost influenţată de curăţarea accelerată a bilanţului, cu un rezultat net negativ de 2.427,9 milioane lei (545,9 milioane euro), cauzat de provizionarea crescută.

“Rezultatul net din primele nouă luni ale anului este influenţat în mod semnificativ de o majorare substanţială a provizioanelor de risc, având în vedere faptul că am angajat toate eforturile pentru a derula o curăţare extinsă a portofoliului de credite neperformante. Până la finalul anului, obiectivul nostru este să reducem portofoliul de credite neperformante de la un sfert, până la jumătate, în funcţie de condiţiile pieţei. Alături de rezolvarea accelerată a moştenirii istorice de credite cu probleme, cel mai important aspect este faptul că BCR a revenit puternic în piaţă. Cota de piaţă a băncii se situează deja la 25% din creditele ipotecare nou acordate şi observăm, per ansamblu, o creştere substanţială a creditării garantate şi negarantate”, a declarat Tomas Spurny, CEO al BCR.