Stiri: Finante

BCR Pensii a depăşit pragul de 1 miliard lei active nete

29.04.2014

La începutul acestei luni, BCR Pensii a depăşit pragul de un miliard de lei active nete ale fondurilor de pensii private pe care le administrează, având totodată 575.000 de participanţi ce deţin conturi de pensie administrate privat sau facultative.

Fondul de Pensii Administrat Privat BCR, fond din categoria celor cu grad de risc Mediu, a înregistrat în luna decembrie a anului trecut o rată de rentabilitate anualizată de 11,3054%. Comparativ, rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii private cu acelaşi grad de risc pentru ultimele 24 de luni care a fost de 10,4535%, potrivit datelor ASF.

În plus, Fondul de Pensii Facultative BCR PLUS ocupă la ora actuală locul 2 pe piaţă pensiilor facultative din punct de vedere al activelor administrate şi al numărului de participanţi.

“Scăderea populaţiei şi îmbătrânirea acesteia produc trei efecte economice majore – încetinirea creşterii economice, menţinerea dependenţei României de capitalurile străine şi creşterea presiunii asupra bugetului de stat pe termen lung. Evoluţia atipică a numărului de naşteri din perioada 1967-1970 va amplifica presiunea asupra sistemelor publice de sănătate şi pensii în jurul anului 2035, ceea ce impune reformarea sistemului de sănătate şi menţinerea reformelor-cheie deja implementate în cadrul sistemului de pensii“, a declarat Lucian Anghel, Președinte Directorat al BCR Pensii.

De ce devine economisirea individuală o necesitate?

Rata de înlocuire a caştigului salarial prin pensia publică în anul 2010 a fost de 41,6% şi se estimează că se va reduce la 28,6% până în anul 2060, potrivit studiilor făcute de Comisia Europeană.

„În aceste condiţii economisirea individuală a fiecăruia dintre noi devine o necesitate majoră pentru asigurarea resurselor financiare la bătrâneţe. În caz contrar, ne vom confrunta cu o reducere abruptă a resurselor financiare după momentul pensionarii şi implicit o schimbare a standardului de viaţă, pe care nu multe persoane sunt dispuse să o accepte. Soluţia în această situaţie, pentru stabilitate financiară la bătrâneţe, o reprezintă sistemul de pensii private“, a explicat Melania Mirea, Director Executiv al BCR Pensii.   

Facilități fiscale pentru a încuraja economisirea

Pentru a încuraja economisirea, statul ofertă scutirea contribuţiei la pensia facultativă de la plata taxelor, acordând pentru angajatori deducere de la impozitul pe profit şi de la plata taxelor de asigurari sociale, în limita a 400 de euro/an pe angajat.

În plus, și angajatul care contribuie individual în vederea obţinerii unui venit suplimentar la pensie beneficiază de scutire de la plata impozitului pe venit, tot în limita anuală de 400 de euro.

Lucian Anghel a mai explicat că de la lansarea sistemului de pensii facultative, prin nefructificarea avantajelor fiscale acordate de stat, potenţialii beneficiari ai acestor facilități au pierdut o sumă totală de aproximativ 2 miliarde lei, sumă care a fost virată la stat sub formă de impozit şi nu în conturile individuale de pensie facultativă ale acestora.