În 2013, valoarea medie a unui credit acordat de BCR pentru achiziţionarea unei locuinţe în Bucureşti a fost de aproximativ 180.000 lei, 46% dintre împrumuturi fiind utilizate pentru cumpărarea apartamentelor cu două camere, potrivit unui studiu realizat de Banca Comercială Română.
La nivel naţional, valoare medie a unui credit pentru locuinţă a fost de peste 140.000 lei, valori mai mari decât media la nivel naţional întrgistrându-se în judeţele Brasov, Constanţa, Iaşi, Timis şi municipiul Bucureşti.
În judeţele Bacău, Bihor, Cluj, Dolj şi Sibiu valoarea creditelor acordate anul trecut a fost mai mică decât valoarea medie la nivel naţional.
Ce tip de locuinţe s-au cumpărat în 2013?
Studiul mai arată că la nivel naţional, în 2013, 46% dintre creditele acordate de BCR pentru achiziţionarea unei locuinţe au fost folosite pentru cumpărarea apartamentelor cu 2 camere, 23% pentru cele cu 3 camere iar 13% pentru garsoniere.
În acelaşi timp, 14% din împrumuturi au fost utilizate pentru achiziţionarea unei case, iar 4% pentru apartamente cu 4 sau mai multe camere.
În ceea ce priveşte profilul clienţilor, studiul BCR arată că 54% dintre cei care au luat un împrumut sunt bărbaţi, majoritatea având vârsta cuprinsă între 25 şi 40 ani, fiind căsătoriţi şi cu studii superioare..
.Ponderea bărbaţilor este însă în scădere faţă de anul 2012 (58,5%), zonele în care femeile sunt principalii clienţi ale acestei pieţe fiind din ce în ce mai multe, Bucureştiul remarcându-se în acest sens.
Profilul clientului a rămas acelaşi cu cel din 2012
“Din multe puncte de vedere, în 2013, profilul clientului a rămas acelaşi cu cel din 2012 excepţie făcând un indicator care s-a modificat substanţial. Dacă în 2012, doar aproximativ 10% dintre clienţi deţineau deja o proprietate la momentul accesării creditului pentru noua locuinţă, în 2013 acest procent ajunge la aproape 29%. Aceste date subliniază tendinţa de stabilizare a pieţei imobiliare, clienţii considerând că preţurile la care sunt tranzacţionate imobilele sunt unele care justifică investiţia, mai ales dacă clientul optează să inchirieze imobilul respectiv. Diferenţa dintre rata unui credit ipotecar şi chirie este, în multe cazuri, una nesemnificativă”, a declarat Teodor Mincu Seful Biroului Management Parteneri, BCR.
Recent, banca a redus costul creditelor acordate în cadrul Programului Prima Casa, prin reducerea marjei de dobandă pentru clientii care îşi încasează sau vor încasa salariul la BCR la 2%, dobanda ajungând la 4,97% (DAE 5,34%).
În plus, instituţia financiară a redus dobanda şi pentru clienţii care optează pentru un credit ipotecar Casa Mea, aceştia beneficind de o rată de dobandă fixă pe o perioadă de trei ani începând de la 5,25% (DAE 5,59%).