Stiri: Agricultura

Ajutor de stat pentru crescatorii de animale 2022

Beneficiarii APIA pot obţine în avans credite, de la BCR

25.08.2014

Banca Comercială Romană (BCR) a anunţat că oferă fermierilor posibilitatea să obţină în avans credite de până la 90% din valoarea subvenţiilor pe care urmează să le încaseze de la APIA. Rambursarea creditului, atât principalul cât şi dobânzile aferente, se poate face într-o singură tranşă, la scadenţă.

Subvenţiile se acordă în cadrul Schemei de plată unică pe suprafaţă (SAPS) 2014 cu dobânzi atractive care nu depăşesc ROBOR 6M + maxim 4% pe an, cât şi comisioane aferente creditului de maximum 1% pe an.

„Pentru a simplifica procesul de acordare al acestor credite pentru fermierii care încep deja pregătirea culturilor de toamnă, BCR a redus termenul de acordare al banilor, până la maxim 3 zile lucrătoare de la depunerea documentaţiei. Totodată, un alt avantaj major adus produsului faţă de programul anterior este eliminarea obligativităţii de prezentare a unor garanţii suplimentare în cazul creditelor de până la 300.000 lei, în afara cesiunii în favoarea băncii a subvenţiei pe care o au de încasat de la APIA. De asemenea, specific acestor credite este posibilitatea rambursării creditului într-o singură tranşă, la scadenţă, din încasarea subvenţiei, fără perceperea lunară a dobânzilor. Astfel, agricultorii sunt scutiţi de plata lunară a dobânzilor pe parcursul perioadei de creditare, putând astfel folosi resursele financiare proprii cu scopul reinvestirii acestora în vederea îmbunătăţirii şi creşterii suprafeţei cultivate”, a declarat Magda Sandulescu, director executiv Managementul Segmentelor Retail, BCR.

BCR oferă aceste împrumuturi producătorilor agricoli, persoanelor fizice autorizate sau persoanelor juridice care prezintă Adeverinţa de înregistrare fermier emisă de APIA prin care se confirmă eligibilitatea acestora la obţinerea finanţării.

Beneficiari de subvenţii APIA se pot adresa oricărei unităţi din reţeaua BCR pentru accesarea acestor tipuri de credit.