Stiri: Companii

Masuri companii coronavirus

Topul beneficiilor acordate angajaților

08.04.2019

Beneficii pentru angajați. Companiile au cheltuit, în 2018, peste 114 milioane de lei pentru beneficiile angajaților. Suma este în creștere cu 150% față de anul anterior, conform unui studiu realizat de BenefitOnline.ro. Astfel, tichetele de masă, cadourile (cardurile și tichetele cadou), decontarea transportului (către/de la serviciu), turismul intern (tichetele de vacanță) şi pensiile private (pilonul 3) sunt principalele beneficii extrasalariale pentru care angajații români au optat anul trecut.

Beneficii pentru angajați. Top 5 beneficii în 2018:

  • tichete de masă
  • cadouri
  • transport
  • turism intern
  • pensii private

Beneficii pentru angajați. 114 milioane de lei

Dacă în anul 2017 angajatorii au cheltuit peste 46 de milioane de lei pentru beneficiile pe care angajații și le-au ales accesând BenefitOnline.ro, în 2018 companiile au alocat în acest scop 114 milioane de lei. În plus, numărul de angajați care au utilizat anul trecut platforma a ajuns la 103.000.

Beneficii pentru angajați. Suma medie lunară

Suma medie acordată lunar de companii pentru beneficiile extrasalariale a fost de 355 de lei. Nivelul este mai mare cu 11%, față de 2017, când aceasta ajungea la 320 de lei.

„Opțiunile angajaților în ultimii ani indică o tendință evidentă înspre alegerea unor beneficii extrasalariale cu impact fiscal avantajos. În 2018, de exemplu, 84% din bugetele alocate de companii au fost cheltuite de angajați pentru beneficii scutite total sau parțial de taxe și doar 16% pentru beneficii în natură. Acest aspect ne arată că angajații sunt foarte atenți și raționali atunci când își aleg beneficiile, dorind să maximizeze bugetul lunar acordat de companie”, spune Stelian Bogza, cofondator BenefitOnline.ro.

Beneficii pentru angajați. Facilități fiscale

Tichetele de masă, beneficii din categoria celor deductibile, se situează pe primul loc. Aproximativ 59% din bugete au fost direcționate de angajați către acestea. Valoarea medie lunară per tranzacție în cazul tichetelor de masă a fost de 207 lei.

Alături de tichetele de masă, și voucherele de vacanță beneficiază de același regim fiscal: taxe 0% pentru angajatori și doar 10% impozit pe venit pentru angajați. De asemenea, cadourile și tichetele cadou oferite angajaților și copiilor minori ai acestora beneficiază de deductibilitate și sunt scutite de la plata taxelor și impozitelor atunci când sunt acordate la ocazii speciale prevăzute de lege (ex: Paști, Crăciun, 8 Martie, 1 Iunie).

Beneficii pentru angajați. Abonamente medicale

Abonamentele la rețele și clinici medicale private, asigurările de sănătate și pensiile facultative din pilonul 3 mai beneficiază de exceptare de la plată a tuturor taxelor, atât pentru angajatori, cât și pentru angajați, în limita a 400 euro/an.

De asemenea, training-urile profesionale și decontarea abonamentelor pentru transport sunt cheltuieli deductibile pentru companii.

Beneficii pentru angajați. Cele mai dorite beneficii extrasalariale

În clasamentul preferințelor angajaților români pentru beneficii extrasalariale regăsim, după tichetele de masă, cadourile (oferite sub formă de carduri cadou la retaileri importanți, tichete sau vouchere de cumpărături etc.) – peste 20% din bugete, precum și decontarea serviciilor de transport, atrăgând aproape 7% din bugete.

Vacanțele în România s-au situat pe locul al 4-lea în topul preferințelor angajaților români, accesarea lor realizându-se prin intermediul voucherelor de vacanță. Pensiile facultative – pilonul 3, activitățile din categoria Fitness & sport și Sănătate s-au regăsit, de asemenea, în preferințele angajaților de anul trecut.

Cele mai importante creșteri au fost înregistrate în categoriile:

  • Turism intern (tichete de vacanță) – bugete alocate cu 22% mai mari în 2018, față de 2017
  • Fitness & sport – un plus 38% în 2018, comparativ cu anul precedent

Beneficii pentru angajați. Ce se va întâmpla în 2019?

„Pentru anul în curs, ne așteptăm ca, odată cu includerea Tichetelor culturale în categoria de beneficii extrasalariale, estimată pentru luna mai, acestea să atragă interesul tuturor categoriilor de utilizatori ai platformei BenefitOnline.ro și între 3% – 5% din bugetele tranzacționate în platformă”, spune Stelian Bogza.

Citește și Rezidențiat 2019. Ce modificări are în vedere Ministerul Sănătății?