Stiri: Economie

BERD va continua să susțină IMM-urile din România  

12.03.2015

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi România s-au angajat să extindă sprijinul acordat întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), în condițiile în care acestea reprezintă un sector cheie al economiei. Astfel, Memorandumul de Înţelegere semnat azi la Bucureşti constituie cadrul cooperării viitoare dintre BERD şi Guvernul României în vederea implementării unui program cu durata de cinci ani dedicat susţinerii IMM-urilor din România.

Documentul a fost semnat în cadrul Forumului IMM-urilor de către Andrei Gerea, Ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri şi James Hyslop, Director BERD pentru România.

Programul se va axa pe creşterea competitivităţii IMM-urilor din România, facilitând accesul acestora la expertiza furnizată de consultanţi locali şi internaţionali, pe principiul  partajării costurilor.

Proiectele susţinute vor ajuta IMM-urile să implementeze standarde de calitate, să-şi optimizeze acţiunile de marketing, operaţiunile, eficienţa energetică şi multe alte aspecte ale activităţii lor, precum şi să dezvolte strategii sau rapoarte financiare.

În cadrul programului, BERD va continua, de asemenea, să susţină piaţa de consultanţă din România, oferind consultanţilor oportunităţi de dezvoltare profesională şi training, astfel încât aceştia să îşi dezvolte competenţele.

„În calitate de ministru responsabil de mediul de afaceri și de sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, consider că România de astăzi – stat membru al Uniunii Europene – are un potenţial uriaş de dezvoltare economică şi socială pe termen lung, iar acest lucru trebuie stimulat. Ne-am propus să acționăm în acest sens, să sprijinim și să încurajăm întreprinzătorii şi IMM-urile în sensul valorificării cât mai largi a oportunităţilor de afaceri. Politica noastră vizează îmbunătățirea accesului întreprinderilor la finanțare, la piețe, la inovare şi la servicii de consultanță specializate, astfel încât să sprijinim creșterea competitivității companiilor”, a spus Andrei Gerea, Ministrul Economiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri.

De asemenea, James Hyslop a adăugat că au fost obținute rezultate impresionante de la lansarea programului Small Business Support în 2006 şi că se bucură de angajamentul Guvernului României pentru a continua cooperarea şi a explora noi oportunităţi de finanţare.

Până în prezent, activităţile de consultanţă BERD au susţinut peste 550 de IMM-uri în România. Aproape 74 de procente dintre aceste întreprinderi şi-au mărit cifra de afaceri într-un an, în timp ce 57 de procente şi-au mărit productivitatea. Mai mult de jumătate din companii şi-au mărit numărul de angajaţi, astfel fiind create aproximativ 3.000 de locuri de muncă.

Programul BERD Small Business Support în România este finanţat în acest moment de către Austria, ca donator principal, precum şi de Coreea, Fondul de Cooperare Tehnică TaiwanBusiness-BERD şi Fondul Special al Acţionarilor BERD.