Petrol si gaze

BETA Buzău investește pentru a crește competitivitatea pe piață

01.10.2015

Compania mizează pe includerea în portofoliul de produse a echipamentelor de complexitate și dimensiuni mari. Cu toate că industriile petro-chimică şi cea energetică trec printr-o perioadă mai dificilă, în special din cauza preţului redus la petrol, producătorul de echipamente sub presiune BETA Buzău a reuşit în ultimii trei ani să îşi menţină locul frunțaș pe piață.

Cu o experienţă de peste 35 de ani în producerea de echipamente speciale pentru sectorul de activitate, compania deţine, în prezent, peste 200 de angajaţi şi înregistrează anual o cifră de afaceri de 10 milioane de euro. “Producţia noastră este bazată pe fabricarea de echipamente sub presiune: vase sub presiune de diverse tipuri şi dimensiuni, coloane de distilare, coloane de schimb de căldură, vase de stocare, camere pentru decompresie. Cea mai dificilă parte, la ora actuală, este reprezentată de faptul că preţul petrolului se află la un nivel destul de mic, iar cererea pe piaţă este și ea destul de redusă. Astfel, efortul nostru de a ne menţine businessul la un nivel stabil este destul de mare”, ne-a declarat Ilie Petre, Directorul de vânzări BETA SA.

Accent pe promovare și piața europeană

Pentru menținerea nivelului de profitabilitatea, compania a investit în mai multe acţiuni de promovare, precum participarea la târgurile internaţionale de profil sau vizite de prezentare personalizate pentru clienţii importanți. “Doar aşa putem să prezentăm avantajele pe care le avem. În principal, avantajele vin din faptul că România este încă o piaţă cu o forţă de muncă relativ ieftină, în condiţiile în care calitatea echipamentelor pe care le producem este la nivel european”, ne-a explicat conducerea BETA Buzău.

Produsele companiei sunt destinate, în general, pieţei europene, Rusiei şi Statelor Unite ale Americii, care reprezintă nu mai puțin de 80% din totalul cererii. Celelalte 20% dintre produse ajung pe piaţa din România.

Proiecte speciale

Complementar campaniilor de promovare, oficialii companiei spun că dezvoltarea se bazează pe diversificarea gamei de produse, iar BETA Buzău pune un accent deosebit pe acest sector. Astfel, în urma unor investiţii susţine, BETA Buzău a reuşit să se impună pe piaţă datorită calităţii produselor livrate. “La ora actuală, ne orientăm către producţia de echipamente care impune o competitivitate ridicată, în special în ceea ce priveşte dimensiunile si complexitatea lor. Este cunoscut faptul că, în ultimii doi ani, am livrat echipamente de dimensiuni excepţionale. De exemplu, am livrat pentru Petromidia un vas de opt  metri diametrul și pentru OMV Petrom vase coloane de dimensiuni record (cca. 60 metri lungime și 250 de tone). De curând, am livrat către Statele Unite un vas de 80 de tone, cu diametrul de 4.500 metri şi 26 de metri lungime”, a completat Directorul de vânzări al companiei.

În ceea ce privește cererea, în prezent există o atenție deosebită pentru echipamentele de complexitate şi dimensiuni mari, iar pentru a le putea oferi partenerilor de afaceri și clienților au fost necesare investiții susținute. “Acesta este avantajul pe care îl putem valorifica acum pe piaţă. Pentru a ne menţine în zona aceasta, în ultimii trei – patru ani am realizat investiţii foarte mari, atât pentru echipamente, cât şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Avem o hală nouă, inaugurată anul trecut, pentru produse cu dimensiuni mari. Am mai inaugurat o staţie de sablare – vopsire pentru echipamente cu dimensiuni mari, investiţie care respectă cerințele de mediu și crează condițiile livrării de echipamente vopsite, care să respecte cele mai înalte cerințe de calitate exprimate de clienții noștri. De asemenea, echipamentele de sudură au fost toate înlocuite, modificate astfel încât să aplicam ultimele tehnologii în materie, știind faptul că pentru industriile în care activăm, sudura este extrem de importantă”, a continuat Ilie Petre.

Investiții viitoare în producție

În ceea ce priveşte planurile pe termen scurt şi mediu, compania mizează pe realizarea unor investiţii care să deschidă drumul către fabricarea de alte echipamente, pentru care există deja o cerere ascendentă pe piaţă. “Este vorba de majorarea capacităţii de roluire a vaselor. La ora actuală, putem să facem până la 42 de milimetri, iar pentru comezile de vase mai mari am colaborat cu alte firme. Intenţionăm însă să creştem această capacitate de roluire până la 90-100 de milimetri, fapt care ne va deschide noi perspective de a colabora si cu alţi clienţi, în special în sectorul energetic”, explică Directorul de vânzări.

Acesta a adăugat faptul că prin creșterea grosimii pentru produsele roluite se deschide practic o nouă piaţă pentru companie. Acest lucru este foarte important, mai ales în condiţiile în care preţul petrolului este unul redus. “Trebuie aşadar să diversificăm producţia pentru a putea trece peste această perioadă dificilă. Industia petro-chimică cunoaşte un recul, iar ca urmare a acestui fapt încercăm să ne îndreptăm spre alte zone de activitatea pentru a putea să ne menţinem nivelul actual al business-ului”, este de părere conducerea BETA Buzău.

Creştere de 20%

Cifra de afaceri a companiei a rămas stabilă în ultimii trei ani, fără fluctuații majore, spun oficialii BETA Buzău. Societatea a reuşit astfel să se menţină la un nivel de aproximativ 10 milioane de euro, în ciuda instabilității de care a dat dovadă întregul sector de activitate.

Planurile de viitor sunt direcționate însă spre o creștere a cifrei de afaceri cu aproximativ 20%, majorare planificată pentru următorii doi, trei ani. “Nu este însă foarte simplu, întrucât contează şi modul în care va evolua economia. Sperăm ca în următorii ani piaţa şi preţurile să îşi revină. Doar atunci vom putea spune că avem condiţii de afaceri prietenoase. Acum, condiţiile de piaţă sunt dificile, iar la acest lucru se mai adaugă şi faptul că în România creditarea pentru companii este foarte grea”, ne-a declarat Ilie Petre, Directorul de vânzări al BETA Buzău.