BETAK SA

BETAK lansează o gamă inovativă de electrozi de împământare: ROL-X

01.12.2018

Strategia BETAK are la bază optimizarea tehnologiilor și dezvoltarea de produse noi. Betak, cel mai mare producător din România și un jucător de marcă în piața europeană de profil pe segmentul conductori sub formă de bandă sau rotunzi, electrozi de împământare și alte componente ale instalaţiilor electrice – care au rolul de a disipa în sol suprasarcinile electrice şi descărcările accidentale de tensiune, fulgerele şi trăsnetele – a traversat, în ultimii doi ani, o perioadă de restructurări și optimizări administrative și ale fluxurilor tehnologice în vederea creșterii capacităților de producție pentru acoperirea oportunităților la export, în special pentru piețele din Austria, Germania și Suedia.

Nivelul ridicat al calității este principalul atu pe care compania l-a folosit pentru a ajunge în poziția de lider de piață în ceea ce privește producția de benzi zincate și electrozi de împământare. “O calitate pe care am reușit să o menținem constantă pe parcursul anilor. O calitate predictibilă, pe care clienții noștri să poată conta”, ne-a declarat Dl Caius Bulea, director general al BETAK.

Totodată, compania BETAK a ales să creeze un mod de lucru flexibil, unul care să se muleze pe nevoile clientului. Este un mod de lucru diferit față de cel rigid al marilor corporații, dar mai potrivit pentru BETAK și pentru partenerii acestora.

Lansări de produse

Unul dintre principalele obiective vizate de companie a fost acela de a participa la târguri și expoziții, unde să își poată prezenta produsele, ideile și brandul. Spre exemplu, reprezentanții BETAK au participat recent la o mare expoziție în Praga, unde au prezentat cu succes, pentru prima dată, produsul ROL-X. Expoziția din Praga este cea mai importantă expoziție din Europa Centrală din domeniul construcțiilor, găzduind peste 800 de expozanți și având mai mult de 80.000 de vizitatori.

Impulsionarea activității diviziei de cercetare/dezvoltare prin cooptarea unor tineri specialiști în domeniu, pe de o parte, și valorificarea experienței și a culturii tehnice  existente în companie, pe de altă parte, au condus la obținerea unor rezultate deosebite

“Am reușit să lansăm câteva produse noi care înglobează gândirea tehnică și inovativă de înaltă clasă”, a explicat Dl Caius Bulea.

Betak produce mai multe modele de electrozi de împământare ROL-X: Electrozi de împământare fără terminal, cu terminal, cu cuplă rapidă, cu conductor rotund sau plat şi acoperă cea mai mare parte din aplicaţiile specifice.

Totodată, Betak este un important producător de parapete de protecție stradală și de confecții metalice zincate, producând repere, ansambluri și subansambluri din domeniul construcțiilor, porturilor de ambarcațiuni maritime de mici dimensiuni, stații de transformare a energiei electrice, turnuri de telefonie, hale industriale, dar și piese de legătură, bandă zincată și conductori zincați.

Proiecte de cercetare

Proiectul major în care compania este implicată în acest moment este reprezentat de proiectul ROL-X – un profil metalic conceput, proiectat și fabricat în cadrul BETAK, din care se realizează electrozii de împământare.

Electrozii de împământare sunt componente ale instalaţiilor electrice, respectiv ale prizelor de pământ şi au rolul de a disipa în sol suprasarcinile electrice şi descărcările accidentale de tensiune.

Profilul metalic destinat fabricării electrozilor de împământare ROL-X îndeplineşte simultan câteva cerințe care fac din acesta unul dintre cele mai performante profile utilizate în acest scop: proprietăți fizico-mecanice excepţionale (săgeata la încovoiere, săgeata la flambaj), simultan cu o suprafață caracteristică de disipare foarte mare și o masă specifică (greutate specifică) mică.

Electrodul ROL-X este un produs complet nou atât din punctul de vedere al ideilor care au stat la baza conceperii acestuia, cât şi din punctul de vedere al tehnologiilor de fabricaţie. Acest electrod are în secţiune forma literei X, este marcă Betak şi este în curs de patentare.

Accentul pe sustenabilitate

În ultimii ani, în România a început să se conștientizeze ideea că protecția anticorozivă prin zincare termică are un rol determinant în ceea ce privește economia verde, eficiența în construcții și scăderea costurilor de mentenanță pe termen lung prin creșterea duratei de viață a structurilor metalice.

Unul dintre cele mai vizibile efecte ale acestor acțiuni este că se „produce” mai puțin fier vechi, lucru extrem de important în economia globală.

“Sustenabilitatea este baza succesului unei companii, iar concentrarea excesivă și exclusivă pe performanța financiară duce la pierderea din vedere a unor aspecte determinante, extrem de importante pentru viitorul unei companii”, a fost de părere Dl. Caius Bulea.

 Investiții efectuate

Dacă vorbim despre investiții, anul 2018 a fost un an important pentru BETAK. S-a reușit materializarea și introducerea în producția de serie a profilului metalic ROL-X, baza noilor tipuri de electrozi de împământare pe care compania îi produce începând din acest an. De asemenea, s-a reușit crearea unei matrice de bază cu ajutorul căreia vor fi dezvoltate noile tipuri de electrozi de împământare.

Strategia BETAK are la bază optimizarea tehnologiilor și dezvoltarea de produse noi prin susținerea și dezvoltarea unor proiecte specifice de cercetare aplicativă

Având schițate, proiectate, brevetate și unele modele chiar omologate pentru electrozii care vor intra pe piață în următorii zece-douăzeci de ani, compania își dovedește reputația și prestigiul deosebit conferit de înalta clasă tehnică și organizatorică, materializate în certificările, brevetele de invenție, modelele industriale și mărcile obținute.

“Calitatea produselor și a serviciilor este garantată prin aplicarea unor proceduri impuse de sistemul de management integrat calitate-mediu-sănătate și securitate ocupațională, precum și de certificarea execuției structurilor metalice în conformitate cu cele mai exigente standarde”, a concluzionat Dl. Caius Bulea, Director General BETAK.

 

 

Citiți și despre: