Compania se implică în numeroase proiecte de cercetare și dezvoltare. Debutând în anul 1995 într-un spațiu închiriat, cu un singur angajat, Betak este astăzi lider de piață în producția de benzi zincate și electrozi de împământare și unul dintre cei mai importanți fabricanți de parapeți metalici de protecție din România. Compania produce de asemenea structuri metalice diverse și oferă servicii de protecție anticorozivă prin zincare termică și electrolitică.
„Afacerea a mers destul de bine și în scurt timp am reușit s-o dezvolt, trecând de la o etapă inițial artizanală la una industrială. Nu am avut alte surse de finanțare decât cele din credite bancare, dobânzile erau într-adevăr mari, dar eu aveam un plan de afaceri bine întocmit și căpătasem credibilitate”, declară dr. Caius Bulea, directorul general Betak.
Activitatea științifică – o prioritate pentru companie
Portofoliul de produse este foarte variat și cuprinde: bandă zincată, electrozi de împământare, conducător rotund zincat, parapeți metalici rutieri, componente ale prizei de pământ sau oțel beton zincat termic. Pentru a asigura o bună calitate a acestor produse, Betak acordă o mare importanță activității științifice, fenomenele legate de coroziune fiind tratate cu responsabilitate și profesionalism.
De asemenea, compania este implicată în mai multe proiecte de cercetare, atât interne cât și externe, având ca parteneri instituții de renume în domeniu: Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea Babeș Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică București, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Materialelor București, Institutul de Cercetare și Proiectare în Electrotehnică Bistrița, dar și Nottingham University din Marea Britanie.
Activitățile desfășurate în cadrul firmei BETAK s-au reflectat într-o serie de proiecte de cercetare și dau direcțiile de inovare și dezvoltare a unității
Aceste proiecte au pornit de la pasiunea pentru fizică. Dr. Caius Bulea, absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității Babes-Bolyai din Cluj, a înființat și coordonat mai mulți ani unul dintre cele mai performante laboratoare de cercetare pentru acoperiri metalice din România. A fost o perioadă cu realizări majore în activitatea de dezvoltare și cercetare aplicată.
„Studiul fizicii își pune amprenta pe cel ce se încumetă la un asemenea demers, creează o anumită filosofie, fizica fiind ea însăși o filosofie. Fizicienii sunt oameni care se aseamănă foarte mult între ei, gândesc cam la fel, matricea e comună, iau lucrurile foarte în serios și nu lasă nimic la întâmplare”, menționează dr. Caius Bulea.
Totodată, Betak este membru sau chiar unul dintre fondatori a numeroase asociații. Astfel, este membru al Patronatului Societăților din Construcții încă de la înființare, membru fondator al Asociației Naționale a Zincatorilor din România, membru fondator al consorțiului NANOCOR, asociatie care are ca obiectiv protecția împotriva coroziunii, inițiator și organizator al conferințelor naționale anuale de coroziune și protecție anticorozive cu participare internațională, dar și membru al ASRO începând din anul 2006.
Calitate și produse protejate OSIM
Încă de la primele produse, realizate cu ajutorul unei mici instalații manuale de zincare electrolitică într-un spațiu închiriat, accentul a fost pus pe calitate. Aceasta este garantată de aplicarea procedurilor sistemului de management integrat calitate-mediu-sănătate și securitate ocupațională și de controlul procesului de fabricație.
Datorită acestor exigențe compania s-a dezvoltat, produsele, dispozitivele și tehnologiile folosite ajungând să fie protejate OSIM. În acest moment, Betak deține 14 brevete de invenție, 15 mărci și 10 modele industriale protejate de această instituție.
Și motto-ul companiei, „Life guarantee” face referire tot la calitatea produselor oferite, din grija pentru siguranța clienților și pentru protejarea mediului.
„Facem protecție anticorozivă prin acoperirea metalelor cu zinc, pentru a da viață lungă oțelului, garantând astfel durabilitatea acestuia. Producem parapeți de protecție stradală – care și aceștia înseamnă o garanție a vieții. Producem de asemenea benzi zincate, electrozi de împământare și alte componente ale prizei de pământ, realizând prin intermediul acestor produse protecția si securitatea oamenilor la descărcări electrice accidentale”, adaugă directorul companiei.
Toate produsele sunt realizate în România, compania având două unități de producție: fabrica de zincare termică din Cluj, care are 80 de angajați, și fabrica din Bistrița, cu 140 de angajați, unde se realizeaza principalele produse ale Betak. Dintre cei peste 200 de angajați, 27 sunt absolvenți de studii superioare, având diferite specializări, 4 doctori în științe, 4 doctoranzi și 7 masteranzi.
Produse destinate pieței externe
Principalele piețe de desfacere ale companiei sunt Austria și Germania, cele două împreună reprezentând aproximativ 75% din producție. Astfel, Betak colaborează de mai mulți ani cu compania Schramm din Austria și a reușit să lege un strâns parteneriat, ca furnizor, cu OBO Betterman din Germania, unul dintre cei mai mari integratori de produse electrice din Europa.
Compania înseamnă, în primul rând, seriozitate și o relație cu clienții bazată pe onestitate desăvârșită și predictibilitate totală
Însă compania livrează și pentru Slovenia, Croația, Grecia, Bulgaria, Cehia si Israel, cele mai noi relații comerciale fiind încheiate cu Suedia și Elveția.
În 2015, piața europeană a început să își revină, după o lungă perioadă de stagnare. Acest lucru se reflectă în cifrele pe care compania le înregistrează anual, de aproximativ 10 milioane de euro. Pentru următorii ani, conducerea companiei estimează în piața europeană o creștere ușoară a consumului, ceea ce înseamnă în Betak o producție sigură și predictibilă.