Stiri: Economie

Tranziția către economia circulară a încetinit la nivel global în 2023

Bilanţul ministrului Economiei: 2015, un nou record absolut al exporturilor din ultimii 26 de ani

18.11.2015

Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: no name in Entity, line: 13 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2878

În primele şapte luni ale anului, valoarea totală a comerțului internațional al României a fost de 68 de miliarde de euro, în creștere cu 6,4% față de perioada similară a anului trecut, cu exporturi de 32 miliarde de euro și importuri de 36 miliarde de euro, potrivit bilanțului fostului ministru al Economiei, Mihai Tudose.

În plus, conform acestuia, se estimează ca anul în 2015 să consemneze un nou record absolut al exporturilor din ultimii 26 de ani.

Fostul ministru a mai anunţat că societăţile aflate în portofoliul ministerului au înregistrat, în primele șase luni din acest an, o creștere de peste 12 ori a volumului investițiilor, de peste opt ori a veniturilor totale și a cifrei de afaceri, comparativ cu o creștere de patru ori a cheltuielilor, față de aceeași perioadă a anului 2014.

Dividendele încasate în acest an de la companiile din subordinea ministerului s-au cifrat la aproape 301 milioane de lei, în creștere cu 779,6% față de dividendele încasate și virate la bugetul statului în anul 2014 (aproximativ 38,6 milioane de lei).

Bilanţul mai arată că a fost adoptată OUG nr. 51/2015 privind unele măsuri pentru realizarea de investiții la operatorii economici din industria de apărare și pentru modificarea și completarea unor acte normativ şi a fost creat cadrul legal pentru acordarea venitului lunar de completare pentru personalul disponibilizat prin concedieri colective la un număr de 10 operatori economici din industria de apărare, prevăzut de OUG nr. 36/2013.

În acelaşi timp, au fost anulate obligațiile fiscale aferente producției sau comerțului cu armament, muniție și material de război datorate de operatorii economici din industria de apărare, administrate de ANAF.

În domeniul resurse minerale neenergetice și dezvoltarea durabilă a zonelor industriale, au fost accesate fonduri europene din Programul Operațional de Mediu 2007-2013. Proiectul ,,Închiderea Minelor, Refacerea Mediului și Regenerare SocioEconomică” se află în etapa de monitorizare postimplementare, iar raportul final va fi prezentat Băncii Mondiale în decembrie 2015.

Mihai Tudose mai vorbește și despre schema de ajutor de stat pentru exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie dar și despre strategia minieră 2015-2030 aflată în dezbatere publică.

În domeniul turism, a fost implementată cota redusă de TVA de 9% la serviciile de alimentație publică pentru industria turismului și au fost emise reglementările legate de voucherele de vacanță.

Mihai Tudose a fost ministru al Economiei, Comerțului și Turismului în perioada 17 decembrie 2014 – 17 noiembrie 2015.