Agricultura

BIOCHEM, servicii și soluții complete pentru fermierii iscusiți

01.12.2020

Compania pune la dispoziție întreaga gamă de produse și servicii care însoțesc sau completează cerințele tuturor fermierilor. GRUPUL BIOCHEM, care în 2021 va aniversa 30 de ani de prezență pe piața de agribusiness din România, activează pe piața de distribuție de produse pentru protecția plantelor, de semințe și de soluții pentru agricultură bio. Companie 100% românească, Biochem Grup înseamnă în acest moment BIOCHEM, BIOCHEM Organics, Doctor Bio și viitoarea Dirty Organics. Grupul s-a dezvoltat într-un ritm sustenabil și organizat, devenind una dintre firmele de top pe piața de distribuție în domeniu.

„În acest spirit, BIOCHEM a adăugat pe harta sa în anul 2014 silozul de la Dragalina, județul Călărași, ce dispune de o capacitate de 20.000 de tone și magazii de cereale, îngrășăminte, pesticide și semințe. În 2015, BIOCHEM continuă expansiunea pe partea de investiții și achiziționează un siloz în zona Podari, jud. Dolj, asigurând servicii optime atât pe partea de depozitare cereale, cât și pe partea de depozitare de produse de tip inputuri, precum și livrarea acestora pe zona de Sud Vest a României. Ambele silozuri beneficiază de cale ferată, fiind legate la rețeaua națională”, ne-a declarat Dl. Bogdan Chimișliu, Administrator și Acționar BIOCHEM.

În 2018, BIOCHEM cumpăra o bază din Medgidia, județul Constanța, având capacitatea de stocare 9.000 de tone, și demarează modernizarea spațiilor existente. În același an, compania deschide un punct depozitare în județul Bacău, localitatea Damienești, pentru a deservi zona Moldovei.

În 2020, BIOCHEM inaugurează cea mai recentă investiție de tip greenfield, depozitul de la Becicherecu Mic, județul Timiș, spațiu de 1.000 mp pentru pesticide și semințe.

Compania este pe deplin conștientă că, în acest tip de business, factorul „timp” este extrem de important, de aceea dorește să se poziționeze în arii strategice de acoperire.

Pentru viitor, BIOCHEM are în plan extinderea spațiilor pentru depozitare prin construirea de noi hale și magazii, precum și modernizarea celor existente.

„SAP este sistemul informatic folosit la nivel BIOCHEM, având astfel un mod de lucru integrat și solid din punct de vedere al siguranței și corectitudinii datelor, iar pentru analizele de management este folosită cu succes aplicația de BI, de tip Qlik, putând avea în orice moment o imagine clară asupra a ceea ce se întâmplă în companie la nivel de cifre. În prezent, compania folosește sisteme moderne pentru managementul stocurilor, având implementat la nivel național în toate depozitele sale Warehouse Management System (WMS) și în anul 2020 a lansat și partea de management transporturi prin Transport Management System (TMS), optimizând astfel timpii de livrare”, precizează Dna. Bianca Dinescu, Director Executiv BIOCHEM.

BIOCHEM ORGANICS

Parte din grup, compania Biochem Organics oferă servicii de consultanță în vederea certificării, consultanță în timpul certificării, soluții și scheme de tratament și fertilizare pentru culturile de tip bio. La momentul recoltei, Biochem Organics colectează de la fermieri aceste produse, le depozitează, urmează condiționarea și apoi livrarea către parteneri externi.

Ca și capacitate de stocare, compania dezvoltă la acest moment 10 celule de depozitare cereale, cu capacitate de 1.000 de tone fiecare, ambele dotate cu uscator și curățitor, situate în județul Tulcea. Valoarea investiției se ridică la 1,6 miloane de Euro.

De la momentul înființării, compania a dezvoltat parteneriate cu firme din domeniu, unele dintre cele mai mari firme de procesatoare de cereale bio la nivel mondial.

DOCTOR BIO

DOCTOR BIO este compania din grup, cu prezență recentă, asimilată unui distribuitor tânăr pe piața românească de produse permise utilizării în agricultura ecologică, care se adresează unui alt segment de piață, celui de home gardening – agricultura de tip domestic, în gospodării și solarii. Totodată, orientarea Doctor Bio începe să prindă contur și pe zonele unde există culturi ecologice mari.

„Plantele știu de ce” – în acest sens, compania își propune să ofere un spectru „altfel” de input-uri în agricultura ecologică.

Compania distribuie pe piața românească îngrășăminte solide, biostimulatori și îngrăsăminte foliare, tratament sămânță, biofungicide, bioinsecticide, toate aceste produse fiind omologate pentru agricultura ecologică.

Toate produsele oferite asigură formule îmbunătățite și adaptate condițiilor specifice agriculturii ecologice românești, desfășurată atât la nivel micro, cât și macro.

Produsele distribuite de DOCTOR BIO sunt integral ecologice, au caracter preventiv, folosesc componenți 100% organici care au la bază materii prime vegetale și animale, bacterii și microorganisme din natură, benefice atât plantelor, cât și solului.

DOCTOR BIO își propune să se axeze pe produse micro-ambalate destinate gospodăriilor și activităților tip hobby/gradinărit, începând cu modul de prezentare a produselor ecologice, cu utilizarea facilă a acestora de către consumator prin aspectul cât mai prietenos, oferind un spectru de acoperire cât mai larg de afecțiuni ale plantelor. Produsele sunt prezentate în două categorii: lichide și solide.

Produsele lichide se regăsesc în două feluri de ambalaje, la blistere de 2 ml și la fiole de 8 ml, iar produsele solide se regăsesc la plicuri de câte 2 – 8 grame, precum și la cutii de 500 de grame sau găleți de 5 kg, în funcție de destinația și modul de utilizare.

Servicii și soluții complete pentru fermierii iscusiți

BIOCHEM continuă planul strategic de dezvoltare prin construirea de parteneriate pe termen lung, asigurând astfel servicii de calitate și de rentabilizare a costurilor. Contribuind în mod direct la creșterea afacerii fermierilor, atât în ceea ce privește costul per hectar, cât și oferirea de soluții agronomice inovative și de viitor, compania pune la dispoziție întreaga gamă de produse și servicii care însoțesc sau completează cerințele tuturor fermierilor.

Toate aceste activități și strategii sunt coordonate prin competența managementului, care asigură stabilitate și coerență în luarea deciziilor de business, șefilor de departamente care sunt profesioniști cu experiență și care contribuie eficient la aplicarea strategiilor și planurilor de dezvoltare, dar și a mediului de lucru.

Un rol esențial îl joacă și cei din structura operațională (departamentele comercial, logistică, controlling, de vânzări și cel tehnic), implicați direct în relația cu fermierii. Aceste echipe sunt alcătuite din ingineri agronomi cu experiență, care zilnic interacționează cu fermierii prin vizite în fermă sau cultură, oferind consultanță și cele mai bune soluții agronomice pentru maximizarea potențialului de producție și calitatea produselor agricole, adoptând soluții moderne de la înființarea culturii, până la valorificarea recoltelor. Toate acestea sunt adaptate la condițiile actuale de mediu, în concordanță cu legislația în vigoare, dar și corelate cu perspectivele impuse de Uniunea Europeană.

Aplicația Pesticide+

BIOCHEM a dezvoltat și lansat în 2019 aplicația Pesticide+, aplicație disponibilă gratuit  în App Store și Magazin Play, tuturor celor care activează în mediul Agribusiness. Pesticide+ vine în întâmpinarea utilizatorului pentru a stabili imediat soluția cea mai potrivită, chiar dacă este vorba de substanța activă optimă pentru o eficiență maximă, pentru combaterea dăunătorului/buruienilor sau tratarea bolii sau de alegerea cea mai bună din tot portofoliul de produse omologate în România.

Aplicația permite aflarea specificațiilor pentru fiecare produs în parte, pe cultura vizată, numărul de omologare, data de expirare a omologării, substanța activă, concentrația, formularea, grupa toxicologică, doza, deținătorul de omologare, planta tratată, agentul dăunător și momentul optim al aplicării, asigurând eficiență și luarea celei mai bune decizii, chiar și pentru cei care nu sunt în concordanță cu cele mai noi tehnologii/produse sau produse care au constrângeri în utilizare.

Aplicația Pesticide+, aplicație disponibilă gratuit  în App Store și Magazin Play, tuturor celor care activează în mediul Agribusiness

Din perspectiva Tehno Up, BIOCHEM a individualizat în Catalogul companiei pentru fiecare produs coduri QR. Prin scanare, aceste coduri direcționează utilizatorul către pagina în format electronic care conține toate datele și caracteristicile produsului și de unde cel interesat poate regăsi toate informațiile necesare.

În extensia aplicației Pesticide+, adaptat la condițiile și restricțiile cauzate de pandemie, dar și pentru operativitate în găsirea unor soluții, fermierii clienți din portofoliul BIOCHEM pot face solicitări ca urmare a problematicilor întâlnite în cultură, solicitări cărora specialistul BIOCHEM le poate oferi soluții agronomice adaptate.

Produse performante și tehnologii innovative

Pe lângă serviciile oferite – de consultanță, finanțare, logistică, asistență și depozitare – BIOCHEM dezvoltă permanent portofoliul de produse, creând parteneriate strategice cu furnizori consacrați. Compania reușește astfel să ofere cele mai performante produse, tehnologii avansate și inovative în special pe gama de îngrășăminte solide chimice cu elemente protejate și un randament net superior produselor convenționale, tehnologii ce asigură o nutriție eficientă, fără constrângerile datorate pH-ului solulului care pot genera blocaje chimice/pierderi. Sau îngrășămintele solide omologate în agricultura ecologică, care susțin nutriția și îmbunătățesc dezvoltarea vieții microbiene din sol, amendamente de sol utilizate atât în conventional, cât și în agricultura ecologică, biostimulatori cu materii prime naturale, având o contribuție directă în rezistența plantelor și la diferiți factori de stres, tehnologii complete de protecție din gama bioinsecticidelor și biofungicidelor care sunt în acord cu mediul.

„Din gama Biostimulatorilor, BIOCHEM asigură, prin portofoliul bogat și foarte adaptat, atât pe cultura mare, cât și pe culturile viticole, horticole și legumicole, cele mai performante tehnologii corelate la condițiile de mediu nefavorabile din ce în ce mai dificile în ultimii ani, condiții care afectează culturile, în special pe situațiile de stres termic și hidric”, menționează Dnul. Marius Sterian, Director Vânzări.

Nutriție eficientă

În acest sens, BIOCHEM pune la dispoziție produsele Duramon Actibion Nitrozinc®(30,5N- 20SO3-2,2 MgO- 0,3Zn) cu tehnologia patentată MCDHS pentru eliberarea controlată a azotului, și produsul Uree Nutrisphere®, care asigură posibilitatea administrării fără a fi condiționat de tipul și pH-ul solului, temperatură sau regimul de precipitații. Bineînțeles că și în ceea ce privește îngrășămintele de tip NPK, BIOCHEM are cele mai avansate tehnologii cu Duramon Protect 64® (10N-26P2O5-10SO3-2,2MgO) și DAP Avail®, în care îngrășământul convențional 18-46-0 este tratat cu polimerul Avail®.

În ultimii doi ani s-a dezvoltat substanțial portofoliul de produse omologate în agricultura ecologică, fiind acoperite toate categoriile de îngrășăminte de la Microgranulate BIO, NPK BIO, N BIO

Biochem dorește să fie alături de fermieri prin soluții și produse care cresc profitul acestora. Baza proiectelor de dezvoltare a fost aceea de a aduce parteneriate strategice care pot influența pozitiv bilanțul, tehnicitatea, dar și unicitatea produselor, toate împreună contribuind progresiv la rezultatele pozitive și succesul dobândit în producții mari și de calitate, maximizând și profitabilitatea fermierilor, care astfel au fost mulțumiți de soluțiile și serviciile oferite de BIOCHEM.

„Dintre furnizorii strategici pe fertilizanți ai BIOCHEM putem menționa Fertinagro Biotech International și Biolchim, iar printre furnizorii cei mai reprezentativi pentru companie se remarcă Syngenta, BASF, Corteva, FMC, Adama, Nufarm, Arysta, care prin buna și îndelungata colaborare, au participat permanent și activ la dezvoltarea companiei”, continuă Dl. Bogdan Chimișliu.

La nivelul întregii companii, prin spațiile pe care le deține, BIOCHEM poate depozita un total de 51.000 de tone de cereale și 20.000 de tone de îngrășăminte. Separat de spațiile pentru cereale și îngrășăminte, BIOCHEM operează în spații ce însumează 3.500 mp, pentru depozitare pesticide și semințe.

Serviciile oferite la siloz sunt de cântărire și recepție cereale, analize calitate (laborator), de condiționare, depozitare și monitorizare temperatură, livrare și întocmire documentație aferentă. BIOCHEM deține o flotă auto utilizată pentru distribuția mărfurilor de mic tonaj și colaborează la nivel național cu case de expediții mari în vederea livrărilor de îngrășăminte și semințe ambalate în big bags.

Investiții recente

Ca și până acum, BIOCHEM este orientat către livrarea de servicii de calitate și în siguranță către clienții săi. Astfel, în anii 2019-2020, silozul de cereale de la Dragalina a fost dotat cu o instalație pentru detectarea temperaturii cerealelor depozitate și cu un curățitor de cereale. Au fost achiziționate utilaje suplimentare pentru asigurarea unui flux eficient de încărcare-descărcare mărfuri și a fost optimizat fluxul de intrare și ieșire camioane prin punerea în funcțiune a unui cântar de tip basculă suplimentar. O mare reușită a companiei este obținerea Autorizației de securitate la Incendiu în anul 2019.

„Pentru locația din Podari, în 2019-2020 a fost modernizată magazia pentru depozitare semințe și pesticide, dar și cea de îngrășăminte, fiind obținută Autorizația de Securitate la Incendiu. S-a reușit reabilitarea și autorizarea liniilor de cale ferată proprietatea BIOCHEM în același decurs de timp, astfel încât, la acest moment, clienții pot trimite și prelua mărfurile cu trenul. Pe viitor, BIOCHEM va continua linia investițiilor, în scopul creșterii capacității de depozitare, investiții cu o valoare estimată la 3.5 Milioane Euro”, conform reprezentanților companiei.

Anul agricol 2019-2020

Recenta pandemie a constrâns tot mediul agrobusiness să se adapteze atât la condițiile de lucru și conduita în relație cu ceilalți, cât și la sistemele și metodele de prevenție.

Astfel, în această perioadă, compania și-a desfășurat activitatea în condiții de siguranță, prin reducerea numărului de angajați din spațiile închise, cu interacțiuni cât mai rare, cu sisteme și produse în toate locurile accesibile cu materiale de dezinfecție, s-au igienizat spațiile interioare, iar personalul a fost instruit să poarte echipamente specifice de protecție, toate acestea rezultând în 0 incidente la nivel de companie.

Pandemia a constrâns tot mediul agrobusiness să se adapteze atât la condițiile de lucru și conduita în relațiile cu ceilalți, cât și la sistemele și metodele de prevenție

„Este meritul managerilor de departamente, care au coordonat eficient toate acțiunile de prevenție și protecție, fiind organizate grupe și echipe de lucru care să deservească activitatea companiei și, în final, activitatea s-a desfășurat în condiții bune. În acest context totuși, cele mai afectate au fost operațiunile de import. Blocajul de mărfuri și lipsa fizică a transportatorilor au condus la creșteri semnificative în costurile logistice și automat la întârzieri sau chiar imposibilitate de livrare, cu impact în volumul vânzărilor. Cu toate acestea, BIOCHEM a soluționat și rezolvat fluxul de aprovizionare cu ajutorul întregii echipe, dar și a furnizorilor, astfel încât să poată face față oricărui scenariu”, menționează reprezentanții societății.

Angajații, un important capital

În prezent, grupul BIOCHEM înseamnă o echipă formată din 138 de angajați la nivel național. BIOCHEM consideră că angajații reprezintă un important capital al companiei, de aceea este interesată să ofere un mediu de lucru motivant, în care angajații sunt încurajați să se dezvolte, să aibă inițiativă, susținând în acest fel mobilitatea funcțională. Începând cu 2018, BIOCHEM a organizat teambuilding-uri cu toți angajații, permițând astfel celor din teren să cunoască colegii de la birou.

BIOCHEM recompensează loialitatea și, începând cu anul 2019, a acordat tichete de vacanță pe criteriul vechimii în companie. Scopul acestui beneficiu este ca angajații să vadă că managementul apreciază faptul că au rămas aproape de companie, existând în prezent colegi care sunt în companie de la fondarea acesteia. De asemenea, compania este alături de angajați atât la evenimentele fericite, cât și la cele mai puțin fericite, prin acordarea unui ajutor social, măsură implementată și acordată în ultimii 2 ani.

În 2020, la inițiativa lui Bogdan Chimișliu, Administrator și Acționar BIOCHEM, s-a dat START unui proiect de „investiție” și dezvoltare dedicat tinerilor, pentru poziții de Junior în Vânzări. La acest moment, în companie există 7 Reprezentanți de Vânzări Juniori.

„Îmi propun să construim cea mai puternică echipă, în care fiecare coleg își înțelege rolul și felul în care munca sa are impact în relația cu clientul, să creăm o cultură a calității și a feedback-ului, similară în toate diviziile, o echipă care are un standard înalt de etică și profesionalism, în care fiecare membru își demonstrează implicarea în egală măsură și în care încrederea este principiul care ne guvernează”, detaliază Bogdan Chimișliu.

Grija față de mediul înconjurător reprezintă un obiectiv și pentru BIOCHEM, astfel încât, în cadrul fiecărei locații a companiei se colectează selectiv deșeurile. Până în prezent, BIOCHEM a fost implicată în diverse campanii sociale, prin sponsorizări. În anul 2021, compania va demara o companie de responsabilitate socială.

Evoluția companiei

Fiind o companie care activează într-un domeniu atât de impredicitibil precum agricultura, activitatea companiei este strâns corelată cu un factor care nu poate fi influențat – vremea. Ultimii 2 ani agricoli au fost atipici, ceea ce a generat modificări în previziuni și în cifrele înregistrate. Seceta accentuată a dus la o scădere a cifrei de afaceri, justificată prin reducerea volumului vânzărilor. Datorită lipsei de precipitații, nu au mai fost aplicate toate tratamentele la culturi și astfel volumul produselor vândute a scăzut.

Deși 2020 a fost un an dificil, compania s-a adaptat și a găsit cele mai eficiente soluții pentru acest context

Chiar dacă anul agricol 2019-2020 a debutat în condiții dificile din punct de vedere pedoclimatic, totuși compania s-a adaptat și a găsit cele mai eficiente soluții pentru acest context. În 2019 a fost înregistrată o cifră de afaceri de aproximativ 213 milioane de ron, în scădere cu 14% față de 2018. Pe lângă aceste condiții dificile, pandemia a constrâns tot mediul agrobusiness să se adapteze atât la condițiile de lucru și conduita în relațiile cu ceilalți, cât și la sistemele și metodele preventive. BIOCHEM a reușit să acorde în continuare consultanță și asistență tehnică fermierilor, rezultatul fiind în mod evident corelat cu activitatea din teren.

Citește șihttps://jurnaluldeafaceri.ro/top-seeds-pasiune-transpusa-in-rezultate-pentru-fermieri/