În doar șase ani de la lansare, criptomoneda a devenit extrem de populară, inventatorul ei fiind propus pentru premiul Nobel. Moneda virtuală Bitcoin poate fi considerată una dintre cele mai inovative idei ale secolului XXI, urmând ca în viitor să aducă o adevărată „revoluție valutară”.
Inventată în anul 2009, aceasta este singura monedă care nu este pusă în circulaţie de un emitent central, de o bancă naţională sau centrală. Acest lucru înseamă că moneda este pur şi simplu liberă şi că valoarea ei creşte sau scade în funcţie de tranzacţiile care sunt efectuate prin intermediul ei, fără posibilitatea intervenţiei unei Bănci Centrale sau a unei autorităţi care să o protejeze.
Criptomoneda, așa cum mai este numită, a avut o evoluţie surprinzătoare, de la înființare până în prezent, ajungând chiar la o valoarea de 1000 de dolari.
Chiar dacă în doar şase ani de la lansare, bitcoin a dobândit o popularitate imensă, unii analişti sunt de părere că până când nu va avea un cadru de reglementare concret, moneda virtuală va rămâne expusă atacurilor şi volatilităţii crescute.
Un alt aspect foarte important este reprezentat de faptul că, deşi oferă confidenţialitate persoanelor care efectuează plăţi, toate tranzacţiile cu bitcoin sunt publice.
Premiul Nobel
Inventatorul Bitcoin a fost propus, de către un profesor din cadrul Universităţii din California, pentru a primi premiul Nobel pentru economie în anul 2016. Cunoscut cu pseodonimul „Satoshi Nakamoto”, nimeni nu ştie cine este de fapt inventatorul acestei monede virtuale.
Cel mai probabil, aceasta a preferat să rămână anomin, ţinând cont de implicaţiile pe care le are utilizarea la scală mondială a acestei monede şi faptul că reuşeste să intre în concurenţă cu cele mai importante valute ale lumii.
Semnale trase de băncile naţionale
Considerată de mulţi la limita legalităţii, sistemul Bitcoin a fost atât de bine construit încât nicio autoritate nu a avut cum să o combată.
Au exista multe semnale de alarmă trase de băncile centrale, chiar de Banca Naţională a României, însă într-un final, acestea nu au avut ce face, popularitatea monedei neavând de suferit.
Astfel, numărul celor care folosesc această monedă este în creştere: la nivel mondial sunt mii de magazine online care acceptă bitcoin, bancomate care permit schimbarea banilor, chiar şi companii care îşi plătesc salariaţii.
Chiar dacă autorităţile se opuneau acestei monede virtuale, tranzacţiile cu bitcoin au continuat să crească, valoarea ei ajungând în urmă cu doi ani să depăşească pragul de 1000 de dolari.
Evoluţia recentă a bitcoin
În ultima perioadă evoluţia bitcoin a fost una stabilă, situându-se în jurul valorii de 250 de dolari. Însă, de la finele lunii octombrie, valoarea bitcoinului a început să crească, ajungând în prezent să se situeze în jurul valorii de 350 de dolari.
La ora actuală, un bitcoin valorează în jur de 350 de dolari
Creşterea a fost determinată, în principal, de interesul pe care unele fonduri de investiţii l-au arătat criptomonedei şi de ultimele decizii luate în justiţie. De exemplul ARK Investment Management a lansat, de curând, primul instrument financiar care are expunere la bitcoin, iar în ultimele trei luni a decis să îşi majoreze expunerea pe această monedă virtuală. Unii investitori cu renume au ajuns să vadă în bitcoin un activ sigur, în care pot investi, la fel ca aurul.
Decizia Curţii Europene de Justiţie
În plus, numărul tranzacţiilor va creşte, mai ales că în luna octombrie a anului curent Curtea Europeană de Justiţie a decis că tranzacţiile vor fi exceptate de la impunerea TVA. Altfel spus, instituţia consideră că bitcoin este ca oricare altă monedă tradiţională, recunoscând-o ca mijloc de plată, nu ca pe un bun.
Există, prin urmare, unele estimări care arată că în următorii 15 ani, bitcoin va deveni a şasea cea mai folosită monedă, la nivel naţional, iar rezervele valutare ale băncilor centrale vor fi formate şi din bitcoin.
Primul bancomat din Europa Continentală
Nici România nu s-a lăsat mai prejos: primul bancomat de bitcoin din Europa continentală a fost deschis în ţara noastră, în Bucureşti. Au mai urmat şi alte bancomate, iar momentul de apogeu îl putem cosidera parteneriatele realizate cu procesatorii de plăţi mobile, precum cel cu ZebraPay sau Netopia. Este important de menţionat că aceste două companii se numără printre cei mai mari procesatori din ţara noastră, prin intermediul cărora milioane de români îşi plătesc facturile curente, la utilităţi sau cele de telefonie. Astfel, la ora actuală, orice român, din orice localitatea din ţară, poate cumpăra bitcoin.
Avertismentele din partea băncilor centrale
La lansarea acestei monede, multe instituţii financiare, printre care şi Banca Naţională a României, au atras atenţia că tranzacţiile cu bitcoin pot prezenta unele riscuri sau că acceptarea acesteia la plată nu este obligatorie, din punct de vedere legal. Şi Autoritatea Bancară Europeană a avertizat consumatorii cu privire la riscurile asociate monedelor virtuale.
S-a încercat penalizarea şi pedepsirea companiilor sau persoanelor care efectuează tranzacţii cu bitcoin, cum este cazul statului New York, şi au existat instituţii şi ţări, precum Thailanda, care au încercat să interzică tranzacţiile cu bitcoin, însă nu au reuşit.
Reglementările monedei
Dacă nu au putut să limiteze tranzacţiile, autorităţile din diverse ţări au încercat să le reglementeze. Astfel, Germania a fost prima ţară din lume care a recunoscut oficial moneda virtuală bitcoin, aceasta fiind clasificată drept instrument financiar, nu ban electronic sau monedă electronică şi este supusă reglementărilor existente în prezent pentru instrumentele financiare tranzacţionabile.
După aceea, un judecător american a dat o hotărâre în care lua decizia să numească bitcoin drept prima monedă digitală legală, care poate fi suspusă reglementărilor privind piaţa monetară.
În acest an, Statele Unite s-au decis să reglementeze complet tranzacţiile cu moneda virtuală bitcoin si au decis să o declare oficial o marfă, precum petrolul, aurul, porumbul. Această decizie are implicaţii extrem de mari: autorităţile din domeniu putând astfel să sancţioneze persoanele sau companiile care nu respectă legile privind tranzacţiile cu mărfuri.
Plata cu bitcoin
În România există o serie de retaileri online care acceptă moneda bitcoin ca modalitate de plată. Printre acestea se numără F64, cel mai mare magazin din ţara noastră de pe segmentul foto-video, renumita florărie online Floridelux.ro sau restaurantul laconuIancu.ro.
Două companii din San Diego îşi plătesc salariaţii utilizând moneda bitcoin: SD3D Printing şi Airbitz
Şi bilete de avion pot fi cumpărate cu această criptomonedă. În luna august, principala companie aeriană din Polonia, LOT, a devenit primul operator aerian care a introdus posibilitatea achiziţionării de bilete cu ajutorul bitcoin.
Nici companiile din domeniul IT nu se lasă mai prejos, sprijinind trazacţiile cu bitcoin. Este vorba de Microsoft, PayPal şi o divizie a Ebay.