Bitdefender: Decodarea telefoanelor aduce o multitudine de riscuri

16.09.2015

Cei care deţin un dispozitiv Apple au la dispoziţie 1,5 milioane de aplicații oficiale în AppStore, însă pentru unii acestea nu sunt suficiente. În acest context, din ce în ce mai mulți renunță la setările standard și la restricțiile impuse de sistemul de operare iOS și supun terminalele unui proces de jailbreak, adică își decodează sistemul de operare al dispozitivului.

Deşi pot astfel să își personalizeze terminalele și să le folosească la capacitate maximă, procesul nu este însă lipsit de dezavantaje.

„Dacă în mod normal dispozitivele cu iOS sunt considerate mult mai sigure decât cele care rulează Android, procesul de Jailbreak diminuează considerabil acest avantaj”, explică specialiştii în securitate ai Bitdefender.

Aceştia au identificat mai multe riscuri generate de procedeul de decodare a sistemului de operare:

Aplicații nesigure

Prin decodare, dispozitivul părăsește zona sigură a iOS, iar utilizatorul poate instala orice tip de aplicații, chiar şi cele neautorizate sau dezvoltate de către răufăcători.

Actualizări întâziate

Decodarea este anulată de actualizările sistemului de operare, iar adesea utilizatorii trebuie să aștepte mai mult timp până când un nou set de instrumente pentru jailbreak devine disponibil. Aşadar, foarte multe persoane preferă să întârzie sau aleg să nu mai realizeze actualizările, fapt care îi poate expune unor vulnerabilități.

Riscuri conexe

„Deși pare o decizie personală, procedeul jailbreak poate avea un impact semnificativ în cadrul unei organizații. Într-un mediu corporatist, un dispozitiv vulnerabil conectat la o rețea deținută de companie poate deveni o poartă de intrare pentru răufăcători. Pentru a evita breșele de securitate, firmele ar trebui să interzică folosirea acestor telefoane și să informeze angajații în legătură cu riscurile personale și profesionale la care se expun dacă apelează la jailbreak”, explică specialiştii Bitdefender.

Cei care doresc să-și decodeze telefonul și să păstreze gradul de securitate trebuie să:

– Să schimbe parola de administrator.

– Să actualizeze parola de utilizator.

-Să fie precauţi când instalează aplicații sau programe.

 

 

Citiți și despre: