Stiri: Finante

Dobânda-cheie februarie 2024.

BNR a menţinut dodânda de politică monetară

06.05.2016

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât ieri menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an.  De asemenea, conform Băncii Naţionale se va pune un accent deosebit pe gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Dobânda de politică monetară este nemodificată din luna mai a anului trecut.

În acelaşi timp, Consiliul de administrație al BNR a analizat și aprobat noul Raport trimestrial asupra inflației, document ce va fi prezentat publicului pe data de 10 mai 2016.

Rata dobânzii de politică monetară reprezintă rata dobânzii utilizată pentru principalele operaţiuni de piaţă monetară ale BNR. Actualmente, acestea sunt operaţiunile repo pe termen de o săptămână, derulate prin licitaţie la rată fixă de dobândă.

Nivelul ratelor dobânzilor aferente facilităţilor permanente acordate de către BNR (facilitatea de depozit şi facilitatea de credit) se înscrie, începând cu data de 7 mai 2015, într-un coridor simetric de ±1,50 puncte procentuale faţă de rata dobânzii de politică monetară.