Stiri: Economie

Bancnota 20 de lei

BNR a menținut rata de politică monetară

03.10.2016

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis menţinerea dobânzii de politică monetară la 1,75% şi gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar. De asemenea, BNR a decis reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit la nivelul de 10% de la 12% începând cu perioada de aplicare 24 octombrie-23 noiembrie 2016. Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei a fost, totodată, la nivelul de 8%.

”Dată fiind reducerea creditării în valută, consolidarea nivelului adecvat al rezervelor valutare (33,1 miliarde euro la sfârșitul lui august 2016) și îmbunătățirea structurii acestora, CA al BNR a decis reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit la nivelul de 10 la sută de la 12 la sută începând cu perioada de aplicare 24 octombrie-23 noiembrie 2016. Măsura vizează continuarea armonizării mecanismului rezervelor minime obligatorii cu standardele și practicile în materie ale Băncii Centrale Europene și ale principalelor bănci centrale din statele membre ale Uniunii Europene. Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei se menţine la nivelul de 8 la sută”, conform BNR.

De asemenea, potrivit instituției, în linie cu evoluția anticipată, rata anuală a inflației a crescut în luna august 2016 cu 0,6 puncte procentuale față de luna anterioară, până la -0,2 la sută.

Menținerea ratei anuale a inflației în teritoriul negativ s-a datorat evoluției prețurilor administrate, în condițiile în care prețurile volatile și cele ale produselor din tutun au înregistrat dinamici anuale pozitive. Inflația de bază CORE2 ajustată s‑a poziționat pe o pantă ușor ascendentă, situându-se în luna august la 0,5 la sută.

În ceea ce privește valorile medii anuale, rata inflației a crescut în luna august 2016 până la -1,8 la sută, iar cea calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum a urcat la -1,4 la sută.

În plus, creșterea economică a fost peste așteptări în trimestrul II 2016 (6 la sută), ca urmare a expansiunii consumului populației și a investițiilor, cu impact asupra deficitului de cont curent.

Potrivit BNR, exportul net și-a sporit astfel contribuția negativă la dinamica anuală a PIB. Din perspectiva ofertei, sectorul serviciilor își menține contribuția determinantă la intensificarea activității economice.