Stiri: Economie

Dobânda de politică monetară iulie 2022.

BNR majorează dobânda-cheie

06.10.2021

Dobânda-cheie octombrie 2021. Banca Naţională a României (BNR) a decis majorarea dobânzii cheie la 1,5% pe an, majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an şi creşterea ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2% pe an.

Decizia BNR

Aşadar, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de marţi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele:

  • majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,50 la sută pe an, de la 1,25 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2021
  • majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,00 la sută pe an, de la 0,75 la sută pe an
  • creşterea ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2,00 la sută pe an, de la 1,75 la sută pe an.

De asemenea, Banca Naţională a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Dobânda-cheie octombrie 2021. Rata inflaţiei a accelerat

Modificarea dobânzilor vine în contextul în care rata anuală a inflaţiei a urcat în iulie 2021 la 4,95%, de la 3,94% în iunie, iar în august la 5,25%, considerabil deasupra limitei superioare a intervalului ţintei şi uşor peste nivelul prognozat.

Creşterea a fost determinată şi în acest interval aproape integral de componente exogene ale IPC, mai cu seamă de majorarea considerabilă a preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice în luna iulie, şi într-o mai mică măsură de continuarea scumpirii combustibililor, preponderent pe seama categoriei non-benzină şi motorină.

Rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat s-a mărit la 3,0% în iulie, de la 2,9% în iunie, şi la 3,2% în august, depăşind astfel uşor previziunile. Evoluţia ei reflectă, în principal, efecte ale creşterii cotaţiilor unor mărfuri, inclusiv agroalimentare, şi a costurilor cu energia şi transportul, precum şi influenţele cererii sporite de bunuri şi servicii, suprapuse celor venite din constrângeri pe partea ofertei, alături de ajustările în sens ascendent ale anticipaţiilor inflaţioniste pe termen scurt.

Rata medie anuală a inflaţiei IPC şi cea calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum au crescut la 3,3% şi 2,6% în august, de la 2,9%, respectiv 2,4% în luna iunie 2021.

Activitatea economică

Pe de altă parte, activitatea economică a continuat să crească în trimestrul II 2021, într-un ritm trimestrial relativ încetinit (de 1,8%, faţă de 2,5% în trimestrul I), dar ceva mai alert decât s-a anticipat. Astfel, a fost depăşit moderat nivelul său pre-pandemie.

Citeşte şi Rezervele valutare, în scădere în luna septembrie a anului 2021