Stiri: Stiri

Bosch a deschis noul centru de cercetare şi dezvoltare din Cluj

21.11.2013

În luna noiembrie, Bosch a deschis oficial noul centru de cercetare şi dezvoltare din Cluj, după o investiţie de 77 de milioane de euro. Înainte de deschiderea centrului, inginerii angajaţi au fost trimişi la diferite unităţi de cercetare Bosch din Germania şi Ungaria, unde au fost şcolarizaţi şi au fost implicaţi în primele lor proiecte de lucru.

Noul centru de cercetare şi dezvoltare este primul deschis de concernul german în România.

În paralel, compania a început să testeze şi să livreze primele produse fabricate la noua unitate de producţie din Cluj, a cărei deschidere oficială va avea loc anul viitor.

La nivel global, cercetarea şi dezvoltarea joacă un rol foarte important pentru companie, lucru dovedit de cei peste 42.000 de cercetători Bosch care sunt organizaţi într-o reţea internaţională de cercetare şi dezvoltare. Mai mult, anul trecut, Bosch a înregistrat 1.775 de patente la nivel global (câte 7 patente, în fiecare zi lucrătoare), compania plasându-se în topul primelor cinci companii inovatoare la nivel mondial. Investiţiile în cercetare şi dezvoltare ajung anual la aproximativ 9% din vânzările totale ale grupului german.

Bosch a investit iniţial suma de 77 de milioane de euro la Cluj. Noul centru de cercetare şi producţie ocupă o suprafaţă totală de circa 38.000 de metri pătraţi, iarpână la sfârşitul anului 2013, 325 de angajaţi îşi vor desfăşura activitatea în domeniul producţiei şi cercetării în cadrul acestui centru.

Peste 300 dintre aceştia au fost deja angajaţi şi au terminat sau îşi desfăşoară în prezent stagii de pregătire în centrele R&D şi în fabricile Bosch din Europa.

De-a lungul următorilor ani, locaţia urmează să fie extinsă, iar Bosch plănuieşte să continue procesul de recrutare.

Din punct de vedere organizaţional, acest nou centru va face parte din divizia Automotive Electronics, care dezvoltă şi produce unităţi electronice de comandă, semiconductori şi senzori pentru industria auto şi alte domenii. Divizia are 17 unităţi de producţie la nivel mondial şi un număr de aproximativ 20.000 de angajaţi.

Până în prezent, Grupul Bosch este reprezentat în România în patru oraşe – Bucureşti, Blaj, Cluj şi Timişoara.

La începutul anului 2013, numărul total de angajaţi ai concernului Bosch în România era de circa 1.400 de persoane. Extinderea activităţilor locale de producţie şi dezvoltare va contribui la creşterea acestui număr până la finalul anului 2013, astfel că Bosch va ajunge la peste 2.000 de angajaţi.