Slide

Finante

Botoșani va avea propriul centru de informare turistică

01.08.2014

Edilul șef dorește mai multe “incubatoare de afaceri” pentru a dezvolta economia orașului. Botoșani este un oraș cu o istorie bogată, fiind atestat documentar în 1439. Odată cu trecerea timpului, istoria, cultura, dar și mediul de afaceri s-au dezvoltat în localitate. “Cunoscut și sub denumirea de <orașul domnițelor>, Botoșani este astăzi un punct important pe harta țării, aș zice datorită resursei umane de calitate care se formează aici, începând cu prestigioase licee precum <Mihai Eminescu> și <A.T. Laurian>. Asistăm în această perioadă la o extindere și dezvoltare a localității, importante investiții fiind în curs de derulare și prefigurând repoziționarea sa pe hartă, devenind un pol de atracție pentru regiunea nord – est și întreaga țară. Aș pomeni aici de Parcul Regional de Agrement Cornișa, care va fi finalizat în 2015 și despre care credem că va fi un important motor al turismului local și regional. Dincolo de trecutul glorios, Botoșaniul are şi un prezent care promite. Talente deosebite se nasc în continuare în urbea noastră şi e suficient să menţionez doar că tinerii noştri au creat mâna bionică sau imprimanta 3D, realizări de renume mondial”, ne-a declarat Ovidiu Iulian Portariuc, primarul din Botoșani.

Proiecte finalizate

Edilul șef spune că au fost finalizate mai multe proiecte importante în oraș în ultima perioadă. Printre acestea, se numără reabilitarea străzilor urbane, a accesului pietonal, dar și a spațiilor verzi, precum parcurile Mihai Eminescu, al Primăriei, Junior, Sucevei și Parcul Tineretului. Acestea nu au fost singurele investiții finalizate de autoritățile locale. “A fost reabilitată o clădire din Cartierul Parcul Tineretului și transformată în centru social pentru 24 de copii aflați în situații de risc social, clădire acreditată în scopul pregătirii socio-emoţionale, a îngrijirii copiilor pentru integrarea / reintegrarea acestora în familie. Am crescut siguranța şi prevenirea criminalității în Botoșani, prin achiziționarea de echipamente specifice și amenajarea unui centru de supraveghere, prin intermediul căruia au fost amplasate camere de supraveghere în intersecții, școli, parcuri, pietonale, putându-se astfel monitoriza evenimentele în timp real cu ajutorul echipamentelor de la centrul de supraveghere și anunța instituțiile abilitate să intervină în cazuri extreme. Privitor la infrastructura de sănătate, putem menționa proiectul <Modernizarea ambulatoriului integrat al spitalului de recuperare Sf. Gheorghe Botoșani>, prin care a fost modernizat ambulatoriul și au fost dotate cabinetele cu 61 echipamente medicale de ultimă generație”, a adăugat edilul șef din Botoșani.

Investiții pentru 2014

Până la finalul anului, sunt planificate mai multe proiecte de investiții, finanțate prin bugetul local sau din fonduri nerambursabile, spun oficialii din Botoșani. “La stabilirea priorităților pentru anul 2014 s-a avut în vedere continuarea proiectelor de investiții demarate în anii anteriori, realizarea demersurilor necesare pentru atragerea de fonduri nerambursabile, demararea unor noi proiecte de investiții cu scopul de a aduce un plus de valoare cetățenilor municipiului.Astfel, pe parcursul anului 2014 va fi continuat proiectul de Reabilitare a sistemului de termoficare la nivelul municipiului Botoșani, reabilitarea și modernizarea unor puncte termice, Parcul regional de agrement turistic și sportiv Cornișa, vor fi demarate lucrările la proiectele de reabilitare a Teatrului Mihai Eminescu și de reabilitare termică a unor blocuri de locuințe, ambele proiecte desfășurându-se cu fonduri europene. Tot cu fonduri nerambursabile, va fi continuată amenajarea parcurilor Eminescu, Curcubeului precum și amenajarea Pieței Viilor.Vor fi finalizate proiectele de execuție utilități în cartierul ANL Cișmea, amenajarea zonei de recreere pe spațiul fostelor sere, Grădinița 20, reabilitarea străzii Primăverii”, spune Ovidiu Iulian Portariuc, primarul din Botoșani.

Edilul a adăugat faptul că vor fi demarate, în paralel, investiții direcționate spre unitățile școlare, precum reabilitări de acoperișuri, instalații electrice, terenuri de sport, reabilitarea străzilor din oraș, dar și nocturna de la Stadionul Municipal. “Eforturile vor fi concentrate, de asemenea, pe atragerea de fonduri nerambursabile, aferente perioadei 2014 – 2020, în acest scop fiind în curs de pregătire documentații pentru reabilitarea unităților de învățământ, transportului local”, a completat edilul.

Fonduri UE

Botoșani este pe lista orașelor care au apelat la fonduri europene pentru diferite lucrări. “Referitor la fondurile post-aderare, prioritatea municipalității a fost dezvoltarea infrastructurii de transport, de sănătate, de educație și de mediu. În acest sens, au fost accesate fonduri în cadrul Programului Operațional Regional 2007 – 2013, axele prioritare 1, 2, 3 și 5. Unele din aceste proiecte sunt finalizate, altele se află în derulare, iar alte proiecte încă se află pe lista de rezervă. În prezent, sunt în implementare șase proiecte, patru pe Programul Operațional Regional, un proiect pe programul de mediu și un proiect pe cooperare transfrontalieră, în valoare totală de 74.005.443.52 euro (finanțare UE, buget de stat și buget local)”, ne-a declarat Ovidiu Iulian Portariuc.

Centru de informare turistică

Dezvoltarea turismului în oraș este o altă preocupare constantă a autorităților locale. În curând, municipiul va avea un centru special de informare destinat turiștilor. „Suntem la câteva săptămâni distanță de deschiderea unui Centru Național de Informare și Promovare Turistică, aici, la Botoșani, prin această entitate urmând a fi pregătiți și deschiși față de foștii și viitorii noștri vizitatori. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor turiştilor, suntem pe cale să lansăm şi un portal web cu toate informaţiile necesare, în limbile română, engleză, franceză şi germană. Mai avem și alte proiecte conexate turismului, în sensul evidențierii obiectivelor și ghidării turiștilor către locațiile cele mai importante și al reliefării anumitor aspecte din trecutul frumos al acestei urbe. Proiectul Cornișa va fi cel mai vizibil punct de atracție al localității din punct de vedere al agrementului, păstrăm însă și câteva elemente cu caracter de surpriză. Viziunea noastră asupra acestui domeniu este că ne putem dezvolta într-un mod integrat cu ceea ce se întâmplă în județ și în regiune, deci complementar mai degrabă decât concurențial. Avem vecinii din județele Suceava și Iași care și-au dezvoltat practic branduri turistice, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure, noi completând practic oferta turistică a acestei zone”, spune Ovidiu Iulian Portariuc, primarul din Botoșani.

Incubatoare de afaceri

Primarul din Botoșani spune că în ceea ce privește mediul de afaceri din oraș, efectele crizei economice încă se resimt în Botoșani. „La nivelul municipiului, ar trebui să facem eforturi mai mari pentru atragerea investitorilor. Ar trebui să construim şi să administrăm mai multe capacităţi de tipul <Incubatoare de afaceri> (avem deja atât pentru birouri cât şi pentru producţie), dar ar trebui construite mai multe. Va trebui să promovăm mai mult nou înființata Zonă Metropolitană. Faptul că se reabilitează şi, până în toamnă, chiar se vor finaliza lucrările la drumul de legătură dintre Botoşani şi Suceava, finalizarea lucrărilor la Aeroportul de la Salcea şi deschiderea pentru traficul aerian internaţional – toate acestea ar trebui să fie nişte atuuri care să îi atragă pe investitori. O parte din drumul până la Iaşi este, de asemenea, modernizată şi lucrările continuă. La acestea, se adaugă potenţialul unei forţe de muncă experimentate. Pot să vă spun, cu toată sinceritatea, că am înteţit eforturile de promovare ale Botoşaniului. Uşa mea rămâne deschisă oamenilor de afaceri, disponibilitatea  pentru noi investiţii este una dintre priorităţile noastre. Prosperitatea comunităţii noastre, schimbarea mentalităţii oamenilor asupra Botoșaniului, o bună şi corectă percepţie a ofertei noastre în materie de afaceri, găsirea de pieţe cât mai variate  pentru toate tipurile de produse reprezintă priorităţile mele ca şi primar, mai ales că background-ul meu vine din sfera mediului de afaceri privat şi cunosc foarte bine mentalitatea investitorilor, aşteptările şi cerinţele unui agent economic, indiferent de cifra de afaceri la care se raportează”, ne-a declarat Ovidiu Iulian Portariuc, primarul din Botoșani.