Încă de la început, cooperativa pune un accent deosebit pe grija față de fermieri și pe impactul pozitiv asupra comunității din care face parte. BRAICOOP este o cooperativă agricolă înființată în 2004 în inima regiunii de sud-est a României, în frumoasa și roditoarea regiune a județului Brăila. Fondată de către șapte fermieri locali cu o pasiune comună pentru agricultură și pentru dezvoltarea comunității, BRAICOOP își propune să aducă un suflu nou în peisajul agricol local.
Cooperativa și-a început activitatea cu o suprafață de aproximativ 2.000 de hectare, care a fost treptat extinsă, pe măsură ce activitatea a fost dezvoltată. Cu fiecare an, s-au făcut noi pași în direcția dezvoltării, urmându-se o strategie atent planificată astfel că, în prezent, BRAICOOP deține o suprafață cultivată de aproximativ 19.800 de hectare și numără 67 de acționari. Suprafața cultivată este predominant de tip cultură mare, adică rapiță, orz, grâu, porumb, floarea soarelui și soia, precum și semințe pentru culturile menționate. BRAICOOP cultivă și lucernă, mazăre și triticale, însă într-o pondere mult mai mică.
Fondată de către șapte fermieri locali cu o pasiune comună pentru agricultură și pentru dezvoltarea comunității, BRAICOOP își propune să aducă un suflu nou în peisajul agricol local
În funcție de suprafața cultivată, cea mai mare pondere este deținută în prezent de porumb, urmat de grâu, floarea soarelui, soia, rapiță și orz. Vânzarea producțiilor obținute este realizată prin intermediul cooperativei, ceea ce presupune o relație de colaborare extrem de strânsă cu traderii interni și externi, dar și cu procesatorii interni și alte părți implicate. Cooperativa este implicată și în activități de tip barter cu distribuitorii de semințe și pesticide. Semințele obținute din activitatea BRAICOOP ajung atât la fermierii din cadrul cooperativei, cât și la fermierii din afara acesteia.
„Principiile de bază după care ne ghidăm sunt seriozitatea, respectul de sine și față de parteneri, principii de la care nu facem rabat. Avem transparență totală între noi ca și fermieri, purtăm discuții, dialogăm permanent, organizăm periodic întâlniri în care discutăm problemele care s-au ivit peste an. Totodată, aducem în discuție provocările din momentul de față și încercăm să gândim un pic și pentru viitor, astfel încât să putem crea o strategie care să ne ajute și pe noi, dar și domeniul nostru de activitate și comunitățile din care facem parte”, ne-a declarat dl. Gabriel Stanciu, Președinte BRAICOOP.
Reprezentarea în relația cu autoritățile
La inițiativa BRAICOOP și a altor cooperative din România, s-au pus bazele UNCSV-ului (Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal). UNCSV a apărut din dorința de a contribui la promovarea cooperativelor agricole ca model de reușită în structurarea unei mai bune guvernanțe a agriculturii românești pentru a asigura securitatea, suveranitatea, siguranța alimentară a populației și pentru a crește competitivitatea fermierilor români pe piața unică europeană.
În UNCSV sunt incluse, până în momentul de față, circa 260.000 de hectare și 68 de cooperative de pe tot teritoriul României. Rolul acestei entități este de a reprezenta cooperativele în relația cu autoritățile și de a face auzită vocea fermierilor și problemele sau provocările cu care aceștia se confruntă, astfel încât să poată fi găsite soluții cât mai avantajoase, în cel mai scurt timp posibil. Agricultura și fermierii din România au în continuare mare nevoie de asociere în cooperative agricole care să își îndeplinească menirea – aceea de a genera valoare adăugată din punct de vedere economic pentru membrii lor și care, în plus, să aibă o activitate economică relevantă, să reziste pe piață și să se dezvolte. În acest sens, parteneriatele devin extrem de importante.
La inițiativa BRAICOOP și a altor cooperative din România, s-au pus bazele UNCSV-ului (Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal)
Pe partea de tehnologie și inovație, BRAICOOP are o relație de parteneriat cu un producător mondial de sisteme de irigat, fiind reprezentantul în România al acestui producător. De asemenea, cooperativa depune în permanență eforturi pentru a stabili noi contacte și relații de afaceri cu parteneri care își desfășoară activitatea în Europa, de a dezvolta relații foarte bune și de a aduce tehnologii noi și know-how în piață. Mai mult decât atât, de aceste tehnologii noi beneficiază atât fermierii care fac parte din cooperativă, dar și cei din afara acesteia.
„Prin înființarea și funcționarea cooperativelor agricole, cel mai mult au de câștigat membrii – fermieri mici și mijlocii, dar asta nu exclude ca printre ei să fie și fermieri peste medie care s-au integrat în cooperativă și lucrează în cooperativă de mai mulți ani. Pentru ca membrii cooperatori, fermieri mici și mijlocii să aibe rezulte, chiar și prin intermediul unei cooperative, este nevoie ca acea cooperativă să aibă o capacitate de negociere mare, să fie consolidată sau să fie stimulată să se consolideze. În caz contrar, experiența ne arată că vor avea aceleași rezultate și soartă ca și fermieri mici care le compun”, precizează dl. Gabriel Stanciu.
Necesitatea extinderii sistemului de irigații
Dintre provocările cu care se confruntă agricultura românească, cea mai mare ține de sistemul de irigații al României, care, din punctul de vedere exprimat de reprezentanții BRAICOOP, are provocări serioase. Modernizările care se aplică în cadrul sistemului de irigații nu sunt făcute la niște standarde corecte, ceea ce impactează serios agricultura și practicile agricole.
O parte de vină aparține și fermierilor, în condițiile în care nu putem vorbi despre un management corect și coerent, din moment ce aceștia nu sunt obișnuiți să gândească o structură de culturi care să fie adecvată condițiilor meteo. De exemplu, în zona de centru a țării se recoltează între 900 și 1.100 kg de floarea soarelui la hectar, în condiții calitative slabe, deci cu pierderi incontestabile. Porumbul este compromis total, existând pierderi enorme și la această cultură.
Dintre provocările cu care se confruntă agricultura românească, cea mai mare ține de sistemul de irigații al României
Pentru o agricultură eficientă, un aspect foarte important, pe lângă cel care ține de irigații, este și cel legat de tratamentul aplicat semințelor. Este importantă folosirea insecticidelor pentru tratamentul semințelor, deoarece fără insecticide nu se pot obține producții în agricultură în momentul de față.
„Noi ne desfășurăm activitatea în Brăila, județul care are suprafața cea mai mare amenajată la irigații, împreună cu Ialomița și Călărași, fiind unul dintre cele mai mari sisteme funcționale din țară. Din cauza modernizărilor care nu s-au făcut corect și coerent, sunt probleme chiar și aici. Încercăm să ne adaptăm la condițiile de mediu, să compensăm prin irigații, adică lucruri ce țin de puterea fermierului. Însă ce se întâmplă în amonte este strâns legat de sistemul național, de ANIF, adică dacă ei au o sincopă, se simte până la ultimul fermier”, afirmă Președintele BRAICOOP.
Pași spre o agricultură eficientă
Din punctul de vedere exprimat de reprezentantul BRAICOOP, culturile BIO sunt în momentul de față culturi de nișă, rezervate unui anumit segment al populației, pentru că nu toată lumea și le poate permite. Mai mult, trebuie să menționăm și faptul că nu există o cultură BIO 100%, pentru că atmosfera este încărcată de praf și de compuși chimici. Un produs chimic se poate combate cu un alt produs chimic și atunci din start nu mai putem vorbi de culturi BIO 100%. Fără tratamentul aplicat la sol, semințele sunt expuse, iar fructul nu se dezvoltă suficient. De aceea, primul pas spre o agricultură eficientă este reprezentat de folosirea semințelor tratate, iar apoi întreținerea culturii din punct de vedere chimic.
Primul pas spre o agricultură eficientă este folosirea semințelor tratate, iar apoi întreținerea culturii din punct de vedere chimic
În cazul în care culturile sunt întreținute corespunzător din punct de vedere chimic, următorul pas esențial pentru eficientizarea activităților agricole îl reprezintă investițiile în utilaje moderne și tehnologii inovatoare. Pe partea de investiții în utilaje și în alte tehnologii, BRAICOOP a accesat prin măsura 4.1.1. două pachete formate dintr-un tractor, o semănătoare de prășitoare și una de păioase în tehnologia nautil.
Totodată, a fost accesat un proiect pe DR 22 în urma căruia cooperativa își va putea construi o capacitate de însilozare de 20.000 de tone pentru cereale de consum și va instala o linie ultramodernă pentru procesat semințe și cereale, urmând a obține certificare pentru a le procesa la un nivel înalt de calitate.
BRAICOOP, definită de o evoluție continuă
De la înființare și până astăzi, BRAICOOP a evoluat constant, evoluția simțindu-se de la an la an. Trendul a fost întotdeauna ascendent, iar anul trecut a fost atinsă o cifră de afaceri aproape de pragul de 105 milioane de lei.
Anul trecut, BRAICOOP a atins o cifră de afaceri aproape de pragul de 105 milioane de lei
„Aceasta este dovada că managementul cooperativei este un management foarte bine structurat – nu încercăm să ne dezvoltăm rapid și fără a avea în spate susținerea fermierilor. Totodată, punem un accent deosebit pe grija față de fermieri și pe impactul pozitiv asupra comunității din care facem parte, astfel încât toate demersurile noastre să aducă beneficii reale și să ne aducem astfel contribuția la dezvoltarea unor practici agricole sustenabile pe termen lung”, a declarat, în încheiere, dl. Gabriel Stanciu, Președinte BRAICOOP.