Stiri: Social

Brexit: 40% dintre români s-ar întoarce în țarǎ pentru un salariu mai mare

19.09.2016

Aproximativ 40% dintre românii care lucrează în Marea Britanie s-ar întoarce în ţară dacă ar primi un salariu mai mare. Site-ul online AngliaMea.ro a formulat o serie de chestionare pentru a afla în ce condiții s-ar întoarce românii acasă definitiv, care sunt sumele pe care aceştia le trimit în România şi cum aleg să-și investească banii câștigaţi.

La ȋntrebarea „ȋn ce condiţii v-aţi întoarce în Romȃnia definitiv”, 12% au răspuns „dacă aș avea un loc de muncă sigur” în timp ce pentru alţi 12% ar conta deţinerea unei locuinţe. 15% s-ar întoarce acasă dacă „romȃnii ar fi mai civilizaţi”, în timp ce 21% nu s-ar întoarce în nicio condiţie. Pentru majoritatea de 40%, un salariu mai mare ar fi un motiv suficient pentru a se întoarce definitiv în Romȃnia.

Pentru foarte mulţi romȃni plecaţi la muncă în străinătate, „acasă” înseamnă încă Romȃnia, fiind dispuși să sacrifice condiţiile de viaţă mai bune, dacă li s-ar oferi salarii decente. Aceasta se aplică atȃt în cazul profesiilor de înaltă calificare cȃt și în cazul celor necalificaţi.

Legat de sumele pe care romȃnii din Marea Britanie le trimit anual rudelor din ţară, se pare că aproximativ 60% trimit sub £1000, în timp ce 16% trimit între £1000-£3000, 10% trimit între £3000 și £5000, iar aproximativ 14% trimit peste £5000 anual. Cel puţin în Marea Britanie, salariile sunt mari însă cheltuielile sunt pe măsură. Chiriile și transportul sunt deosebit de costisitoare, făcȃnd pentru mulţi imposibilă economisirea unor sume de bani. Romȃnii de aici sunt de acord cu faptul că în UK au un standard de viaţă mai ridicat însă foarte mulţi nu reușesc să facă economii consistente pentru familia din ţară.

Legat de modul în care romȃnii aleg să-și investească banii cȃștigaţi, la întrebarea „care credeţi că ar fi cea mai bună investiţie pentru £10.000” o proporţie covȃrșitoare de 70% consideră începerea unei afaceri cea mai bună opţiune. 16% s-ar înscrie la o facultate, 4% ar investi într-o mașină, 6% ar merge într-o vacanţă exotică și doar 2% ar investi în bijuterii din metale preţioase.

„Deși noi nu avem o cultură antreprenorială, romȃnii sunt încă seduși de ideea unei afaceri proprii. Această decizie este una riscantă, fiind puţine afacerile care ajung să fie profitabile. Există totuși exemple de succes chiar în comunitatea romȃnească de aici care îi motivează și pe ceilalţi romȃni”, conform studiului citate.