Stiri: Social

Brexit

Brexit: Se schimbă distribuția mandatelor în Parlamentul European

03.02.2020

Brexit. Începând cu 1 februarie, numărul și distribuția mandatelor în Parlament European se schimbă, ca urmare a retragerii Regatului Unit din UE. Așadar, de la data de 1 februarie, Parlamentul European are 705 membri, comparativ cu 751 (numărul maxim permis de tratatele UE) dinaintea retragerii Regatului Unit, pe 31 ianuarie 2020.

Brexit. 73 de mandate

Dintre cele 73 de mandate care au aparținut Regatului Unit, 27 au fost redistribuite altor state, în timp ce restul de 46 vor fi păstrate pentru potențiale extinderi în viitor.

Toți noii deputați au fost aleși cu ocazia Alegerilor Europene din mai 2019.

Brexit. Nimeni nu are de pierdut

Redistribuirea mandatelor se face astfel încât niciun stat UE nu va pierde vreun mandat, în timp ce altele vor avea între unul și cinci mandate suplimentare, datorită subreprezentării, ca urmare a schimbărilor demografice.

Noua distribuție ține cont de mărimea populației statelor membre, precum și de necesitatea unui nivel minim de reprezentare a cetățenilor europeni din țările mai mici.

Principiul ,,proporționalității degresive” înseamnă că țările mai mici au mai puțini deputați decât țările mai mari, dar și că deputații dintr-o țară mai mare reprezintă mai mulți cetățeni decât omologii lor din țările mai mici.

Brexit. Negocieri

În plus, Parlamentul European va continua să aibă influență asupra negocierilor UE – UK, în timp ce Brexit va afecta, de asemenea, compoziția comisiilor parlamentare și a delegațiilor interparlamentare.

Acordul de retragere

Acordul de Retragere a Marii Britanii din UE a fost aprobat miercurea trecută de către Parlamentul European cu:

  • 621 voturi pentru
  • 49 împotrivă
  • 13 abțineri

Perioada de tranziție începe la 1 februarie 2020. Aceasta va dura până la finalul lunii decembrie 2020. Orice acord privind viitoare relație UE-UK trebuie finalizat înainte de acest termen. Acest lucru este necesar pentru a putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

Perioada de tranziție poate fi prelungită o dată cu unul sau doi ani, dar decizia trebuie luată de către Comitetul mixt UE-UK (EU-UK Joint Committee) înainte de 1 iulie.

Citește și Brexit. Acordul pentru retragerea Marii Britanii din UE, aprobat de Parlamentul European