Stiri: Retail

Brico Dépôt şi WWF dezvoltă un proiect pentru a reduce tăierile ilegale de păduri

14.12.2016

WWF va dezvolta împreună cu retailerul Brico Dépôt România o platformă care va cuprinde informațiile esențiale pentru ca furnizorii de lemn să evite achiziționarea lemnului provenit din exploatări ilegale, păduri virgine sau din păduri cu valoare ridicată de conservare.

Proiectul este deschis principalilor factori interesați de legislația în domeniu și va reprezenta un instrument indispensabil pentru a evita plasarea și vânzarea în piață a lemnului provenind din surse nesigure.

„Dacă vrem să avem o gestionare sustenabilă a pădurilor din România, nu este de ajuns doar să ne asigurăm că procedurile de control și legile sunt îmbunătățite, ci trebuie să încercăm să schimbăm piața. Pe de o parte putem cere mai multă transparență din partea companiilor privind trasabilitatea lemnului și, inclusiv, ținte ambițioase pentru reducerea impactului negativ asupra pădurilor. Pe de altă parte, trebuie să cerem sprijin de la consumatorii finali, care, la rândul lor, să facă alegeri informate, care să determine astfel toți jucătorii să joace cinstit. Faptul că Brico Dépôt își asumă să evite zonele critice și, totodată, își dorește să aibă pe termen mediu doar produse sustenabile este un pas în direcția bună și încercăm să îi ajutăm pe toți cei interesați prin acest proces”, a declarat Magor Csibi, director WWF România.

Totodată, platforma îi va ajuta pe operatori să obțină certificarea FSC (Forest Stewardship Council) pentru lemn controlat.

Astfel, Brico Dépôt își asumă o serie de măsuri privind achiziția lemnului în vederea comercializării, retailerul desemnând zonele de unde nu va achiziționa lemn – de exemplu, parcurile naționale și naturale, zonele cu risc în privința exploatărilor ilegale.

„Peisajul natural din România este spectaculos, cu toate acestea, tăierile ilegale, chiar și din Parcurile Naționale, reprezintă o problemă actuală și totodată o amenințare pentru sănătatea ecosistemului. Este foarte important pentru noi să protejăm pădurile și ne bucurăm că am încheiat acest parteneriat cu WWF. Este un prim pas pentru a crea un plan concret pentru companiile implicate în procesul de achiziție a lemnului. Scopul nostru este de a oferi celor care ne trec pragul încrederea și siguranța că Brico Dépôt oferă spre vânzare doar lemn din surse certificate și sigure”, a declarat Christian Mazauric, Director General Brico Dépôt România.