Director general STB

Bucureştenii vor avea autobuze noi

04.07.2017

Primăria Municipiului București a publicat pe Site-ul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) licitația internațională privind achiziționarea a 400 de autobuze Euro 6, cu grad redus de poluare. La inițiativa Primarului General, Consiliul General al Municipiului București a aprobat, în luna decembrie a anului trecut, proiectul de hotărâre privind înnoirea parcului auto RATB.

„Modernizarea parcului auto RATB este unul dintre obiectivele prioritare ale actualei administrații. Pregătirea licitației a fost un proces de durată din cauza elaborării tuturor documentelor necesare dar, prin publicarea anunțului pe SEAP, intrăm, în sfârșit, în linie dreaptă cu achiziționarea acestor autobuze. Noile mijloace de transport în comun vor oferi bucureștenilor condiții moderne și civilizate de transport în comun, adaptate la standardele europene. De asemenea, ne dorim ca, prin acest demers, să încurajăm utilizarea transportului în comun de către bucureșteni în defavoarea autoturismelor personale”, a declarat Primarul General, Gabriela Firea.

Astfel, conform caietului de sarcini, Municipalitatea va achiziționa un numărul total de 400 de autobuze urbane cu podea total coborâtă, dintre care 320 de autobuze din gama de 12 m, 50 de autobuze din gama de 10 m și 30 de autobuze articulate din gama de 18 m.

Noile mijloace de transport în comun vor fi dotate cu un sistem performant de încălzire, ventilație și aer condiționat, un sistem Wi-Fi de conectare gratuită a posesorilor de telefoane mobile, sisteme performante de informare a călătorilor. De asemenea, noile autobuze vor beneficia de facilități pentru persoanele cu dizabilități: rampă mecanică pentru persoanele care se deplasează cu cărucior și difuzoare externe pentru persoanele cu dizabilități de vedere.

O altă facilitate importantă pe care o vor avea noile mijloace de transport în comun va fi un sistem de comunicare performant, conectat în timp real cu instituțiile de intervenție, Salvare, Pompieri, Jandarmerie, pentru un timp de reacție foarte scurt în cazul unor incidente, dar și comunicarea cu dispeceratul pentru transmiterea datelor legate de comerțul electronic de titluri de călătorie.

Autobuzele vor fi dotate cu sisteme de supraveghere video ce vor asigura, atât la interior cât și la exterior, captarea de imagini pentru a preveni actele antisociale.

Achiziționarea celor 400 de autobuze va duce la o îmbunătățire a calității transportului public, atât prin extinderea capacității de transport a sistemului public din Municipiul București, cât și prin îmbunătățirea ritmicității serviciului de transport public.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor scanate în SEAP este, conform calendarului, 14 august 2017.

 

 

Citiți și despre: