Stiri: Constructii

Bucureştiul, una dintre cele mai atractive pieţe de birouri din regiune

03.11.2014

Bucureştiul a devenit una dintre cele mai atractive pieţe de birouri din regiune, în condiţiile în care pe fondul stabilizării principalilor indicatori de performanță – scăderea ratei de neocupare, creșterea cererii, creșterea tranzacțiilor de pre-închiriere – rata randamentului investițional a suferit o compresie de 25 puncte procentuale, ajungând la 7,75%.

Astfel, dintre toate piețele importante din regiune, Capitala este cea mai atractivă pentru investitori, potrivit celui mai recent raport despre piața de birouri realizat de CBRE România.

Stocul modern de clădiri de birouri – 2,219 milioane metri pătraţi

Stocul modern de clădiri de birouri din Bucureşti este de 2,219 milioane metri pătraţi, având în vedere livrările de aproape 7.000 metri pătraţi din trimestrul al treilea.

„Este așteptată livrarea a încă 71.000 metri pătraţi până la sfârșitul anului, precum și alți 95.000 metri pătraţi în 2015 doar în zonele de Nord și de Vest ale Capitalei. În continuare focusul dezvoltatorilor este pentru proiecte de clasa A, cu specificații tehnice deosebite”, au precizat specialiştii CBRE.

Zona Pipera deţine 66% din proiectele aflate în dezvoltare

Cel mai important este numărul și anvergură proiectelor anunțate pentru zona Pipera, unde se găsesc 66% din clădirile aflate în dezvoltare, această situație fiind una nouă, în condiţiile în care în perioadă 2011- 2013 nu s-a livrat nimic în zonă.

De altfel, zona Pipera poate fi delimitată între zona Pipera Sud, cu acces la metrou, unde cererea este în creștere și rata de neocupare este de sub 10%, și zona Pipera Nord, care se confruntă în continuare cu o rată de neocupare de peste 30%.

Cererea pentru spațiile de birouri moderne a continuat să crească în primele 9 luni ale anului, ajungând la peste 70.000 metri pătraţi, din care cererea netă reprezintă 80%.

Zona de Nord și zona Pipera au atras peste 2 treimi din totalul tranzacționat în trimestrul al treilea, 41%, respectiv 25%.

„Cel mai important aspect pentru consolidarea pieței de birouri din București o reprezintă nivelul stabil al contractelor de pre-închiriere – vorbim de peste 12.000 metri pătraţi semnați doar în trimestrul trei, iar pentru tot anul peste 48.000 metri pătraţi, sau 20% din total spațiu tranzacționat”, se mai arată în raportul CBRE România.

În plus, ca urmare a volumului redus de noi spații moderne livrate și a cererii în creștere, rata de neocupare a scăzut la 14,1%, de la 14,7%.