Bugetul alocat de români pentru Sărbătorile de Iarnă – 1.500 lei

09.12.2014

Bugetul alocat de români pentru Sărbătorile de Iarnă, în acest an, este estimat la puţin peste 1.500 lei, nivel similar cu cel din 2013, conform unui studiu realizat de MEDNET Marketing Research Center. Astfel, dacă anul trecut se înregistra o creștere a bugetului cu aproape 300 lei față de anul anterior, în 2014, nu se remarcă diferențe semnificative din punct de vedere statistic.

Conform raportului, 35,4% dintre românii care locuiesc în mediul urban intenționează să cheltuiască pentru masa de Crăciun și Revelion sub 1.000 lei, iar 26,4% dintre aceștia urcă ușor către un buget mediu de 1.500 lei.

În plus, o stagnare se remarca și în cazul fondurilor alocate pentru produse alimentare, precum carne, cozonac, băuturi răcoritoare, fructe etc, suma medie destinată  pentru acestea fiind de 602,21 lei, comparativ cu 600,76 lei în 2013.

Cheltuielile nealimentare

În cazul cheltuielilor nealimentare specifice  Sărbătorilor de Iarnă (ornamente, cosmetice, îmbrăcăminte, încălțăminte etc.), suma medie alocată a scăzut ușor de la 498,63 lei, în 2013, la 467,64 lei.

„Există totuși orășeni (puțin peste 20%) care ar dori să cumpere de Crăciun sau Revelion anumite produse alimentare, dar nu și le permit din cauza limitărilor financiare. Dintre acestea menționăm carnea, în special cea de curcan sau vită, peștele, dar și alimente mai scumpe cum ar fi brânzeturile „fine”/franțuzești sau „șampania mai scumpă”, se arată în studiul MEDNET.

În ceea ce priveşte categoria „călătoriile  şi excursiile organizate în perioada Sărbătorilor de Iarnă”, se remarcă o creștere a numărului orășenilor care vor pleca în concediu. Cu toate acestea, se înregistrează o scădere a sumei medii alocate, de la 1.524,47 lei în 2013, la 1.149,31 lei, anul acesta.

În privinţa cheltuielilor pentru „ieșirile în oraș sau la restaurant”, persoanele intervievate intenționează să cheltuie, în medie, aproximativ aceeași sumă ca anul trecut (372,87 lei).

Cadourile oferite celor dragi

Ca şi anul trecut, aproape 90% dintre respondenți intenționează să ofere cadouri celor dragi cu ocazia Crăciunului și a Revelionului. În topul cadourilor se regăsesc articolele de îmbrăcăminte şi încălțăminte, jucăriile și cosmeticele sau parfumurile.

Acestea cadori se vor îndrepta către membrii familiei (soțul sau soția, partenerul(a), copiii, părinții, frații, surorile etc.), iar suma medie pe care românii intenționează să o aloce în acest an, pentru cadouri este de 470,34 lei, în foarte ușoară creștere față de cea din 2013, când s-au alocat 465,25 lei.

În plus, mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi nu vor cumpăra nici în acest an brad natural de Crăciun, preferând să folosească unul artificial. Studiul mai arată că 7,4% dintre persoanele intervievate afirmă că nu intenționează să împodobească bradul de Crăciun, în  acest an.

Doar 9% din români pleacă din ţară de Revelion

În privinţa Revelionului, majoritatea orășenilor aleg să petreacă în țară (91%),în timp doar 3,5% dintre aceștia sunt dispuși să plece în străinătate. Dintre cei care vor petrece noaptea dintre ani în țară, 68,8% vor sta alături de familie, prieteni în propriile locuințe sau ale prietenilor, 13,3% vor merge la un restaurant sau club, iar 13,2% preferă o stațiune montană sau balneară din ţara noastră.

Citiți și despre: