Bugetul de Craciun 2019

Bugetul de Crăciun 2019. Motivele pentru care românii alocă mai mulți bani

23.12.2019

Bugetul de Crăciun 2019. Un sfert dintre români intenționează să cheltuiască mai mult de Crăciun decât anul trecut. Aproape jumătate afirmă că motivul ar fi costul mai crescut al vieţii. Așadar, românii tind să devină tot mai generoși, pe măsură ce se apropie sărbătorile de iarnă.

Ei sunt dispuşi să cheltuiască mai mult decât anul trecut pe:

  • cadouri
  • mâncare
  • băutură
  • decorațiuni
  • excursii de Crăciun

Bugetul de Crăciun 2019. Ce se întâmplă în alte state europene?

Dintre toate țările europene studiate, doar polonezii se apropie de nivelul de 22% atins de români, cu 14%. Locuitorii din Cehia sunt cei mai conservatori când este vorba de a cheltui mai mult, cu doar 7% dintre respondenți gata de a aloca un buget mai mare, potrivit unui studiu Ipsos MORI contractat de grupul britanic International Personal Financem care operează Provident Financial România.

În acelaşi timp, doar 12% dintre români iau în calcul un buget mai mic pentru sărbătorile de iarnă din acest an. 57% mențin totuși lucrurile sub control și intenționează să păstreze același nivel de cheltuieli ca anul trecut.

Bugetul de Crăciun 2019. Costul vieții

Cu toate acestea, planul românilor de a cheltui mai mult de Crăciun ar putea să nu fie o decizie voluntară. Aproape o jumătate (48%) consideră costul crescut al vieții drept motiv pentru cheltuielile mai mari.

Un motiv principal pentru a aloca mai mult buget sărbătorilor este reprezentat, pentru peste jumătate dintre respondenți (51%), de cheltuielile mai mari pentru cadouri, în timp ce un sfert menționează circumstanțele personale sau familiale modificate față de anul trecut (24%).

Bugetul de Crăciun 2019. Câți românii vor să economisească?

La polul opus, dintre românii care au de gând să consume mai puține resurse financiare de Crăciun, 33% admit că au cheltuit prea mult anul trecut și că, de această dată, intenționează să și economisească.

Un român din cinci (20%) a cheltuit anul trecut, de Crăciun, între 200 și 400 de lei, urmat îndeaproape de cei care au cheltuit între 401 și 600 de lei (19%).

8% dintre respondenți declară că au consumat peste 1.500 de lei, iar aceeași proporție de 8% a cheltuit sub 200 de lei.

Dintre românii care ar contracta un credit, 15% ar face-o pentru a acoperi cheltuielile de Crăciun, ce includ mâncarea, băutura, decorațiunile, cadourile sau călătoriile.

Bugetul de Crăciun 2019. Împrumuturi

Când este vorba de sumele pe care ar fi dispuși să le împrumute, un sfert (25%) dintre cei care ar contracta un credit de Crăciun ar opta pentru sume între 801 și 1.000 de lei, urmați de cei care ar alege fonduri de la 601 la 800 de lei, la egalitate cu românii care ar împrumuta 401 – 600 de lei, ambele categorii reprezentând 18%. Doar 16% dintre aceștia ar mai contracta, acum, credite de peste 1.500 de lei.

Citește și Program BCR Crăciun 2019 și Revelion 2020. Anunțul făcut de banca

 

 

Citiți și despre: