Bugetul Ministerului Sanatatii 2020

Bugetul Ministerului Sănătăţii a fost suplimentat. Câţi bani s-au alocat pentru tratamentul pacienţilor cu coronavirus?

26.10.2020

Bugetul Ministerului Sănătăţii 2020. La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat săptămâna trecută Hotărârea privind alocarea de sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății.

Bugetul Ministerului Sănătăţii 2020. Fondul de rezervă bugetară

Prin acest act normativ se alocă, suplimentar, Ministerului Sănătăţii, suma de 570.000.000 lei, fondurile fiind repartizate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020.

Din această sumă, cea mai mare parte, peste 400.000.000 lei vor fi folosiţi pentru a se asigura continuitatea derulării unor activități prioritare din cadrul programelor naționale de sănătate, ca de exemplu:

  • asigurarea testării de laborator prin metoda RT-PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2
  • realizarea activităților de limitare a răspândirii infecției SARS – CoV-2 la nivelul direcțiilor de sănătate publică
  • acordarea tratamentului antiretroviral pentru bolnavii cu infecție HIV/SIDA
  • continuarea vaccinării antigripale a persoanelor din grupele la risc de a contracta gripa sau de a dezvolta complicații ale acesteia
  • realizarea activităților necesare pentru asigurarea colectării si testării sângelui şi produselor sanguine
  • realizarea activităților de transplant de organe, țesuturi si/sau celule de origine umană.

Bugetul Ministerului Sănătăţii 2020. 65 milioane de lei pentru tratamentul pacienţilor cu coronavirus

De asemenea, suma de 65.000.000 lei va fi utilizată de către Ministerul Sănătății pentru achiziționarea medicamentului Veklury (Remdesivir). Acesta este necesar pentru tratamentul pacienților cu infecție COVID.

Medicamentul Veklury (Remdesivir) este medicamentul autorizat la nivel mondial și la nivelul Comisiei Europene ca tratament specific pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2. În scopul asigurării accesului egal la acest medicament al tuturor pacienților la nivel european, la nivelul Comisiei Europene a fost realizată o procedură de achiziție comună, în numele și pentru statele membre, aceasta urmând a fi finalizată în perioada imediat următoare. Ținând cont de faptul că, la nivelul UE a fost adoptată strategia de achiziție centralizată, prin intermediul Comisiei Europene, iar statele membre pot încheia contracte subsecvente în baza Acordului Cadru încheiat între Comisie și producător, Ministerul Sănătății din România trebuie să asigure cadrul legal necesar în vederea posibilității cumpărării medicamentelor necesare în perioada octombrie – decembrie 2020.

Citeşte şi Rezultate Sphera Franchise Group 2020: Anunţul făcut de companie

 

 

 

Citiți și despre: