Stiri: Finante

Bugetul românilor alocat sărbătoririi Paștelui, la acelaşi nivel ca în 2013

15.04.2014

Bugetul mediu alocat de români în acest an sărbătoririi Paștelui nu a crescut faţă de nivelul înregistrat în urmă cu un an. Astfel, suma medie cheltuită se situează la 359 lei, în timp ce în 2013 bugetul mediu a fost de 358 lei.

În plus, aproape 85% din români vor petrece Paștele cu membrii familiei, fie în localitatea de domiciliu, la rude, prieteni sau ieșind la iarbă verde. Potrivit unui studiu realizat MEDNET Marketing Research Center, spre deosebire de Crăciun și Revelion, când există o tendinţă mai mare de a pleca într-o călătorie (la munte, mare sau în străinătat), Paștele este sărbătoarea care se petrece în familie.

În ceea ce priveşte persoanele care au între 18-35 ani, pe lângă timpul petrecut acasă cu familia, acestea obișnuiesc să-și facă timp și pentru prieteni.

Studiul mai arată că, aproape 70% dintre persoanele intervievate, din mediul urban, intenționează să cumpere cadouri celor dragi.

Mai puţine prime pentru angajaţi

În ceea ce priveşte beneficiile suplimentare de la locul de muncă, jumătate dintre persoanele intervievate au spus că nu vor primi primă de Paşte.

În acest an doar 15,2% dintre românii careu au un loc de muncă vor primi prime în bani, dintre care 11,2% vor beneficia de tichete cadou.

Tradiţia vopsirii ouălor în casă încă se păstrează

Studiul mai arată că tradiția vopsirii ouălor în casă încă se păstrează şi în familiile orășenilor, 64,8% dintre cei care locuiesc în mediu urban afirmând că respectă această tradişie.

În aceleşi timp, 17,2% dintre respondenți preferă să cumpere ouăle roșii din magazine.

Dacă vine vorba despre cozonac, tendinţa se schimbă: 50% dintre persoanele cuprinse în eșantion preferă să nu mai pregătească cozonacul în casă şi doar 33,6% depunând efortul de a-l pregăti în casă.

“Și, pentru că tradiția de Paște presupune consumul de carne de miel sau ied, aproape jumătate (49%) dintre respondenți intenționează să cumpere acest tip de carne pentru a sărbători Învierea Domnului”, se precizează în studiul citat.