Stiri: Economie

Bugetul UE pe 2016, adoptat de Parlamentul European

27.11.2015

Parlamentul European a adoptat bugetul UE pe 2016, stabilind angajamentele la 155 miliarde euro, iar plățile la 143,9 miliarde euro, conform acordului din 14 noiembrie dintre PE și Consiliu. În plus, instituţia a asigurat sumele maxime posibile pentru migrație și refugiați, întreprinderi mici și mijlocii, studenți și programul UE de cercetare, Orizont 2020.

Bugetul a fost votat cu 516 voturi şi după aceea a fost semnat de Președintele Martin Schulz pentru a deveni lege.

„Parlamentul European s-a asigurat că toate resursele disponibile din cadrul financiar multianual al UE vor fi completate astfel încât să poată face față crizei curente a refugiaților și migrației, care trebuie abordată atât în statele membre, cât și în țările apropiate conflictelor de care fug migranții. Acordul cuprinde 1,6 miliarde euro suplimentar față de propunerea inițială a Comisiei, îndeplinind majoritatea cerințelor Parlamentului”, conform instituţiei.

Într-un vot separat, privind un amendament la bugetul pentru anul curent, PE a cerut statelor membre să aloce suma suplimentară de 2,3 miliarde de euro obținută din amenzi pentru competiție și taxe vamale mai mari decât preconizate pentru acoperirea sumelor restante, dar promise pentru fondul de ajutor pentru Africa (menit să combată cauzele migrației) și fondul de ajutor pentru Siria (pentru ajutorarea refugiaților și migranților în Siria și în jur).

Prioritatea bugetului din 2016, de a întări competitivitatea Uniunii Europene, se traduce în resurse suplimentare pentru întreprinderi mici și mijlocii (14,3 milioane euro), fonduri pentru Orizont 2020 (184.5 milioane) și fonduri pentru rețeaua de infrastructură a Mecanismului pentru Interconectarea Europei (150 milioane) pentru a aduce înapoi fondurile transferate în fondul de investiții ”Juncker”, precum și finanțarea programului studențesc Erasmus+ (6,6 milioane euro).