Bugetul Uniunii Europene 2020.

Bugetul Uniunii Europene 2020. Mai mulți bani pentru combaterea schimbărilor climatice

24.10.2019

Bugetul Uniunii Europene 2020. Bugetul de investiții al UE pentru 2020 acordă sprijin sporit pentru combaterea schimbărilor climatice. Astfel, deputații europeni au adăugat mai mult de 2 miliarde de euro la propunerea Comisiei pentru astfel de acțiuni.

Bugetul Uniunii Europene 2020. O ”punte” către o Europă a viitorului

Așadar, bugetul pe 2020 trebuie să fie o „punte” către o Europă a viitorului, prin investiții în crearea de noi locuri de muncă, în cercetare și în sprijin oferit tinerilor.

Parlamentul European a adoptat miercuri poziția asupra bugetului pe 2020, subliniind că este un „punct de plecare solid în vederea lansării unei noi generații de programe UE”.

Bugetul Uniunii Europene 2020. Obiective climatice

PE subliniază, în proiectul său de rezoluție, că bugetul UE pe 2020 este „ultima șansă pentru Uniunea Europeană de a se apropia de îndeplinirea angajamentelor politice stabilite pentru această perioadă, inclusiv de a atinge obiectivele climatice ale UE”. Acesta ar trebui să deschidă calea către noul buget pe termen lung 2021-2027. Este vorba de așa-numitul cadru financiar multianual.

Deputații europeni au confirmat un sprijin sporit față de proiectul de buget al CE. Aceștia au adăugat în total peste 2 miliarde de euro pentru acțiunile de combatere a schimbărilor climatice.

Bugetul Uniunii Europene 2020. Ocuparea forței de muncă

Mai mult, ei au sporit Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor (YEI) și programele Erasmus+, și au aprobat sprijin suplimentar în conformitate cu prioritățile Parlamentului în domenii precum IMM-urile, cercetare, digitalizare, migrație și politică externă, inclusiv pentru dezvoltare și ajutor umanitar.

Bugetul Uniunii Europene 2020. 171 miliarde de euro

Parlamentul European a votat un buget în valoare totală de aproape 171 miliarde de euro în credite de angajament (ceea ce UE se angajează să investească în 2020 sau în anii următori, deoarece proiectele și programele se derulează pe mai mulți ani), reprezentând o creștere de aproximativ 2,7 miliarde de euro față de proiectul de buget al Comisiei Europene. Acesta stabilește creditele de plată (ceea ce va fi cheltuit în mod concret în 2020) la 159 miliarde de euro.

Obiective climatice ambițioase și protecția mediului

Raportorul general pentru bugetul pe 2020 (secțiunea Comisiei), Monika Hohlmeier (PPE, Germania) a declarat: „Votul pentru bugetul 2020 confirmă poziția unitară a Parlamentului și o înțelegere comună între grupurile politice: obiective climatice ambițioase și protecția mediului pot merge mână în mână cu programe care creează noi locuri de muncă, sprijină facilitățile de cercetare și dezvoltare europene și stimulează competitivitatea. Deputații au confirmat, de asemenea, angajamentul nostru de a crește în continuare Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, programul de schimb Erasmus+ și DiscoverEU, un proiect de mare succes ce acordă tinerilor de 18 ani bilete Interrail, oferindu-le oportunitatea de a descoperi o Europă fără frontiere ”.

Bugetul Uniunii Europene 2020. Trei săptămâni de discuții

Votul în plen va declanșa trei săptămâni de discuții de „conciliere” cu Consiliul, cu scopul de a ajunge la un acord între cele două instituții la timp pentru ca bugetul de anul viitor să fie votat de Parlament și semnat de Președintele său în plenul celei de-a doua sesiuni din noiembrie (25-28 noiembrie). Dacă nu se ajunge la niciun acord, Comisia trebuie să prezinte un nou proiect de buget.

Aproximativ 93% din bugetul UE finanțează activități concrete în țările UE și nu numai. Se adresează cetățenilor, regiunilor, orașelor, fermierilor, cercetătorilor, studenților, ONG-urilor și întreprinderilor.

Bugetul UE este unic. Spre deosebire de bugetele naționale, care sunt utilizate în mare parte pentru furnizarea de servicii publice și finanțarea sistemelor de securitate socială, bugetul UE este în primul rând un buget pentru investiții. Spre deosebire de bugetele naționale, bugetul UE nu poate avea un deficit.

Citește și Evenimentul DigiCon 2019. Inovațiile din Marketing și Advertising

 

 

 

Citiți și despre: