Stiri: Constructii

BuildGreen: Piața imobiliară din România trece prin schimbări importante

28.09.2017

Compania BuildGreen, liderul pieței de consultanță în domeniul proiectării, dezvoltării și certificării clădirilor sustenabile din ţara noastră, a depășit pragul de trei milioane de metri pătrați asistați pentru certificare sustenabilă. În plus, compania și-a continuat şi anul acesta extinderea pe plan internațional, obținând certificări sustenabile pentru proiecte imobiliare din Republica Cehă, Croația, Liban și Slovacia.

”În segmentul proiectelor noi există, pe lângă dorința proprietarilor de a obține niveluri de performanță cât mai ridicate, și o tendință de a implementa tehnologii noi și inovatoare, care duc la o eficientizare energetică și o creștere a confortului. Printre acestea sunt pompele de căldură geotermale implementate pentru prima dată de Portland Trust la Oregon Park dar și panourile solare – geotermale sau fotovoltaice. De asemenea, facilitățile pentru mașini electrice sunt implementate fie din acest moment, fie este creată o infrastructură pentru viitor. Toate acestea evidențiază o schimbare a viziunii dezvoltatorilor către investiții pe termen mediu și lung”, afirmă Răzvan Nica, managing director BuildGreen.

Conform acestuia, piața imobiliară locală trece prin schimbări importante din punct de vedere al principiilor de dezvoltare durabilă. Aşadar, tot mai mulți proprietari de clădiri deja finalizate doresc să își alinieze proiectele la criteriile unei certificări de tip In-Use și aproape toți investitorii care dezvoltă astăzi proiecte, fie că vorbim de clădiri de birouri, spații logistice sau centre comerciale, țintesc nivelul superior al unei certificări sustenabile: BREEAM Excellent sau LEED Platinum.

Compania a oferit consultanță și a obținut cu succes, în prima jumătate a acestui an, 21 de certificate sustenabile pentru o serie întreagă de proiecte din România dar și din Europa Centrală și de Est și Liban. Față de finalul lui 2016 s-a înregistrat o majorare de 25% a numărului de proiecte consiliate și de 15% a suprafeței cumulate a proiectelor certificate sau asistate pentru obținerea certificări verzi.

În plus, un semnal pozitiv pe piața imobiliară a venit în acest an și dinspre segmentul rezidențial, unde tot mai mulți investitori iau în calcul dezvoltarea unor proiecte durabile din punct de vedere al sustenabilității, care ar aduce avantaje nete pentru potențialii cumpărători într-o piață tot mai puternic concurențială.

Pe termen scurt și mediu vom vedea tot mai multe proiecte rezidențiale certificate sustenabil și o majorare a interesului din partea companiilor din industrie, care vor dori să dezvolte unități de producție conform normelor sustenabile și ecologice.

Potrivit datelor publice, în 2016, peste 30 de mari proprietăți comerciale (birouri, retail și industrial) din România au obținut un certificat internațional de sustenabilitate. Pentru 2017, compania estimează o creștere de 25% a numărului de proiecte certificate la nivelul întregii țări, respectiv o creștere de 30% a portofoliului companiei.