Stiri: Social

Buna Vestire 2021

Buna Vestire 2021: Tradiţii şi obiceiuri pentru Blagoveștenie

18.02.2021

Buna Vestire 2021 este o sărbătoare mare pentru toți creștinii ortodocși. În fiecare an, Buna Vestire se sărbătorește pe data de 25 martie. Ce este bine și ce nu ai voie să faci în această zi sfântă? Buna Vestire este o sărbătoare respectată de creștini cu sfințenie. În plus, aceasta este una dintre cele mai vechi sărbători creștine.

Buna Vestire este sărbătoarea în care Arhanghelul Gavril a anunțat-o pe Fecioara Maria că va da naștere Mântuitorului Iisus, fiul lui Dumnezeu. Așadar, de la această sărbătoare până la Crăciun mai sunt nouă luni.

Buna Vestire 2021. O sărbătoare a bucuriei

Este o sărbătoare a bucuriei. Prin urmare, de Buna Vestire nu este bine să te cerți cu nimeni din familie, cu prietenii, colegii sau cu vecinii. Cei care nu respectă această tradiție vor avea ghinion tot anul.

Buna Vestire se mai numește, în popor, și Blagoveștenie, Ziua Cucului sau Ziua Zămislirii Domnului.

În tradiţia populară se mai spune că 25 martie este prima zi a anului în care începe să cânte cucul. Fetele nemăritate pot în această zi să întrebe cucul când se vor căsători. Ele trebuie să numere de câte ori cântă pasărea şi în cazul în care cucul nu răspunde, înseamnă că nunta va avea loc în acel an. Totodată, fiecare cântat de cuc semnifică un an în plus până la căsătorie.

Buna Vestire 2021. Dezlegare la peşte

Buna Vestire pică în timpul Postul Paştelui şi este dezlegare la pește.

Obiceiul mai spune că nu este bine să dormi în ziua de Buna Vestire, întrucât vei fi somnoros și obosit până la finele anului în curs.

O altă tradiţie are legătură cu vremea din această zi de sărbătoare. Se spune că aşa cum va fi ziua de Buna Vestire va fi și cea de Florii şi de Paşte.

Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile dedicate Maicii Domnului.

Tradiţii de Buna Vestire

– Este bine să se pună în pragul casei sare şi pâine pentru hrana îngerilor

– Nu trebuie să ne certăm cu nimeni

– În această zi se adună toate lucrurile nefolositoare de prin curţi şi li se dau foc

– De Buna vestire trebuie să se mănânce peşte

– Primul cântec al cucului trebuie să ne găsească îmbrăcaţi în haine curate, veseli, cu bani în buzunare

Citeşte şi Floriile 2021. Pe ce dată pică în acest an Duminica Floriilor?