Stiri: Stiri

Bursa de Valori București, la un pas de sistem dualist de conducere

26.07.2013

Bursa de Valori București (BVB) are șanse mari să își modifice sistemul de conducere, urmând să treacă la o structură dualistă decizională. Săptămâna aceasta instituția ar putea avea o întrunire la nivel Adunării Generale a Acționarilor care ar urma să ia o decizie finală în această privință.

Conform președintelui Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București, Lucian Anghel, trecerea la sistemul dualist de conducere ar putea fi decisa astăzi în cadrul unei întruniri a Adunării Generale a Acționarilor, notează publicația Bursa.

Solicitarea unui sistem de conducere dualist vine la cererea acționarilor SIF Moldova. Pe lângă această cerere, acționarii SIF își doresc totodată reducerea cvorumului necesar ținerii Adunărilor Generale Extraordinare în conformitate cu legea societăților comericale 31/1990, notează sursa citată.

Conform acestui act normativ societăţilor comerciale stabilesc cvorum de 25% din drepturile de vot la prima convocare, respectiv de 20% la a doua convocare a AGEA, în timp ce, în prezent, prin statutul Bursei acestea sunt de 75%, respectiv 50% la prima şi a doua convocare.

O altă solicitarea a acționarilor precizați face referire la  împuternicirea Consiliului Bursei să iniţieze demersurile necesare astfel încât în termen de 60 zile să prezinte acţionarilor o strategie şi un plan de acţiune privind colaborarea cu OPSPI pentru utilizarea mecanismelor specifice pieţei de capital în proiectele de privatizare dezvoltate de statul român, precum şi un proiect complet privind înfiinţarea CCP (n.r. Contraparte Centrală, pentru funcţionarea pieţei locale de derivate). Acţiunea vizează dezvoltarea BVB şi sporirea numărului de IPO/SPO-uri.

Sursă: Bursa.ro