Stiri: Companii

Business Challenge. Dinamizarea sectorului IMM-urilor și provocările antreprenoriatului

19.10.2014

BusinessMark a organizat, pe 16 octombrie, evenimentul “Business Challenge. Dinamizarea sectorului IMM-urilor și provocările antreprenoriatului”. Conferința a avut drept teme de discuție subiecte precum strategii guvernamentale și programe de susținere și dezvoltare a sectorului IMM-urilor, încurajarea investițiilor, care sunt obstacolele în crearea unui mediu antreprenorial puternic în țara noastră, schimbarea culturii și îmbunătățirea educației antreprenoriale.

Printre spealeri sau numărat Ana-Maria Borcea, şef serviciu implementare proiecte si programe pentru IMM-uri, în cadrul Departamentului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism, Ramona Ivan, Director, Direcția Relații Externe și Finanțări Structurale, CEC Bank, Sergiu Neguț, Managing Partner, Mindit Consulting, Growth Specialist, Cristian Pârvan, Secretar General, AOAR, Oana Stoenescu, Sales Director, GarantiLeasing și Gabriel Sincu, Executive Director, Tax Advisory Services, EY România.

Toți avem produse frumoase (n.r.: băncile) dar cred că este foarte important să înțelegem afacerile clienților noștri. Cu alte cuvinte, să stăm mai bine la capitolul consultanță. La CEC, avem birouri de consultanță și poate este prea mult spus „consultanţă”pentru că aceasta se plătește. Discutăm cu clientul pentru a afla de ce anume are nevoie. Am observat că dacă susținem IMM-uri acestea se pot transforma în clienți corporate, clienți ceva mai mari – a declarat Ramona Ivan, Director, Direcția Relații Externe și Finanțări Structurale, CEC Bank.

Un business angel se uită la produs, piață și oportunități. Piața în care investesc trebuie să fie suficient de mare pentru a crede că prin eforturile mele și ale echipei pot face suficienți bani care să justifice investiția. Apoi oamenii trebuie să aibă suficientă experiență pentru a nu face niște greșeli elementare și pentru a nu renunța peste 6 luni dezamăgiți fiind. De asemenea, trebuie să avem o chimie bună. În al patrulea rând, îmi imaginez cine este persoana care peste doi ani, după ce afacerea a crescut, o să cumpere acțiuni la compania asta – a afirmat Sergiu Neguț, Managing Partner, Mindit Consulting, Growth Specialist.

Societatea românească nu poate fi dusă inainte fără finanțare. Problema finanțării persistă, dar până acolo avem nevoie de capacitatea de a propune afaceri foarte concrete. Industria crește dar crește sub formă de lohn generalizat cu toate avantajele și dezavantajele acestui sistem. România mai poate să crească, dar nu prin fabrici și uzine, ci prin servicii. Asta trebuie să fie ținta noastră – a explicat Cristian Pârvan, Secretar General, AOAR.

Avem în prezent în derulare multiple programe pentru stimularea IMM-urilor. Beneficiarii noștri ajung să semneze un contract cu Departamentul după ce depun un plan de afaceri pe site-ul nostru. Au însă obligația de a menține proiectul pentru cel puțin 3 ani de zile – declară Ana-Maria Borcea, şef serviciu implementare proiecte si programe pentru IMM-uri.

În primul semestru am avut creștere economică, dar ce putem face pentru a crește în continuare? Este important să susținem antreprenorii români să-și dezvolte afacerea. Statul este preocupat să aducă bani, dar trebuie să reducă birocrația, taxele și impozitele. Deja s-au făcut niște pași în acest sens. Marii jucători din economie, multinaționalele, pot juca un rol important, asigurând contracte pentru IMM-uri. Marii jucători pot oferi de asemenea know how-ul lor. Trebuie să ne inspirăm din procedurile lor. Trebuie să învățăm din tot ceea ce oferă – a declarat Oana Stoenescu, Sales Director, Garanti Leasing.

Antreprenoriatul nu este un sport de masă având în vedere că de succes ajung numai 2% dintre cei implicați. Antreprenoriatul este pentru aceia care cad de trei ori si se ridică de patru – a declarat Orlando Szasz, Fondator, Renania.

Avem nevoie de sprijinul Guvernului care ar trebui să se implice mai mult pe partea de educației. Antreprenorii nu știu cum să creeze o afacere, cum să se prezinte unui business angel, cum să creeze un parteneriat cu o bancă. Mi-aș dori să văd școli private mai multe, care să aibă o catedră de antreprenoriat puternică. Şi la stat aș vrea să văd catedre de antreprenoriat pentru ca tinerii să nu mai pornească așa buimaci cum am început noi. Să nu mai facă aceleași greșeli – a afirmat Dragoș Petrescu, Proprietar, Trotter Prim – Citty Grill, Citty Cafe, Trattoria Buongiorno, Hanu’ Berarilor și Caru’ cu Bere.