Stiri: Companii

Business Days Bucuresti

Business Days București va avea loc în perioada 11-12 decembrie

06.12.2019

Business Days București va avea loc în perioada 11-12 decembrie. Evenimentul va reuni nu mai puțin de 700 de oameni de afaceri, antreprenori, General manageri, CEO, manageri de toate nivelurile, specialiști independenți, precum și reprezentanți ai comunității academice și ai mass-media.

Business Days București. Priorități

Conform unui sondaj efectuat de platforma de afaceri, networking și dezvoltare profesională Business Days cele trei mari priorități de care s-ar ocupa în primul rând antreprenorii români, dacă aceștia ar avea timp de un an puterea și resursele necesare pentru a schimba lucrurile sunt:

  • educația
  • infrastructura
  • organizarea autorităților publice pe criterii de eficiență

Business Days București. Contextul politic și politicile publice

Studiul, efectuat pe un eșantion de 210 antreprenori și manageri, a avut în vedere inclusiv identificarea opiniilor comunității de afaceri față de actualul context politic și interesul lor față de modul de elaborare și implementare a politicilor publice, în perspectiva Business Days București 2019.

Business Days București. Invitatul special al evenimentului

În cadrul evenimentului, Business Days București anunță în premieră prezența unui profesionist de excepție. Este vorba de Emrah Akçay. Ofițer de peste 20 de ani și șeful Diviziei de Social Media din cadrul Comandamentului General al Jandarmeriei din Turcia, autorul cărților „Silent Nonverbal Leakages” și „Manual of Body Language and Lie Catching”, Emrah vine pentru prima oară în România și va susține în cadrul Business Days București un MasterClass în limba engleză.

Speakeri de top

Așadar, Business Days București 2019 își deschide porțile organizațiilor societății civile, pentru a beneficia de expertiza și perspectiva unor speakeri de top precum:

  • Cătălin Teniță (fondator Geeks for Democracy și 2020 Eisenhower Fellow)
  • Bogdan Ivănel (co-fondator și CEO, Code for Romania)
  • Mihaela Nabăr (director executiv, World Vision România)
  • Gabi Pascal (COO Habitat for Humanity Romania)

Business Days București. Funcționarea statului

Rezultatele studiului Business Days relevă preocuparea antreprenorilor atât față de funcționarea statului, cât și față de resursa cea mai importantă a României, respectiv cea umană.

Prin urmare, majoritatea proprietarilor de IMM-uri cu 50-200 de angajați au declarat că ar schimba, dacă ar avea puterea timp de un an, sistemul de educație, cu formulări lipsite de ambiguitate: „upgrade la sistemul de educație”, „tot sistemul de învățământ”, „reforma reală a sistemelor de învățământ, sănătate, judiciar” etc.

A doua prioritate a micilor antreprenori este reforma autorităților publice, în special prin reducerea birocrației, digitalizare, profesionalizarea personalului bugetar și salarizarea pe criterii de merit. În fine, alte priorități menționate de proprietarii de IMM-uri sunt infrastructura, politicile de dezvoltare a mediului de business și extinderea utilizării parteneriatelor public-private.

Business Days București. Prioritățile companiilor mari

În ceea ce privește afacerile mari, care au peste 200 de angajați, setul de priorități relevat de sondaj este ușor diferit. „Diminuarea corupției” este o temă recurentă, în diverse formulări, precum introducerea de „politici antifraudă”.

Infrastructura – fizică, precum rețeaua de autostrăzi, dar și cea instituțională – reprezintă o altă prioritate. Majoritatea antreprenorilor care conduc mari companii s-au referit la reforma administrației publice, în special prin:

  • diminuarea aparatului administrativ
  • responsabilizarea personalului prin evaluări periodice și independente

În mod previzibil, acest segment de respondenți a fost cel mai interesat de reforme de substanță mai degrabă decât de politici concrete: o nouă Constituție și regândirea mecanismului de „checks and balances”, adică a echilibrului dintre puterile statului, a fost de asemenea o temă des invocată.

Previziuni pentru 2020

Mediul de afaceri din România „își va vedea de drum cu succes” în 2020, consideră Dragoș Anastasiu, președintele Grupului Eurolines România. „Oamenii de afaceri din România care au supraviețuit ultimilor 12 ani sunt vaccinați și au toate șansele să răzbată. Progresele făcute de mediul de afaceri sunt imense, tânăra generație are mintea deschisă spre lucruri noi, preia tot ce înseamnă inovație și tehnologie cu mare ușurință. Noi toți am învățat să fim flexibili și să nu fim dărâmați de lipsa de predictibilitate a autorităților. Pe de altă parte, cred că și acestea au înțeles că modul în care au făcut treabă până acum nu mai poate continua. Aștept deci ca și administrația să facă progrese.”

Business Days București. Un moment de ruptură cu trecutul

Antreprenorul Marius Ghenea, partener Catalyst Romania, anticipează un an de creștere marcat de un moment de ruptură cu trecutul.

„Cred că ajungem la un punct de inflexiune, posibil chiar în 2020, cu un număr crescând de noi companii înființate, dar și o creștere rapidă a numărului de companii românești ce ajung la un nivel semnificativ de business, inclusiv pe plan internațional. În 2018 a apărut prima companie unicorn din România, UiPath. În 2020 am putea să vedem și alte companii românești evaluate la circa un miliard de dolari”, spune acesta.

Citește și Diverta a deschis un magazin în centrul comercial DN1 Value Centre