Fiscalitatea reprezintă cea mai mare problemă a mediului de afaceri, arată un studiu realizat de Business Days. Astfe, cinci din cele șase principale provocări pentru afacerile din regiunea de vest a ţării țin, din punctul de vedere al celor chestionați, de fiscalitate, de birocrație și de corupție.
În acest context, în perioada 6-7 aprilie, va avea loc Timișoara Business Days, un eveniment la care așteptați peste 1.000 de oameni de afaceri din regiunea de vest, din țară, dar și din regiunea transfrontalieră Ungaria-Serbia.
Mai multe detalii despre program, speakeri și opțiunile de înscriere puteți găsi aici businessdays.ro/Evenimente/Timisoara-2016/Homepage.
În acelaşi timp, principalul factor de succes în afaceri este reprezentat de echipa companiei, această opțiune de răspuns întrunind voturile majorității, cu excepția profesioniștilor, care au indicat inovația drept factorul principal al succesului în business.
Aşadar, în ordinea descrescătoare a voturilor înregistrate, factorii care determină succesul în afaceri au fost: echipa, inovația, planul de afaceri, ideea de afaceri, networking-ul, înțelegerea și folosirea tehnologiei, sistemul de taxare și fiscalitatea, accesul la finanțare facilă, capitalul de pornire, nivelul competițional al pieței, suportul din partea autorităților și norocul.
Cercetarea a fost realizată în Timiș, Arad și Bihor de către Business Days, una dintre cele mai mari platforme de business networking din România.
În plus, potrivit studiului, când au fost întrebați despre nevoile de training pentru care ar fi dispuși să își perfecționeze abilitățile cu cei mai buni experți, respondenții au afirmat că este vorba de: negocieri, vânzări, strategie, leadership, marketing, dezvoltare personală, comunicare, management, branding, taxare și fiscalitate.
În plus, există şi o nevoie clar resimțită de suport din partea autorităților. Astfel, la întrebarea „cât de mari sunt așteptările de la administrația centrală pentru sprijinirea economiei locale?” în niciunul dintre județe nu s-a înregistrat o medie mai mică de 3 (pe o scală de de la 1 la 5).
În Arad s-a raportat cea mai mare diferență dintre numărul de total de respondenți care au indicat o valoare de 5 și orice altă variantă de răspuns, fapt care arată clar că managerii și oamenii de afaceri arădeni resimt lipsa sprijinului autorităților publice mai acut decât vecinii lor. Cum bine se știe, Aradul se află pe ultimul tronson al autostrăzii A1, încă nefinalizată, care ar urma să lege Bucureștiul de vestul Europei, ca parte a Coridorului IV paneuropean de transport rutier; din acest motiv, deciziile administrației centrale afectează direct economia județului.