Stiri: Finante

BusinessMark a organizat a doua ediție a Romanian Financial Conference

28.04.2015

Pe data de 22 aprilie, BusinessMark, cu sprijinul Asociației Române a Băncilor, al UNSAR și al ALB România, a organizat cea de-a doua ediție a Romanian Financial Conference. Evenimentul a constituit un prilej de analiză și dezbatere a sectorului financiar-bancar şi a reunit într-un mediu dinamic reprezentanți ai managementului celor mai importante bănci și instituții financiare prezente pe piața locală.

”Experienţa ne-a arătat că băncile se adaptează relativ bine la ceea ce se întâmplă în piață. Băncile trebuie să reziste când dobânzile au trei, două sau o cifră sau când ne apropiem de dobânzi negative. Având în vedere proiectul Uniunii Bancare Europene și noile cerințe în materie de reglementare la nivelul sistemului bancar european, îmi doresc ca și în România să aplicăm aceste cerințe conform prevederilor aprobate de reglementatorii europeni și în spiritul gândit de emitenti”, a declarat Radu Graţian Gheţea, Președintele Consiliului Director  al Asociației Române a Băncilor (ARB) şi Președintele CEC Bank.

Petre Bunescu, Director General Adjunct, BRD – GSG, a afirmat că suma creditelor acordate de bănci în acest an va depăși valoarea de anul trecut de 50 de miliarde de lei.

Laurențiu Gabriel Mitrache, Președinte Executiv, Bank Leumi, este de părere că mediul economic nu poate funcționa fără bănci, însă nici băncile nu pot funcționa într-un mediu economic necompetitiv.

”Băncile sunt pe prima pagină în aproape toate publicațiile și există un discurs public direcționat către acestea. Nu pot să nu apreciez multitudinea de aprecieri care se fac cu privire la sistemul bancar și profesionalismul celor care impun anumite puncte de vedere. Totuși nu pot să nu remarc că s-a ajuns la ceea ce se întâmpla cu câteva mii de ani în urmă pe vremea lui Socrate. Pe Socrate nu l-a interesat adevărul sau neadevărul ci puterea de a convinge. Spre nemulțumirea mea, remarc asta și în zilele noastre, am această insatisfacție a discursului public, a afirmat Laurențiu Gabriel Mitrache.

Mihai Iordache, Director of Enterprise and Partner Group România, Microsoft, a spus, în cadrul evenimentului, că domeniul digital a devenit noul stil de viață al multora dintre clienții companiei, iar în sectorul bancar se poate remarca începutul perioadei post-criză.

Totodată, Iulian Panait, Head of Market Research and Statisics, Autoritatea de Supraveghere Financiară, este de părere că nici în acest an piața asigurărilor nu va înregistra creșteri.

”2015, probabil, că nu va fi un an de creștere semnificativă pe piața asigurărilor, așa cum nici 2014 nu a fost un an de creștere, din contra. Există și motive legate de efortul de a face față schimbărilor legislative care există în această perioadă. Sunt multe proiecte care consumă resurse și care contribuie la această evoluție. Situația nu este un caz excepțional al României. La nivel european, în 2015, piață asigurărilor va stagna, iar din 2016 ar putea exista o ușoară tendința de creștere a primelor subscrise pentru asigurările generale și cele de viata”, a explicat Iulian Panait.

Tot în cadrul evenimentului, Mihaela Cojocaru, Deputy CEO & Vice President of the Board, CertAsig, a detaliat noile sisteme și norme la care piața asigurărilor va trebui să se alinieze până la 1 ianuarie 2016.

Adriana Ahciarliu, Secretar General, Asociația Societăților Financiare din România – ALB a vorbit despre leasing.

”Am observat că leasingul funcționează ca un barometru al economiei. Dacă urmărim în paralel evoluția PIB-ului României, leasingul este cu un an înainte. Dacă leasingul înregistrează scăderi într-un an, în anul viitor și PIB-ul va scădea. Leasingul poate să susțină economia, dar are nevoie în schimb de sprijin fiscal, legislativ și politic”, a afirmat Adriana Ahciarliu.

De asemenea, în cadrul evenimentului au fost abordate subiecte precum perspectivele sistemului bancar românesc sub umbrela Uniunii Bancare Europene, reglementarea în criză și post criză și efectul asupra creditării, noua arhitectură bancară și testul AQR în sistemul bancar românesc, precum şi finanțarea prin piața de capital sau piața IFN.