Stiri: Companii

Rezultate BVB octombrie 2022

BVB a lansat cea de-a treia ediție a „Cartei Albe a comunicării companiilor listate”

10.10.2017

Bursa de Valori București (BVB) a publicat ieri cea de-a treia ediție a „Cartei Albe a comunicării companiilor listate”, o evaluare care are rolul de a analiza calitatea și acuratețea informațiilor puse la dispoziția investitorilor de către companiile listate pe Piața Principală a BVB. Evaluarea a fost realizată în perioada august – septembrie 2017 și a inclus 85 de companii listate pe Piața Principală a Bursei de Valori București.

De ce este Carta Albă importantă pentru piața de capital din România?

Potrivit Rivel Research, dintre cei 404 investitori instituționali intervievați la nivel global, 77% consideră că un website slab proiectat sau incomplet are un impact nefavorabil asupra interesului investițional al companiei.

Câteva dintre cele mai importante rezultate ale celei de-a treia ediții a Cartei Albe:

  • în cadrul analizei au fost evaluate în mod individual website-urile emitenților în ceea ce privește informațiile disponibile pentru investitori și, totodată, comunicarea prin e-mail la solicitarea anonimă a unor informații
  • 43 de emitenți au utilizat rezultatele celei de-a doua evaluări Carta Alba pentru a-și îmbunătăți website-urile
  • numărul companiilor care au înregistrat un punctaj de 9-10 puncte s-a dublat, ajungând la 17 emitenți (20%)
  • 50 din 85 de emitenți (de la 35 din 83 în cadrul evaluării anterioare) furnizează o adresă de e-mail
  • 39 din 85 de emitenți (de la 21 din 83 în cadrul evaluării anterioare) au furnizat informații cu privire la prețul acțiunilor companiei.

Potrivit studiilor, 94% dintre investitorii instituționali globali consideră că buna guvernanță influențează evaluarea companiei, în timp ce guvernanța de slabă calitate poate duce la o depreciere de 30% în evaluarea unei companii.

„O standardizare a comunicării companiilor din România și o monitorizare a acestor standarde este esențială pentru încrederea investitorilor, atât locali, cât și internaționali”, a anunţat Bursa de Valori Bucureşti.