Stiri: Finante

Evolutie BVB mai 2021

BVB, creştere spectaculoasă de la începutul lui 2017

20.10.2017

Piața românească de capital își întărește poziția pe podium în regiune și urmează Polonia, recent reclasificată ca Piață Dezvoltată, scrie presa străină. Aşadar, bursele din Varșovia și București au avut cele mai mari creșteri ale valorii tranzacțiilor cu acțiuni din Europa din rândul piețelor de capital semnificative, cu valori de peste 1 miliard de euro: Polonia a crescut cu 35%, România cu 31%, potrivit unui comunicat de presă transmis de BVB.

Investitorii și-au intensificat activitatea de tranzacționare în Europa de Est, atrași de câștigurile de două cifre raportate de bursele de valori importante, cu un nivel al valorii tranzacțiilor cu acțiuni de peste 1 miliard de euro, cum e cazul Poloniei și României.

Aşadar, bursele de valori din Varșovia și București se află în topul creșterii valorii tranzacțiilor cu acțiuni la nivel european cu un avans al acestui indicator de peste 30 de procente după primele nouă luni din acest an, se arată într-o analiză realizată de PARKIET, un prestigios cotidian financiar polonez dedicat investitorilor, pe baza datelor Federației Europene a Valorilor Mobiliare (FESE).

Valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 35,6% la sfârșitul primelor nouă luni ale acestui an în Polonia, singura piață din Europa Centrală și de Est (CEE) reclasificată recent de FTSE Russell la statutul de Piață Dezvoltată, comparative cu primele nouă luni ale anului anterior. România, care este o Piață de Frontieră, a urmat trendul și a raportat o creștere a acestui indicator cu 31,5%.

Analiza PARKIET arată că Polonia și România au avut o rată de creștere care a fost cu mult peste ritmul altor piețe de capital care au avut creșteri de două cifre cum e cazul Austriei (+18,8%), Ungariei (+13,7%) sau Elveției (+11,4%). De partea cealaltă, valul creșterilor nu a cuprins toată Europa, iar Bursa de Valori din Praga a înregistrat un declin de 7,1% după primele trei trimestre ale acestui an.

Investitorii de la Bursa de Valori București (BVB) au fost mai activi în acest an, iar activitatea lor a făcut ca valoarea tranzacțiilor cu acțiuni să depășească 1,8 miliarde de euro la finalul lunii septembrie din 2017. Este vorba de o majorare cu aproape o treime comparativ cu primele trei trimestre ale anului precedent, când același indicator arăta un nivel de 1,4 miliarde de euro.

În ceea ce privește capitalizarea bursieră, valoarea companiilor listate la BVB a crescut semnificativ de la 31 de miliarde de euro la finalul primelor trei trimestre din 2016 până la 35,4 miliarde de euro după primele nouă luni ale acestui an, în urcare cu 14,2%.