Slide

Stiri: Finante

Modificări legislative pe piața de capital

BVB introduce un nou indice

16.03.2015

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va introduce, din 23 martie, al doilea său indice total return, BET-XT-TR, care reflectă performanța prețurilor celor mai tranzacționate 25 de companii românești, precum și dividendele brute și alte distribuții de numerar către acţionari.

Introducerea noului indice va oferi investitorilor o imagine mai amplă a oportunităților disponibile pe piața de capital din România, conform unui comunicat al BVB.

Indicele BET-XT-TR este bazat pe compoziția indicelui BET-XT, cate include cele mai tranzacționate 25 de companii românești listate la Bursa de Valori București.

Cu o capitalizare bursieră de circa 74,63 miliarde lei (16,78 miliarde euro) la finalul sesiunii de tranzacționare din 13 martie, companiile componente ale indicelui BET-XT-TR reprezinta peste 93% din capitalizarea bursieră a tuturor companiilor românești listate pe piața reglementată.

Bursa a realizat un calcul retroactiv al noului indice de la inceputul anului 2013, iar datele arată un câștig de 52% pentru BET-XT-TR în perioada ianuarie 2013 – februarie 2015, cu 16 puncte procentuale mai mult decât BET-XT, care a crescut cu 36% în aceeași perioadă.

Pentru 2014, performanța indicelui BET-XT-TR a fost de 11,1%, față de 6,3% performanța indicelui BET-XT. Pentru aceeași perioadă, primul indice total return al BVB, BET-TR, a înregistrat o creștere de 14,5% și o medie a randamentului dividendului de aproximativ 9%.

Indicele BET-XT-TR va fi un instrument care îi va ajuta pe investitori să afle că firmele din România pot genera profituri și că nivelul acestor profituri este atractiv și, în același timp, noul indice încurajează companiile să promoveze o politică stabilă de dividend.

La fel ca şi ceilalţi indici din familia BET, BET-XT-TR este ajustat trimestrial, în a treia zi de vineri din ultima lună a fiecărui trimestru. Investitorii care doresc să urmărească performanța companiilor blue chip listate la BVB pot găsi mai multe informatii despre BET-XT-TR și familia de indici BET în secțiunea dedicată indicilor de pe website-ul BVB.